Reuters : Φολορολόγηση εφοπλιστων, λαθρεμπόριο καυσίμων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Reuters: Πώς ο Τσίπρας μπορεί να πετύχει τη νίκη μέσα από την ήττα​Στο άρθρο του με τίτλο «Είναι ώρα ο Αλέξης Τσίπρας να παραμείνει ψύχραιμος» ο αρθρογράφος του Reuters Breakingviews, Χιούγκο Νίξον, τονίζει πως «ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός έχει διασχίσει τον Ρουβίκωνα ζητώντας παράταση του μισητού προγράμματος διάσωσης της χώρας, ενώ εγκατέλειψε πολλές προεκλογικές υποσχέσεις του. Ο Τσίπρας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει πλέον καμία στροφή προς τα πίσω. Αλλά μπορεί να πετύχει τη νίκη μέσα από την ήττα, αν προχωρήσει με σθένος σε ριζικές μεταρρυθμίσεις»
Σημειώνοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υποχώρησε την Παρασκευή όταν έγινε ξεκάθαρο ότι κέρδιζε έδαφος ένα bank run και ότι η κυβέρνηση θα κατέρρεε σε εβδομάδες, αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να αποδεχθεί σχεδόν τα πάντα που οι δανειστές, με επικεφαλής τη Γερμανία, απαιτούσαν. Αλλά η Αθήνα εξασφάλισε μία σημαντική υποχώρηση, θα μπορέσει να προτείνει τη δική της λίστα μεταρρυθμίσεων, προσθέτει.
«Aπό την άλλη πλευρά, ο Τσίπρας έπρεπε να καταπιεί πολύ πικρό φάρμακο. Όχι μόνο έπρεπε να ζητήσει παράταση του προγράμματος με την εποπτεία από την αντιλαϊκή Τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά έπρεπε να υποσχεθεί να μην κυλήσει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ή να εισάγει αμφιλεγόμενα μέτρα κατά τη διάρκεια της περιόδου των τεσσάρων μηνών κατά την οποία θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία» προσθέτει.
Η στροφή αυτή θα εξαγριώσει την ακροαριστερά μέσα στο κόμμα του, αλλά αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, τονίζει ο Hugo Dixon, υπογραμμίζοντας πως ο Τσίπρας θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να καταλήξει με μισή καρδιά σε προτάσεις που θα μπορούσαν να κατευνάσουν τους εξτρεμιστές συναδέλφους του. Αντ ‘αυτού, η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση δεν έκανε και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Τσίπρας εδώ και καιρό λέει ότι θέλει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τα ειδικά προνόμια, όπως και να χαλιναγωγήσει τους ολιγάρχες που ελέγχουν την οικονομία. Τώρα είναι η ευκαιρία του να δείξει ότι το εννοεί.
Στην κορυφή θα πρέπει να είναι η δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής αρχής. Ο Αντώνης Σαμαράς έδιωξε τον επικεφαλής της αρχής. Στηρίζοντάς την με ισχυρές νομικές δικλείδες, θα δείξει ότι σοβαρολογούσε στην πάταξη της φοροδιαφυγής ένα από τα βαθύτερα προβλήματα της Ελλάδας».
Ακόμη, ο Ντίξον προτείνει φορολογική αμνηστία, κατάργηση προνομίων- φορολογικών και συνταξιοδοτικών- για δικαστές, στρατηγούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του δημοσίου. «Επίσης, η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία δεν πρέπει να εξαιρείται από το φόρο περιουσίας. Ούτε πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει συντάξεις και μισθούς ιερέων. Η εκκλησία πρέπει να αυτοχρηματοδοτείται», συνεχίζει και συμβουλεύει τον κ. Τσίπρα να αναβιώσει την ιδέα, που εγκαταλείφθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά όπως σημειώνει, για τη φορολόγηση των εφοπλιστών. Επίσης, ο αρθρογράφος προτείνει απελευθέρωση αγορών και δημιουργία bad bank, μεταξύ άλλων.
«Αν ο Τσίπρας μπορέσει να εκπλήξει τους εταίρους με δραστικές μεταρρυθμίσεις, εκείνοι θα είναι πιο πρόθυμοι να βρουν στην Αθήνα το ρευστό για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει κάποιες πολιτικές κατά της φτώχειας. Θα είναι πιο δεκτικοί στην ανακούφιση του τεράστιου χρέους της Ελλάδας».
Ο Χιούγκο Νίξον αναγνωρίζει ότι όλα αυτά δεν θα είναι εύκολα για τον κ. Τσίπρα, αλλά προσθέτει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι αρκετά δημοφιλής για να το κάνει, ειδικά, όπως λέει, αν εξασφαλίσει νέα εντολή, με δημοψήφισμα ή εκλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ