Αύξηση 12% και 15% στον κατώτατο μισθό…α ξέχασα σήμερα τα ΜΜΕ ασχολούνται με Κατρούγκαλο..sorry

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αύξηση 12% και 15% στον κατώτατο μισθόΡεπορταζ: Ανδρέας Πετρόπουλος
Αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση δύο νομοσχεδίων που θα αποκαθιστούν τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “Αυγής” της Κυριακής, τα δύο νομοσχέδια θα κατατεθούν ταυτόχρονα στις αρχές Απριλίου. Ο κατώτατος μισθός προβλέπεται να επανέλθει στα προ Μνημονίου επίπεδα σταδιακά, με πρώτο σταθμό τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν και θα φθάσει τα 654 ευρώ. Επίσης, με τη νομοθετική κατοχύρωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) του 2012, ανοίγει ο δρόμος για την ολική επαναφορά των κατώτατων συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των “κοινωνικών εταίρων”

Τα δύο στάδια της επαναφοράς

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, μέσα σε δύο εβδομάδες το αργότερο θα κατατεθούν ταυτόχρονα τα δύο νομοσχέδια. Ο κατώτατος μισθός θα αποκατασταθεί σε δύο στάδια. Συγκεκριμένα, από τα 586 ευρώ μεικτά θα διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 στα 654 ευρώ μεικτά (αύξηση 12%). Μάλιστα σε αυτά τα επίπεδα θα διαμορφωθεί και ο κατώτατος μισθός των νέων κάτω των 25 ετών. Με αυτόν τον τρόπο τερματίζεται ο διαχωρισμός μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων. Επίσης σε αυτό το στάδιο εξισώνονται οι αμοιβές των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους, με τους τελευταίους να φθάνουν τις εισαγωγικές κατώτατες αμοιβές των πρώτων. Η ολική επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (νέα αύξηση κατά 15%) τοποθετείται ένα χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2016.
Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι με ειδικές διατάξεις, που θα περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα προβλέπονται βελτιώσεις σε επιμέρους, αλλά εξίσου σημαντικά εργασιακά ζητήματα, όπως είναι η περίοδος διαπραγμάτευσης, η μετενέργεια των συμβάσεων, η επεκτασιμότητά τους, καθώς και το θέμα της λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Για νομοθετική κατοχύρωση του χρονοδιαγράμματος επαναφοράς κάνουν λόγο πηγές του υπουργείου Εργασίας, τονίζοντας ότι “το μέτρο δεν έχει άμεσο δημοσιονομικό κόστος”.
Περιγράφοντας τις άμεσες πρωτοβουλίες σημειώνουν οι ίδιες πηγές αναφορικά με τα προς κατάθεση νομοσχέδια: “Το πρώτο θα αφορά στον γενικό κατώτατο μισθό που θα επανέλθει σύμφωνα με την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης στα όρια του 2012, δηλαδή πριν την ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) που τον κατέβασε στα 586 ευρώ και 510 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών. Λαμβανομένων υπόψη των εξελίξεων στην οικονομία, η επαναφορά αυτή θα γίνει σταδιακά. Στην πρώτη φάση θα εξισωθούν οι αμοιβές των νέων κάτω των 25 χρονών και άνω των 25 και οι αμοιβές των εργατοϋπαλλήλων και υπαλλήλων εντός του 2015. Και το 2016 θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ”.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη νομοθετική παρέμβαση, που αποτελεί προϋπόθεση ομαλής επαναφοράς των ΣΣΕ. “Η επαναφορά του κατώτατου μισθού με νόμο θα γίνει για μια και μοναδική φορά αποκαθιστώντας έτσι τον βίαιο τρόπο με τον οποίο οι μνημονιακές κυβερνήσεις με νόμο μείωσαν τους μισθούς των εργαζομένων. Στη συνέχεια και με διαφορά λίγων ημερών θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις ΣΣΕ, με το οποίο θα επανέλθει η πλήρης και ουσιαστική λειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και θα δίνεται στο εξής η δυνατότητα στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός”.

“Ναι” και από τους εργοδότες!

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, από τις μέχρι τώρα επαφές με τις εργοδοτικές οργανώσεις, τόσο ο ΣΕΒ, όσο και οι ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΕΣΕΕ έχουν αντιμετωπίσει θετικά την επαναφορά του κατώτατου μισθού. Διαφοροποιήσεις υπάρχουν ως προς το χρονικό όριο της πλήρους επαναφοράς του κατώτατου μισθού (ΓΣΕΒΕΕ) και την κάλυψη από το κράτος μέρους της διαφοράς (π.χ. ασφαλιστικές εισφορές).
Σημαντικό είναι επίσης ότι όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν στην επαναφορά του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επεκτασιμότητα τους.
Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί τριμερή συνάντηση με τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις πρίν την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων, που πιθανότατα θα γίνει ταυτόχρονα.
http://www.avgi.gr/article/5407343/auxisi-12-kai-15-ston-katotato-mistho

ΔΗΜΟΦΙΛΗ