Ν. Κοτζιάς: Ρόλο «γέφυρας» μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, θα μπορούσαν να παίξουν Ελλάδα και Κύπρος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα και Κύπρος θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο «γέφυρας» μεταξύ της ΕΕ και μιας χώρας όπως η Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο ξενόγλωσσο ρωσικό πρακτορείο Sputnik.
«Εμείς ποτέ δεν διεξαγάγαμε πολέμους ο ένας εναντίον του άλλου, δεν έχουμε υπάρξει ποτέ αντιτιθέμενες δυνάμεις, δεν είχαμε ποτέ κανενός είδους αρνητικό χαρακτηριστικό, όπως αυτά που υπάρχουν μεταξύ κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε η χώρα που θα μπορούσε να παίξει το ρόλο μιας “γέφυρας”» σημείωσε ο
Ν. Κοτζιάς, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος όχι μόνο είναι μέλη της ΕΕ, αλλά ούτε διανοούνται τον εαυτό τους εκτός της Ένωσης, παρά τις παραδοσιακές σχέσεις και των δύο χωρών με τις χώρες των BRICS.
«Είμαστε ιδιαίτερα συνδεδεμένοι με χώρες όπως η Ινδία (στην αρχαιότητα), η Κίνα (όταν ήμασταν δύο μεγάλοι πολιτισμοί – η Κίνα στην Ασία και η Ελλάδα στην Ευρώπη για τρεις- τέσσερις χιλιάδες χρόνια) και η Ρωσία, με την οποία είχαμε πάντοτε βαθείς ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι η Ελλάδα ύψωσε τη φωνή της, καθώς όπως είπε «στην Αθήνα σταματήσαμε να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή πολιτική χωρίς εμάς, η οποία θα φθάνει από τις Βρυξέλλες σ’ εμάς» και η ΕΕ πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα της Ελλάδας.
«Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η Ελλάδα δεν είχε φωνή στις Βρυξέλλες, καθώς δεν υπήρχαν αυτιά να την ακούσουν. Νομίζω ότι ξεκινώντας από τις 29 Ιανουαρίου, όταν συζητήσαμε τα θέματα των τομεακών κυρώσεων [σ.σ. κατά της Ρωσίας], τα αυτιά των Ευρωπαίων άνοιξαν και τώρα, με σεβασμό όλων των άλλων κρατών- μελών, συμβάλλουμε στη δημιουργία της ευρωπαϊκής πολιτικής» είπε ο Ν. Κοτζιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ