Αποκλειστική ανταπόκριση από τα Σκόπια: Η πρωτοβουλία πολιτών «Ajde» υπερασπίζεται τις αρετές της Ελεύθερης Κοινωνίας και του Ελεύθερου Τύπου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σκοπιαΣε συνέχεια της περαιτέρω κλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα, σήμερα το μεσημέρι, η μη κυβερνητική οργάνωση «Ajde!» (Έλα!) πραγματοποίησε συγκέντρωση μπροστά από το διαβόητο φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό σταθμό MRT στην πόλη των Σκοπίων.

Το κυρίαρχο θέμα της διαμαρτυρίας βασιζόταν στα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ, ότι οι δημοσιογράφοι δέχονται εντολές από την κυβέρνηση, με λεπτομερείς και ακριβείς οδηγίες σχετικά με την δουλειά τους, ιδίως στη μετάδοση των ειδήσεων.

Skopje_AJDE_28_II_2015000532

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κεντρικό κτίριο του MRT, ένα κτίριο το οποίο αποτελεί, ίσως, το μοναδικό παράδειγμα μιας τέτοιας συμβίωσης στον κόσμο- αφού στεγάζεται, εκεί ένα τεράστιο αστυνομικό τμήμα, οι ακτιβιστές της «Ajde!» κάθισαν σε καρέκλες απέναντι από την κύρια είσοδό του.

Skopje_AJDE_28_II_2015000535

Εκτός από πανό, φορούσαν ροζ γυαλιά, μια χιουμοριστική παραπομπή στη «ροζ» , «θετική» ψευδο-πραγματικότητα που μεταδίδεται από το MRT, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την παρακμή των πολιτικών ελευθεριών, των κοινωνικο-οικονομικών δεδομένων και της ελευθερίας της έκφρασης.

Μετά την αναπαραγωγή των ηχητικών ντοκουμέντων μεταξύ του εκπροσώπου της αστυνομίας, Ίβο Κοτέβσκι και της υπουργού Εσωτερικών, Γκορντάνα Γιανκουλόβσκα, τα οποία περιείχαν οδηγίες, ότι μία δημοσιογράφος έπρεπε να απολυθεί από τη δουλειά της στην MRT, εάν τολμούσε να δημοσιεύσει «πολιτικά ακατάλληλο» υλικό, διάφοροι ακτιβιστές πραγματοποίησαν ομιλίες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία έλαβε χώρα εν μέσω μεγάλης παρουσίας της αστυνομίας.

Skopje_AJDE_28_II_2015000534

Οι ομιλητές τόνισαν ότι η ποιότητα των πολιτικών ελευθεριών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία του λόγου, καθώς και οι ελευθερίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης καταστέλλονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το κράτος, των κεντρικών Βαλκανίων.

Ένας από τους ομιλητές επέκρινε επίσης την «επανεφεύρεση» της ιστοριογραφίας, υπέρ της Ψευδο-ιστορίας, ως μια επίθεση στην ταυτότητα της μεγάλης Σλαβικής Εθνοτικής Ομάδας στα Σκόπια, η οποία εκφράστηκε μέσω των προγραμμάτων της «Αρχαιοποίησης» από την κρατική τηλεόραση «MTV».

Αν και η συγκέντρωση των πολιτών από διάφορες εθνικές, κοινωνικές και πολιτικές ομάδες δεν ήταν τεράστια από πλευράς αριθμών, εντούτοις αποτελεί υπόδειγμα της στοιχειώδους αφύπνισης του λαού της χώρας, ειδικά υπό το φως των σοβαρών ενδείξεων για τη συστηματική κατάχρηση της πολιτικής εξουσίας από την παρούσα αυταρχική κυβέρνηση.

http://www.dailymotion.com/video/x2iccbz_ajde-protest-in-skopje-for-jounalistic-freedom-28-ii-2015_news

Vladislav Perunović

Hellasforce

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ