14/05/2021

Σχέδιο για υποχρεωτική μεταφορά καταθέσεων δημοσίων φορέων στην ΤτΕ

bank_euro7Του Τάσου Δασόπουλου

Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία θα καθίσταται υποχρεωτική η μεταφορά τωνκαταθέσεων των δημοσίων φορέων σε λογαριασμούς κοινής διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας, ετοιμάζει και πρόκειται να καταθέσει σήμερα ή αύριο το υπουργείο Oικονομικών.

Η σκέψη για την θεσμοθέτηση της μεταφοράς των καταθέσεων σε κοινή διαχείριση με το ελληνικό δημόσιο, γίνεται για να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις των διοικητικών συμβουλίων των δημόσιων φορέων, που αντιδρούν στην εκχώρηση των καταθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικές καταθέσεις των δημοσίων φορέων, φτάνουν τα 11,9 δις ευρώ, ενώ υπάρχουν ήδη σε ισχύ συμφωνίες επαναφοράς 8,9 δις ευρώ.

Οι καταθέσεις των ΔΕΚΟ, δεν θα περιλαμβάνονται στην ΠΝΠ, αφού για την κίνηση των λογαριασμών τους, θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, αναφερόμενος στο θέμα, είχε τονίσει ότι η μεταφορά των καταθέσεων των δημοσίων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδας, δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι διαθέσιμα για τους φορείς όποτε τα χρειαστούν. Τόνισε επίσης, ότι ανάλογη νομοθεσία υπάρχει σε χώρες όπως, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Μεγάλη Βρετανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ