Η τρομακτική άνοδος της ISIS: Η τρομοκρατική οργάνωση αποπειράται να φτάσει από την Αλγερία ως το Αφγανιστάν

ιισισΜΟΝΟ Η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ISIS H EΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ

ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

Η ISIS άρχισε ως Al-Qaida στο Ιράκ το 2004 με μόνο  1000 μαχητές αλλά σήμερα απαριθμεί περισσότερους από 30 000. Το Ισλαμικό Κράτος ISIS εκτείνεται τώρα από τη Μέση Ανατολή ως και την Αφρική του Βορρά και μόνο η Μεσόγειος το χωρίζει από την Ευρώπη.Έκτοτε οι τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλον τον κόσμο δηλώνουν την υποταγή τους στο Ισλαμικό Κράτος προσβλέποντας  στην αποσταθεροποίηση των χωρών όπου επιχειρούν. Οι ειδήμονες ισχυρίζονται ότι ο έλεγχος της Λιβύης από την ISIS «θα μπορούσε να επιφέρει ένα εν δυνάμει «καταστροφικό σενάριο» και ότι οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας τροφοδοτούν την προπαγάνδα χειραγώγησης των μαχητών της. Η CIA υπολογίζει ότι η ISIS διαθέτει 31.500 μαχητές αλλά στην πραγματικότητα η δύναμή της εκτιμάται σε 200.000.

Αυτή κατέκτησε περιοχές του Ιράκ της Συρίας και της Λιβύης ενώ την ίδια στιγμή οικοδομείται μια τρομακτική δομή υποστήριξης σε Τουρκία, Υεμένη, Σαουδική Αραβία, στην επαρχία του Σινά, στο Αφγανιστάν, σε Τυνησία και Αλγερία.

«Και αυτή η τυραννική επέκταση είναι μέρος της ολικής στρατηγικής να αποκτήσει τον έλεγχο αποσταθεροποιημένων χωρών ενώ αυτές αντιμάχονται κατά της Δύσης», εκτιμά το The Institute for the Study of War με ανακοίνωσή του στην MailOnline.

Expansion: As the West's gaze was transfixed on Islamic State's brutal acts of terror in Iraq and Syria, it was gaining support from marginalised Muslims as far as Kashmir (pictured) on the Pakistan-Afghanistan border 

Αναλυτής της μάχης κατά της τρομοκρατίας ο Harleen Gambhir τονίζει: «Αρχίσαμε ήδη να βλέπουμε ότι η ISIS άρχισε να επιταχύνει τις επιχειρήσεις της με το να ενεργοποιεί αυτές τοις  εν υπνώσει οργανώσεις για να επιτελέσει το σκοπό της και να έχει διεθνή απήχηση».

Το εύρος της επιρροής της δεν είχε γίνει αντιληπτό από το πλατύ κοινό μέχρι την Κυριακή που δημοσιοποίησε βίντεο με τον ομαδικό αποκεφαλισμό των 21 χριστιανών της Αιγύπτου σε μια ακτή της Λιβύης. Η οργάνωση διαδραμάτισε έναν πρωταρχικό ρόλο σε πρώτο πλάνο στην βίαιη εξέγερση κατά των ΗΠΑ και της βρετανικής κατοχής στο Ιράκ μετά την ανατροπή του Saddam Hussein το 2003. Μετά από ένα σερί επιθέσεων και δολοφονίες τα επόμενα 2 χρόνια τα μέλη της αυξήθηκαν περί τους 1000 σύμφωνα με το  Washington Monthly. Στη συνέχεια το  AQI αναδείχθηκε σε σύμμαχος των Mujahideen Shura Council τον Οκτώβρη του 2006 και σχηματίστηκε το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ.

Κατά την διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ που έλαβε χώρα μεταξύ 2006 και 2008 η ISI είχε οχυρά στη Μοσούλη τη Βαγδάτη και την Al-Anbar και Diyala και απαριθμούσε 1000 με 2500 μαχητές  στο τέλος του 2012. Όταν επεκτάθηκε στη Συρία τον Μάρτιο του 2013 μετασχηματίστηκε τελικά στο Ισλαμικό Κράτος Ιράκ και Συρίας ως έχει και σήμερα. Το Ισλαμικό Κράτος αυτοανακήρυξε την συριακή πόλη Raqqa ως πρωτεύουσά του.

Στη Λιβύη η οργάνωση  Ansar al-Sharia που δήλωσε υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος πήρε τον έλεγχο κάποιων πόλεων στις λιβυκές ακτές όπως την Βεγγάζη τη Σύρτη τη Derna και τη  Nofilia και ήδη βρίσκεται προ των πυλών της Ευρώπης.Το (AQAP) παρακλάδι της Al-Qaïda  στην Υεμένη είναι ένα από τα πιο δυναμικά στην αραβική χερσόνησο.Στην Τυνησία η χώρα έγινε το γόνιμο έδαφος για τους μαχητές της ISIS και το Υπ.Εσωτερικών υπολογίζει ότι 2400 πολίτες έγιναν μαχητές της από το 2011.Στο Σινά της Αιγύπτου η οργάνωση al-Maqdis Ansar Bayt Sinaï δήλωσε υποταγή στην ISIS. Iσλαμιστικές οργανώσεις σε Αίγυπτο,Νιγηρία,Λιβύη ακόμα και Φιλιππίνες υποσχέθηκαν υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος όπως η περιβόητη Boko Haram που δημοσιοποίησε την υποστήριξή της στους ισλαμιστές σουνίτες γουαχαμπίτες τον Ιούνη του 2012.

Η αλγερινή οργάνωση Jund al-Khilafah ή στρατιώτες του Χαλιφάτου δήλωσε υποταγή επίσης στην ΙSIS μετά την απαγωγή και τον αποκεφαλισμό ενός γάλλου πολίτη.( dailymail 22/2/15)

dimpenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ