Περίπου 1.000 Αιγύπτιοι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη μέσω Τυνησίας

λιβυηΠερισσότεροι από 1.000 Αιγύπτιοι έχουν απομακρυνθεί από τη Λιβύη μέσω της Τυνησίας από την περασμένη Παρασκευή, μετά τον αποκεφαλισμό 21 κοπτών από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, έγινε γνωστό σήμερα από το τυνησιακό υπουργείο Μεταφορών.

Η Αίγυπτος έθεσε σε εφαρμογή μια αερογέφυρα και κάλεσε τους υπηκόους της που ζουν στη Λιβύη–που υπολογίζεται ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες– να εγκαταλείψουν αυτή τη χώρα. Το Κάιρο βομβάρδισε κατόπιν θέσεις των τζιχαντιστών στη Λιβύη και ζήτησε μια διεθνή στρατιωτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών. Περίπου 1.000 Αιγύπτιοι έχουν ήδη φύγει από την Τυνησία και σήμερα το απόγευμα αναμενόταν να αναχωρήσουν αεροπορικώς για το Κάιρο άλλοι 250 από το αεροδρόμιο της Τζέρμπα-Ζαρζίς. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των τελωνειακών αρχών της Τυνησίας, αδιευκρίνιστος αριθμός Αιγυπτίων περιμένει στα σύνορα με τη Λιβύη για να περάσει στο τυνησιακό έδαφος.

Οι τυνησιακές αρχές έχουν διευκρινίσει ότι δεν θα επιτρέψουν να μπουν στη χώρα παρά μόνο οι αλλοδαποί που θα αναχωρήσουν αμέσως με τη βοήθεια των κυβερνήσεών τους. Τον Ιούλιο του 2014 χιλιάδες Αιγύπτιοι είχαν παραμείνει εγκλωβισμένοι για πολλές ημέρες στα σύνορα, από την πλευρά της Λιβύης, γιατί δεν υπήρχε σχέδιο απομάκρυνσής τους.

Η Τυνησία φοβάται μια μαζική εισροή ξένων που θα επιχειρήσουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, όπως έγινε κατά την εξέγερση του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ