Στρατιωτική Ανάμειξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

cebdceb5cebccf84cf83cebfcf86

Πρώτη από 70ετίας σε ευρωπαϊκό μέτωπο!
Του Μιχαήλ Στυλιανού
Oι HΠA αποστέλλουν ένα τάγμα στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία εντός της εβδομάδος.
Τη είδηση -της ερχόμενης επίσημης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στον ουκρανικό εμφύλιο πόλεμο- ανακοίνωσε ο διοικητης της 173ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας, συνταγματάρχης Μάϊκελ Φόστερ, στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτων.
Ο συνταγματάρχης Φόστερ πρόσθεσε ότι έχουν επιλέξει δύναμη έξη λόχων που θα εκπαιδεύουν αντίστοιχη δύναμη ουκρανικού στρατού σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον είχε ανακοινώσει την αποστολή 75 Βρετανών στρατιωτικών για την εκπαίδευση Ουκρανών που μάχονται εναντίον της ρωσικής εισβολής.
Αλλά ο Ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Αλεξάντρ Γκρουσκώφ δήλωνε προχθές σε ρωσικό κανάλι ότι «Το ΝΑΤΟ δεν έχει πάρει απόφαση για την αποστολή εκπαιδευτών. Το ΝΑΤΟ εφαρμόζει τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο, στις 24 Σεπτεμβρίου, στη σύνοδο κορυφής στην Ουαλία.»
Πρόσθεσε όμως, ο Αλεξάντρ Γκρουσκώφ, την προειδοποίηση ότι « η Μόσχα τα λάβει όλα τα μέτρα – και τα τεχνικά/στρατιωτικά- για την εξουδετέρωση πιθανής απειλής από την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.»
Οι χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού συνταγματάρχη στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Ουάσιγκτον αναφέρθηκαν και στην προοπτική επίσημης αποστολής επιθετικών αμερικανικών όπλων στο καθεστώς του Κιέβου.
Ο συνταγματάρχης Φόστερ αποσαφήνισε ότι ο λόχος εκπαιδευτών δεν θα χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά βοήθειας σε επιθετικά όπλα, εάν αποφασισθεί.« Θα μεταφερθούν- είπε- από κάτι διαφορετικό…Θα χρησιμοποιήσουμε μια δευτερεύουσα μέθοδο»
Στη παρουσίαση του αναφέρθηκε στην πραγματοιούμενη διασπορά ενισχυτικών εστιών στρατιωτικής παρουσίας σε όλες τις χώρες που περιβάλλουν τη Ρωσία – Πολωνία, Βαλτικές χώρες, Ρουμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία- και για την Ουκρανία πρόσθεσε: « Εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, γιατί να μην σκεφθούμε ότι θα επιτεθεί στις ΗΠΑ στη συνέχεια…»
Μέχρι τώρα η αποστολή στρατού και επιθετικών όπλων ήταν αντικείμενο εισηγήσεων και συζητήσεων στο Κογκρέσο,αλλά κυβερνητική απόφαση δεν έχει ανακοινωθέν. Στο επίσημο πολιτικό πεδίο η αντιρωσική εκστρατεία διεξήγετο – με σφοδρότητα- στο επίπεδο των δηλώσεων και του μηχανισμού προπαγάνδας. Τήν αποστολή του εφοδιασμού του απονευρωμένου ουκρανικού στρατού -και των κυρίαρχων πολυεθνικών μισθοφορικών ταγμάτων διαφόρων ολιγαρχών- με σύγχρονα επιθετικά όπλα ανέλαβαν προ δεκαημέρου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα…
* * *
Η άφιξη του εκπαιδευτικού τάγματος που ανήγγειλε ο συνταγματάρχης Φόστερ θα σηματοδοτήσει την έναρξη επίσημης αμερικανικής στρατιωτικής συμμετοχής σε σύρραξη σε ευρωπαϊκό μέτωπο για πρώτη φορά μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Υπάρχει βέβαια από έτους η αποφασιστική παρουσία στο Κίεβο της CIA, το κλιμάκιο της οποίας επιθεώρησε και ο διοικητής της Υπηρεσίας κ. Μπρένερ λίγο πριν την επίθεση του ουκρανικού στρατού στις ανατολικές επαρχίες. Η επίσκεψη αυτή διέρρευσε στη δημοσιότητα υπό περίεργες συνθήκες. Υπάρχει επίσης και η συμμετοχή Αμερικανών υπηκόων μεταξύ των ξένων υπουργών της ουκρανικής κυβέρνησης!
Στο στρατιωτικό επίπεδο υπήρχαν μέχρι τώρα μόνο καταγγελίες ανταρτών του Ντονμπάς, η καταγραφή σε βίντεο ενός πάνοπλου ένστολου αγγλόγλωσου με αμερικανική προφορά, που απωθούσε τον τηλεοπτικό φακό στην Μαριούπολη, και δήλωση της σοβαρής Γαλλίδας ιστορικού Ελέν Καρέρ Ντ’ Ενκώς, ευρύταρα γνωστής από την πολεμική της κατά της Σοβιετικής ΄Ενωσης, γιια τη συμμετοχή και μισθοφόρων της Μπλάκγουώτερ (ή Ακάντεμυ, όπως μεταβαπτίσθηκε) στις μάχες της Ουκρανίας.
Η αποστολή αμερικανικών και βρετανικών στρατιωτικών σε συνδυασμό με την συμφωνία με τα Εμιράτα και την προαναγγελόμενη αποστολή και από τις ΗΠΑ επιθετικών όπλων στην Ουκρανία, έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με την τοποθέτηση της γερμανικής ηγεσίας εναντίον της αποστολής οπλισμού και με την συνεχή γαλλο-γερμανική προσπάθεια, σε συνεργασία με την Μόσχα, για την επίτευξη ειρήνευσης και διακανονισμού στην Ουκρανία.
Ως γνωστόν οι αμερικανικές εμπλοκές σε μεγάλους πολέμους –Βιετνάμ, Αφγανιστάν, κ.α.- άρχισαν με την παρουσία μιας αμερικανικής εκπαιδευτικής αποστολής στο πλευρό της προστατευόμενης πλευράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ