Κατασκευαστής βομβών και «ταχυδρόμος» των Πυρήνων οι δύο συλληφθέντες που φέρονται ως συνεργάτες του Χριστόδουλου Ξηρού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

συλληψΒασικά μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και με σοβαρό ρόλο στην επιχείρηση «Γοργοπόταμος», που σχεδιαζόταν από την ομάδα του Χριστόδουλου Ξηρού

για την ανατίναξη του μαντρότοιχου των φυλακών Κορυδαλλού και την απελευθέρωση έγκλειστων τρομοκρατών και ποινικών, φέρονται οτι είναι οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν το πρωί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Αστυνομία, από την έρευνα σχετικά με τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά, το τι γινόταν στον Κορυδαλλό, που μόνο φυλακές δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αφού έμπαιναν και έβγαιναν χωρίς κανέναν έλεγχο ακόμη και εξελιγμένος τεχνολογικός εξοπλισμός και μεγάλα χρηματικά ποσά.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, μαζί με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, Κλεάνθη Παπαγιαννόπουλο, οι δύο νέοι συλληφθέντες είναι ένας 39χρονος, κάτοικος Γαλατσίου και ένας 32χρονος, κάτοικος Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι δεν είχαν απασχολήσει ποτέ στο παρελθόν τις αρχές. Οι δύο συλληφθέντες νωρίτερα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
Ειδικά ο 39χρονος φέρεται ως ένα απο τα πιο παλιά μέλη των «Πυρήνων», ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Ιάσων», στις επιστολές που αντάλλασσαν οι έγκλειστοι των φυλακών με τους συνεργάτες τους οι οποίοι δρούσαν ελεύθεροι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επίθεση στις φυλακές.
Από την έρευνα DNA που έγινε στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, όπως είπε ο κ. Τσακνάκης, διαπιστώθηκε ότι γενετικό υλικό του 39χρονου ταυτίζεται με γενετικό υλικό που έχει εντοπιστεί:

• Σε Αυτοσχέδιο Εκρηκτικό Μηχανισμό (φάκελος) που εστάλη στον Πρόεδρο Εφετών Αθηνών αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας κ. Δημήτριο Μόκκα, ο οποίος ανεφλέγη, την 01-09-2013 στην οικία του.

• Σε αυτοσχέδιο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε βραδινές ώρες της 23-03-2014, στην κεντρική είσοδο κτιρίου που στεγάζεται η Δ.Ο.Υ. Κορυδαλλού, και ο οποίος εξουδετερώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία.

• Στον ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό (δέμα) που απεστάλη στον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας, την 30-04-2014.

• Σε πειστήρια τα οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα κρησφύγετα – «γιάφκες» που εντοπίστηκαν μετά την σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού στην περιοχή της Περαχώρας Λουτρακίου και στην Ανάβυσσο.

Ο 39χρονος κατηγορείται για ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», κατασκευή, προμήθεια και κατοχή από κοινού εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών βομβών, παράνομη κατοχή πολεμικών τυφεκίων πιστολιών, χειροβομβίδων, πυρομαχικών, εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπών ειδών πολεμικού υλικού, διατρητικών και εκρηκτικών βλημάτων, με την επιβαρυντική περίσταση της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής όπλων και εκρηκτικών υλών προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Κατά την προσαγωγή του ο 39χρονος αντιστάθηκε, γι’ αυτό συνελήφθη για «Αντίσταση» και «Εξύβριση», αδικήματα για τα οποία οδηγήθηκε το πρωί στον εισαγγελέα.

Ο 32χρονος, κατηγορείται επίσης για ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.
Ειδικότερα κατηγορείται ότι παρέδωσε στην καταζητούμενη συνεργάτιδα του Χριστόδουλου Ξηρού, Αγγελική Σπυροπούλου, ψηφιακό υλικό (κάρτα sd) με γράμματα και ηλεκτρονικά κλειδιά ασφαλείας (passwords), τηλέφωνο επικοινωνίας, συσκευή παρεμβολής σήματος GPS (jammer), σκοπευτικά λέιζερ, που επρόκειτο να τοποθετηθούν στα Kalashnikov με τα οποία οι συμμετέχοντες στην επιχείρηση απόδρασης θα έβαλαν κατά των Φυλακών Κορυδαλλού.

Όλα αυτά, καθώς και 6.000 ευρώ, τα είχε παραλάβει απο άτομο που δεν κατονόμασε, το οποίο με την σειρά του τα είχε παρει μέσα απο τις φυλακές, κατα την διάρκεια επισκεπτηρίου, απο κρατούμενους – μέλη των «Πυρήνων».

Επίσης πριν απο περίπου 15 μερες εντοπίστηκε στην περιοχή της Αναβύσσου φορτηγό αυτοκίνητο, μάρκας «Μιτσουμπίσι», για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή από τον ιδιοκτήτη του στις αρχές του Νοεμβρίου και του οποίου η άδεια κυκλοφορίας είχε βρεθεί στο κρησφύγετο στην περιοχή της Αναβύσσου Αττικής, όπου διέμενε ο Χριστόδουλος Ξηρός. Το αυτοκίνητο έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες αντιστοιχούν σε ίδιου τύπου φορτηγό, το οποίο δεν απασχολεί.

Το συγκεκριμένο όχημα, όπως είπε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά του ισχυρότατου εκρηκτικού μηχανισμού που θα πυροδοτούνταν για την ανατίναξη εξωτερικού τοίχου των Φυλακών Κορυδαλλού.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακνάκη η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει «σπάσει» τον κώδικα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης κατά τις επικοινωνίες τους και αυτό σημαίνει οτι έχουν ταυτοποιηθεί τα ψευδώνυμα, κάτι που σημαίνει οτι θα υπάρξουν και άλλες εξελίξεις στην υπόθεση.

Από την ΕΛ.ΑΣ, υπενθυμίζονται οι τηλεφωνικοί αριθμοί κλήσης «1014» και «10414» της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας, με την διαβεβαίωση ότι εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ