Την άποψη ότι οι εταίροι δεν έκλεισαν την αξιολόγηση των Νοέμβριο με σκοπό να εχουν την επόμενη κυβέρνηση στο χέρι και «να την βάλουν στο μαντρί, όπως και συμβαίνει» εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real. Ο κ. Χαρδουλβελης μίλησε για ό,τι προηγήθηκε πριν από τις εκλογές και έκανε τις
προβλέψεις του για το τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον.
Συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει εκεί που ήταν το “mail Χαρδούβελη” και ίσως με χειρότερα πράγματα. Την εκτίμηση αυτή τη βάσισε σε τρία σημεία:
– το δημοσιονομικό κενό θα είναι μεγαλύτερο
– η οικονομία δεν θα τρέχει
– τα έσοδα θα υπολείπονται τοων προβλέψεων
Μιλώντας για τη διεκδίκηση χαμηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος από την νέα κυβέρνηση ο κ. Χαρδούβελης είπε πως στο πλάνο της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν μια αντίστοιχη διεκδίκηση για το 2016, η οποία θα προβαλλόταν μετά το τέλος της αξιολόγησης. Είπε χαρακτηριστικά ότι το 4,5% εθεωρείτο και από την προηγούμενη κυβέρνηση υψηλό, ενώ το 3% είχε θεωρηθεί λογικό.
Μιλώντας για όσα συνέβησαν πριν από τις εκλογές παραδέχθηκε πως υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να υπήρχε αξιολόγηση το Σεπτέμβριο. Ανέφερε πως οι δανειστές ήταν αυτοί που δεν ήθελαν κάτι τέτοιο κι αυτό, επειδή οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις ήταν προγραμματισμένο να γίνουν μετά, κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Πρόσθεσε ακόμα ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το ΔΝΤ ήθελε να κλείσει τα θέματα και του 2015, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα, όπως για παράδειγμα να περάσει νόμους για τις κύριες συντάξεις. Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι οι πολιτικοί δεν ήθελαν να ανοίξουν θέμα ασφαλιστικού γιατί έβλεπαν εκλογές.
Σε ό,τι αφορά στους εταίρους είπε ότι εκείνοι από την πλευρά τους έβλεπαν τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μάλλον πρώτο κόμμα και ήθελαν «να μη δώσουν χρήματα, να τα κρατήσουν, για να έχουν στο χέρι την επόμενη κυβέρνηση». Πιο συγκεκριμένα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πειστεί ότι είχε ολοκληρωθεί εκείνη η φάση του προγράμματος, αλλά όχι το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, «γι’ αυτό ζητήσαμε παράταση».
Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο πιστωτικού επεισοδίου. σημείωσε ότι κατά την άποψή του το Μάρτιο ειναι δύσκολο να βρεθούν αυτοί οι πόροι για να καλυφθούν οι ανάγκες, αν οι εταίροι δεν δώσουν το πράσινο φως για έντοκα γραμμάτια «τα οποία ελπίζουμε να αγοραστούν και από ξένους». Ανέφερε οτι αυτός ήταν και ο λόγος που η προηγούμενη κυβέρνηση επέμενε να μην είναι η παράταση εξάμηνη και ότι στο τραπέζι, εκτός της εξάμηνης παράτασης, ήταν του ενός μήνα και των τριών. «Θέλαμε να πάρουμε τα χρήματα πριν τον Μάρτιο», είπε. «Μπορώ να σας πω ευθέως, εγώ ήθελα τρεις μήνες γιατί δεν είχαμε χρηματα». Συμπλήρωσε ότι τελικά κατέληξαν μετά από διαπραγματεύσεις σε δύο μήνες γιατί μια χώρα δεν ήθελε να δώσει τρεις.
Είπε επίσης ότι δεν ήταν ορθολογικό από την πλευρά των εταίρων να μην κλείσει η αξιολόγηση των Νοέμβριο, αφού ότι δεν είχε γίνει μέχρι τότε θα γινόταν το 2015, με δεδομένο κιόλας ότι η χώρα θα πέρναγε στο επόμενο σκαλοπάτι, αυτό της πιστωτικής γραμμής. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι «πολιτικοί λόγοι δεν τους άφησαν να το κάνουν».
«Δεν έκατσε το καλό σενάριο», είπε ο κ. Χαρδούβελης και εκτίμησε ότι οι εταίροι βλέποντας από τις δημοσκοπήσεις ότι έρχεται μια νέα κυβέρνηση «ήθελαν να τους βάλουν στο μαντρί, όπως και συμβαίνει».
Επιπλέον, ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησε πως η χώρα υπονομεύεται όταν δεν υπάρχει στρατηγική και ξεκάθαρη πορεία, πως η ασάφεια είναι το όπλο του ισχυρού και πως όσο καθυστερούμε να κλείσουμε την αξιολόγηση τόσο χειρότερη θα ειναι για εμάς.
Τέλος αναφορικά με τη στάση των εταίρων είπε ότι ΔΝΤ ηταν το πιο σκληρό. «Αν δεν τα βρούμε με τους εταίρους μας, θα έχουμε μεγαλύτερες δυσκολίες με τους ανθρώπους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού», σημείωσε.