Το μεγαλοβδόμαδο ανασαίνει τις ευωδιές της άνοιξης και τη δροσιά του Απρίλη. Μεγάλη Παρασκευή στην Κρήτη, πριν από λίγα χρόνια, άκουσα πρώτη φορά τα εγκώμια από μια ομάδα κοριτσιών του Γυμνασίου. Οι άγουρες φωνές τους πετούσαν στη νυχτερινή αύρα και υμνούσαν με τρόπο μοναδικό το ξημέρωμα της Ανάστασης. Οι Ελληνες, λέει ο ποιητής… πρώτοι, θαρρώ, αυτοί, στον κόσμον εδώ κάτω, έκαμαν οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου.
Ρεβίθια με νεράντζι
υλικά
•1/2 κιλό ρεβίθια
•2 μικρά νεράντζια
•2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•1 φλιτζάνι λάδι
•5 κουταλιές αλεύρι
•αλάτι, πιπέρι
εκτέλεση
Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια. Την επομένη τα βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό που τα διπλοσκεπάζει. Κατά τη διάρκεια του βρασμού τα ξαφρίζουμε. Μόλις μαλακώσουν, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το λάδι.
Στύβουμε τα νεράντζια και στον χυμό τους διαλύουμε το αλεύρι. Το ρίχνουμε στο φαγητό και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να χυλώσουν, περίπου 5 λεπτά.
Μπιφτέκια λαχανικών
υλικά
•5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
•1 φλιτζάνι αρακά
•2 καρότα τριμμένα
•1 πατάτα βρασμένη
•5 κουταλιές λάδι,
•1 κουτί μπίρα
•1 1/2-2 φλιτζάνια αλεύρι
•2 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο
•αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
εκτέλεση
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον αρακά, τα κρεμμυδάκια και το καρότο. Βάζουμε την μπίρα σε μπολ και ρίχνουμε τόσο αλεύρι ώστε να έχουμε πηχτό χυλό. Προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά, την πατάτα λιωμένη και τα μπαχαρικά με τον δυόσμο. Ζυμώνουμε και πλάθουμε μπιφτέκια. Στρώνουμε σε ταψί λαδόκολλα, την αλείφουμε με λίγο λάδι και τα απλώνουμε. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, περίπου 1/2 ώρα.
Ντοματόσουπα
υλικά
•5 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
•1 φλιτζάνι κριθαράκι ψιλό
•1 κρεμμύδι τριμμένο
•1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
•3 κουταλιές λάδι
•1 κύβο λαχανικών
•1/2 κουταλάκι ζάχαρη
•βασιλικό (για το σερβίρισμα)
•αλάτι, πιπέρι
εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τον κύβο και δύο φλιτζάνια ζεστό νερό. Βράζουμε 4-5 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το κριθαράκι. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα να μην πιάσει και σε 15 λεπτά κατεβάζουμε τη σούπα από τη φωτιά.
Αγκιναροκούκια
υλικά
•1 κιλό κουκιά φρέσκα
•10 αγκινάρες
•2 μάτσα μάραθο, ψιλοκομμένο
•3-4 σκελίδες σκόρδο
•1/2 φλιτζάνι λάδι
•2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
•χυμό από 1 λεμόνι
•αλάτι, πιπέρι
εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε νερό με λεμόνι. Καθαρίζουμε και τα κουκιά. Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο. Ρίχνουμε τα κουκιά και το μάραθο. Τα γυρίζουμε λίγο και προσθέτουμε τον πελτέ, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και τις αγκινάρες. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε ζεστό νερό, ίσα να καλύπτει το φαγητό. Σιγοβράζουμε περίπου 40 λεπτά, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και βράζουμε λίγο ακόμη, μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
Εκτός μενού
Η μεγάλη βδομάδα του Πρεζάκη
[…] Βγήκαν, μάνα και γιος, στο δρόμο. Τράβηξαν κατά την εκκλησιά. Ηταν δειλινό ανοιξιάτικο, γεμάτο γαλήνη και χρώματα. Ο ουρανός ξαπλωνόταν διάφανος, ολόφωτος απ’ τις στερνές αχτίνες του ήλιου που μόλις είχε βασιλέψει. Μύριες οσμές -κάτι σαν ευωδιά από μελισσόκερο και λουλούδια ταπεινά- ξεχύνονταν στο αποσπερνό αγιάζι κι έπλεγαν, και ξεθύμαιναν. Κι ήταν σα λάδι, ο ουρανός. Ο αέρας μέλι […]
Η εκκλησιά ήταν γεμάτη. Πήγαν και στάθηκαν σε μια γωνίτσα δεξιά, κοντά στο τέμπλο. Με κατάνυξη άκουγαν την Ακολουθία, που προχωρούσε σιγανά μέσα στο υποβλητικό μισόφωτο των λαμπάδων. Ναι, με κατάνυξη! Σαν κάτι να ξύπνησε μέσα στην κοιμισμένη ύπαρξη του Χρίστου. Κάτι σα θύμηση μακρινή κάποιας γαληνεμένης θλίψης. Κάτι σαν όραμα μισόσβηστο παιδιάστικης ξενοιασιάς. Απ’ τ’ ανοιχτά παράθυρα, ο αέρας του βραδινού σιγόπνεε γεμάτος οσμές ακατάλυτης γονιμότητας. Ο φλόγες των κεριών λιανοτρεμούλιαζαν στ’ απαλό του χάδι, σα νυφούλες βολικές στην πεθυμιά του αφέντη τους. Το θυμίαμα υψωνόταν προς το θόλο σε τουλούπες αργοσάλευτες. Οι ψυχές κυμάτιζαν στους κλαμένους αχούς της ψαλμωδίας. Η άνοιξη -το υπέροχον Εαρ- θρηνούσε το Θάνατο, που είναι γονή της Δημιουργίας […]