ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχω αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα των ΚΕΠΑ, στο θέμα της «λίστας» με τις 43 μη αναστρέψιμες παθήσεις, καθώς και στον…. «μπακαλοκατάλογο» με την ονομασία «Κανονισμός Εκτίμησης του Βαθμού Αναπηρίας», τον γνωστό στους πάσχοντες ως ΚΕΒΑ, από τον οποίο προκύπτουν τα ποσοστά αναπηρίας ανά ασθένεια και έχει συνταχθεί κατά γενική ομολογία τόσο αυτός, όσο και η λίστα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις, κατά τον πιο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ και ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ τρόπο με τρομερά αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς.

Επιστήμονες χαρακτήρισαν ΟΛΟ αυτό το σχέδιο ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΑΡΙΟΥ, μάλιστα ακούστηκε πως ΑΓΝΟΗΘΗΚΑΝ σοβαρές προτάσεις ειδικών επιστημόνων από τους διάφορους «αρμόδιους» πολιτικάντηδες και γραφιαδες ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΝΤΑΣ στην κυριολεξία τους ασθενείς, και δημιουργώντας τα γνωστά «θαύματα» των ΚΕΠΑ, αλλά και το άλλοθι που λέει πως «τόσο ποσοστό λέει ο κανονισμός, τόσο θα σου δώσω και ας είσαι εσύ του θανατά».

Για χρόνια, οι διάφορες οργανώσεις ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις προσπαθούν μέσα από κινητοποιήσεις και ενημερώσεις να αλλάξουν τα πράγματα, να σταματήσει επιτέλους η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ και το ΣΦΑΞΙΜΟ των χρόνια πασχόντων και των αναπήρων, αλλά δυστυχώς, όπως φαίνεται η ΕΝΤΟΛΗ για ΕΞΟΝΤΩΣΗ του κοσμάκη, είναι πανίσχυρη, και οι κυβερνήσεις, όποιες και αν είναι, φροντίζουν να την ενισχύουν όλο και περισσότερο αδιαφορώντας για το αν παίζουν με ανθρώπινες ζωές, αδιαφορώντας για το ότι οτιδήποτε ΘΕΤΙΚΟ έχουν σκοπό (λέμε τώρα) να κάνουν, πρέπει να το κάνουν ΠΡΟΧΘΕΣ γιατί χρόνος ΔΕΝ υπάρχει.

Αναφέρθηκα σχετικά πρόσφατα σε μια αδικία (καλά τώρα σχετικά με το ΜΙΑ….) που γίνεται σε βάρος των ατόμων που πάσχουν από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, τα οποία αρχίζουν να προηγούνται στα ΣΦΑΓΕΙΑ των ΚΕΠΑ, και διάβασα τυχαία σε ένα φόρουμ ατόμων με ΣΚΤ το παρακάτω…..

«ΚΚΕ: Επίκαιρη Ερώτηση για τους πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας

Επίκαιρη Ερώτηση σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης κατέθεσε προς τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση:

«Θέμα: Τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Οι πάσχοντες με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) πλήττονται πολλαπλά από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η πολιτική των δραστικών περικοπών των κρατικών δαπανών και παροχών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα επιδόματα και στις συντάξεις επιδεινώνουν τους όρους ζωής και της αντιμετώπισης των πρόσθετων αναγκών αυτών των ασθενών.

Ιδιαίτερα μετά τη λειτουργία των Κέντρων Εκτίμησης και Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και την εφαρμογή του Κανονισμού Εκτίμησης του Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), έχει γίνει κανόνας η μείωση των ποσοστών αναπηρίας που εγκρίνονται, με αποτέλεσμα πολλοί πάσχοντες να μένουν χωρίς επίδομα αναπηρίας και σύνταξη και πολλές φορές χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γιατί τα ποσοστά αναπηρίας που δίνονται στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι από 35-50%.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια σοβαρή μη αναστρέψιμη χρόνια πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος. Παρ’ όλα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις 43 μη αναστρέψιμες ασθένειες στις οποίες η απονομή επιδόματος αναπηρίας ή σύνταξης είναι ισόβια. Οι ασθενείς με ΣΚΠ θα συνεχίσουν να καλούνται ξανά και ξανά για επανεξέταση από τις επιτροπές και θα υπόκεινται χωρίς λόγο την επιπλέον ταλαιπωρία.

Τραγικό πρόβλημα βιώνουν οι ανασφάλιστοι ασθενείς με ΣΚΠ που αδυνατούν να εξασφαλίσουν στοιχειωδώς τις θεραπείες τους με σοβαρές συνέπειες για την πορεία της υγείας τους, για την ίδια τους τη ζωή.

Όμως και οι ασφαλισμένοι αναγκάζονται να καταβάλουν τεράστια ποσά από την τσέπη τους -εάν έχουν- για τις αναγκαίες θεραπείες, αλλά και για τα συνοδά φάρμακα. Ακριβές φαρμακευτικές θεραπείες, ενώ οι εξειδικευμένοι ιατροί τις συνιστούν και δεν έχουν αναγνωριστεί ότι αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη πάθηση, οι ασθενείς τις πληρώνουν εξολοκλήρου ή με συμμετοχή. Επίσης πληρώνουν μεγάλα ποσά και για τα συνοδά φάρμακα, αφού η μηδενική συμμετοχή προβλέπεται μόνο για φάρμακα της κύριας νόσου.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν προκειμένου:

Η ΣΚΠ, ως μη αναστρέψιμη ασθένεια, να ενταχθεί στη λίστα ασθενειών που δεν απαιτείται επανεξέταση.

Όλοι οι πάσχοντες από ΣΚΠ να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα και θεραπείες ανεξάρτητα του ποσοστού αναπηρίας, αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.

Να εξασφαλιστεί η καταβολή επιδόματος αναπηρίας ή αναπηρικής σύνταξης ως ελάχιστης κρατικής συμβολής στις αυξημένες ανάγκες των ασθενών με ΣΚΠ.

Οι ασθενείς με ΣΚΠ που μπορούν να εργάζονται, παίρνοντας υπόψη τη γενικότερη κατάστασή τους και το είδος της δουλειάς τους, να έχουν μειωμένο ωράριο κατά 2 ώρες την ημέρα και τουλάχιστον με διπλάσια κανονική άδεια το χρόνο».

Η ειδηση δημοσιευτηκε στο 902.GR

Ουσιαστικά, ΑΝ γίνουν αυτά για τα οποία ρωτά ο βουλευτής, λύνονται ΟΛΑ σχεδόν τα προβλήματα των ατόμων με ΣΚΠ, αλλά……

Στη χώρα μας, συνηθίζουμε να δημιουργούμε και ΝΕΑ προβλήματα, όχι να λύνουμε τα παλιά.

Λύσεις υπάρχουν, αλλά ΔΕΝ υπάρχει ΘΕΛΗΣΗ. Νομίζω πως συμφωνείτε όλοι….

Θα περιμένω να δω την απάντηση των «αρμόδιων» υπουργών.

Να δω για πόσο ακόμα, θα καθυστερούν σκόπιμα να δώσουν κάποια λύση και να αποκαταστήσουν όλες τις αδικίες σε βάρος ΟΛΩΝ των ασθενών.

Βασίλης Τσούγκαρης

[email protected]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ