Σαν σημερα το μεγαλο ΟΧΙ στο Βουκουρεστι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χρονικό του ΒΕΤΟ της Ελλάδας στα Σκόπια και μιας προαναγγελθείσας επί της ουσίας πτώσης της ελληνικής κυβέρνησης
1/1: Με διαβατήριο από σήμερα οι έΈληνες πολίτες στην ΠΓΔΜ.
20/1: «Συναισθηματικό» και «ψυχολογικό» το θέμα της ονομασίας, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.
21/1: Συνάντηση Νίμιτς με τους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην Οχρίδα.
23/1: Απόσταση τηρεί ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
12/2: Συνάντηση Ράις – Μιλόσοσκι στην Ουάσιγκτον. Προσπάθεια της ΠΓΔΜ για αποσύνδεση της ονομασίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
14/2: Για ΠΓΔΜ και Κόσοβο συζητά η Ντόρα Μπακογιάννη με την Κοντολίζα Ράις.
19/2: Σύνθετη ονομασία προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση που καταθέτει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για τα Σκόπια κατά τις διαπραγματεύσεις στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Επεισόδια νεαρών έξω από τον ελληνική διπλωματική αποστολή στα Σκόπια.
20/2: H Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με τις νέες προτάσεις Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ.
21/2: Το σχέδιο Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ διαρρέει στην εφημερίδα «Το Βήμα». Τα πέντε ονόματα που προτείνει ενδεικτικά ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ: Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας. Την τελευταία ονομασία συζητά η Ελλάδα.
22/2: Αποδεκτή λύση ή μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, διαμηνύει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ΠΓΔΜ.
24/2: «Ναι» των Σκοπίων στις προτάσεις Νίμιτς. Αποδεκτές από τα Σκόπια δύο από τις πέντε εναλλακτικές ονομασίες (Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας – Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας).
25/2: Κατά της διπλής ονομασίας της ΠΓΔΜ και υπέρ του βέτο η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης, σύμφωνα με έρευνα της «Μέτρον Ανάλυσις».
27/2: Πιέσεις της Ε.Ε. προς την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Συλλαλητήριο στα Σκόπια.
29/2: Εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Ελλάδας – ΠΓΔΜ υπό τον Μάθιου Νίμιτς στη Νέα Υόρκη για την ονομασία. Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση Μπους – Σέφερ στον Λευκό Οίκο.
29/2: «Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ», επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Βουλή. Μία ονομασία, σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό, ζήτησε για την ΠΓΔΜ ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην τελευταία πριν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.
1/3: Άκαρπη η συνάντηση Ελλάδας – ΠΓΔΜ υπό τον Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της. «Παραμένει το χάσμα Αθήνας – Σκοπίων» δήλωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.
3/3: Την Αθήνα επισκέπτεται ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ και έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Και στους δύο συνομιλητές του εκφράζει το ενδιαφέρον του να υπάρξει λύση στο «όνομα» μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 2 Απριλίου.
5/3: Παραμένει το χάσμα Ελλάδας – ΠΓΔΜ για το «όνομα», μετά την επίσκεψη Νίμιτς στα Σκόπια. Δύο συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη, από το ΛΑΟΣ και από Μακεδονικές οργανώσεις
6/3: Το πρώτο βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
7/3: Πιέσεις των ΗΠΑ για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στα Σκόπια ο αμερικανός απεσταλμένος Νταν Φριντ.
13/3: Συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι. «Ειλικρινή και ανοικτή» χαρακτήρισε τη συζήτηση η κυρία Μπακογιάννη.
17/3: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση για το Σκοπιανό στη Βιέννη, μεταξύ Νίμιτς, Βασιλάκη, Ντιμιτρώφ. O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι απέρριψε τις τρεις εναλλακτικές ονομασίες που πρότεινε προφορικά ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς: Άνω Μακεδονία, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Republika Maκedonja – Skopje (αμετάφραστο).
21/3: Συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, του ομολόγου της των Σκοπίων, Αντόνιο Μιλόσοσκι και του αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών, Νταβ Φριντ στις Βρυξέλλες και στο σπίτι της μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νιούλαντ. Καλό το κλίμα, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.
25/3: Όνομα με γεωγραφική διάσταση προτείνει σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ο Μάθιου Νίμιτς και συγκεκριμένα Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια. Απορριπτική η στάση της Αθήνας.
30/3: Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας επιδίδει η Αθήνα στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ζητώντας την άμεση απόσυρση αφίσας που εκδόθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και αναρτήθηκε σε δρόμους των Σκοπίων, απεικονίζοντας παραποιημένη την ελληνική σημαία με τη σβάστικα στη θέση του Σταυρού.
31/3: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, στον οποίο επανέλαβε τη θέση του Κινήματος για το θέμα των Σκοπίων. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε στον Αμερικανό πρέσβη την καθαρή θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων: Μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις.
2/4: Βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.
14/7: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, θέτει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και εγείρει ζητήματα επιστροφής περιουσιών, αναγνώρισης «μακεδονικής» γλώσσας και χορήγησης υπηκοότητας. Έντονη αντίδραση της Αθήνας.
18/7: Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην απαντητική του επιστολή προς τον ομόλογό του των Σκοπίων ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει και ούτε υπήρξε «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα και ότι κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής.

Φώτης Ασημακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ