Ο Σοιμπλε ειναι πια κομπλεξικός με τους Ελληνες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχέδιο της ΕΚΤ να μειώσει και άλλο τη ρευστότητα στην ΕλλάδαΣχέδιο της ΕΚΤ να μειώσει και άλλο τη ρευστότητα στην Ελλάδα

Η ΕΚΤ εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό του ELA στις ελληνικές τράπεζες καθώς η μειοψηφία εντός του ΔΣ που αντιτίθεται σε επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα αυξάνεται, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το προσωπικό της ΕΚΤ έχει ήδη καταλήξει σε μία πρόταση να αυξήσει το κούρεμα επί των εχέγγυων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να δανειστούν από την ΤτΕ. Κάτι που αυτόματα σημαίνει ότι εφόσον ενεργοποιηθεί η πρόταση θα μειωθεί και η βοήθεια που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες αφού θα στερηθούν πολύτιμη ρευστότητα.

Όπως σημειώνει το Bloomberg αν και η πρόταση δεν έχει επισήμως συζητηθεί από το ΔΣ, μπορεί να εξεταστεί στην περίπτωση που οι ηγέτες της Ελλάδας αποτύχουν να πείσουν τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών ότι μπορούν να μεταρρυθμίσουν την ελληνική οικονομία και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα Κεφάλαια διάσωσης.

Η πρόταση του τεχνικού προσωπικού της ΕΚΤ συμπεριλαμβάνει τρεις τρόπους με τους οποίους θα περιοριστεί το διαθέσιμο ρευστό προς τις ελληνικές τράπεζες πάντα με τη χρήση εχέγγυων. Το δημοσίευμα όμως δεν τις παραθέτει αναλυτικά.

Σημειώνεται πάντως ότι το «κούρεμα» στην ονομαστική αξία των εχέγγυων που χρησιμοποιούνται για δανεισμό μέσω του ELA δεν είναι γνωστό. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ που ρωτήθηκε επισήμως για το θέμα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σημειώνεται ότι έως τώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει δάνεια 74 δισ ευρώ από τον ELA.

Ορόσημο το Eurogroup στη Ρίγα

Οι Αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Bloomberg αντιμετωπίζουν την ερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας στις 24 του μήνα ως ένα μεγάλο τεστ για την προθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις σαν αντάλλαγμα στην οικονομική βοήθεια που έλαβε στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης του 2012.

Χωρίς νέα Κεφάλαια, υπογραμμίζει το Bloomberg, πιθανόν η ελληνική κυβέρνηση να ξεμείνει από ταμειακά διαθέσιμα μέχρι το Μάιο.

Καθώς οι καταθέτες στη χώρας έχουν τραβήξει μεγάλο μέρος των καταθέσεων από τις τράπεζες η Κεντρική Τράπεζα έχει καλύψει το κενό στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με δάνεια από τον ELA.

«Μαξιλάρι» 3 δισ στην ΤτΕ

Μάλιστα η ΤτΕ έχει στα Ταμεία της διαθέσιμα 3 δισ ευρώ από τον ELA προκειμένου να έχει το χρόνο σε μία άμεση αντίδραση στην περίπτωση bank run, αποκαλύπτει στο Bloomberg ένας εκ των αξιωματούχων που μίλησαν για το θέμα.

Η ΕΚΤ έχει επιμείνει σε αυστηρό έλεγχο των δραστηριοτήτων του ELA, υπό το φόβο ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα Κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν άμεσα την κυβέρνηση κατά παράβαση της Κοινοτικής Νομοθεσίας.

Παρ’ όλα αυτά ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει πει ότι δεν έχει πεισθεί πως υπάρχει η ανάγκη να πιέσει και άλλο τις ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα είχε αποκαλύψει στις 15 Απριλίου πως στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ είχε “γίνει αναφορά στο θέμα αλλά δεν συζητήθηκε με τα άλλα μέλη του ΔΣ”. Μάλιστα είχε τονίσει πως “θα το ξαναδούμε το θέμα εν ευθέτω χρόνω”.

Νέα «τρύπα» στις τράπεζες μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Ήδη χθες, όπως παρατηρεί το Bloomberg, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μη έχοντας πλέον πολλές επιλογές ζήτησε απ’ τους ΟΤΑ να μεταφέρουν τα διαθέσιμα τους στην ΤτΕ. Πρόκειται για περίπου 2 δισ ευρώ και όπως σημειώνει το πρακτορείο στην περίπτωση που κριθούν επαρκή αυτά τα Κεφάλαια τότε θα καλυφθούν κατά προτίμηση οι μισθοί αλλά και η αποπληρωμή μίας δόσης δανείου προς το ΔΝΤ στις 12 Μαϊου.

Μόνο, που όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, αυτή η κίνηση παράλληλα θα αυξήσει και τις ανάγκες των τραπεζών για αντικατάσταση αυτών των κεφαλαίων, που θα μετακινηθούν, απ’ την χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας!

Αυξάνονται οι αντιδράσεις στο ΔΣ

Σημειώνεται πως για να περιορίσει ή να ασκήσει βέτο στη χρηματοδότηση μέσω ELA η ΕΚΤ είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη των δύο τρίτων του ΔΣ της ΕΚΤ. Ωστόσο μία αυξανόμενη μειοψηφία αντιτίθεται στην επ άπειρον παροχή βοήθειας, όπως αποκαλύπτει η πηγή του Bloomberg.

Όπως παρατηρεί μάλιστα το πρακτορείο η δήλωση αυτή απηχεί και τις ανησυχία που έχουν επανειλημμένα εκφράσει δημοσίως ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ.

http://www.enikonomia.gr/timeliness/20160,Sxedio-ths-EKT-na-meiwsei-kai-allo-th-reystothta-sthn-Ellada.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

ΔΗΜΟΦΙΛΗ