Bloomberg: Γιατί το πραγματικό deadline για την Ελλάδα είναι η 20η Ιουλίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

bloomberg_logoPROJECT ANTISYSTEM

Νέο… deadline δίνει για την Ελλάδα το Bloomberg, επισημαίνοντας πως το πραγματικό «τελεσίγραφο» είναι η 20η Ιουλίου. Όπως τονίζει, πιθανές καθυστερήσεις πληρωμής του ΔΝΤ δεν θα πρέπει να οδηγήσουν την ΕΚΤ να διακόψει την κρίσιμη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Αντιθέτως, μια αθέτηση πληρωμής χρέους της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου (3,5 δισ. ευρώ), πιθανώς θα είναι «κομβικής σημασίας» για την ΕΚΤ. Η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της είναι ακόμη πιθανό να καταλήξουν σε συμφωνία για μια λίστα μεταρρυθμίσεων πριν από αυτή την κρίσιμη συμφωνία.

Το Bloomberg αναφέρει ότι σε μια περίπτωση κρατικής χρεοκοπίας, οι τράπεζες, που έχουν στην κατοχή τους μεγάλα ποσά ελληνικού χρέους, πιθανότατα θα κριθούν αφερέγγυες διότι η αξία των assets στους ισολογισμούς τους θα υποχωρούσε απότομα. Με βάση τους κανόνες του ELA, η ΕΚΤ θα ήταν απίθανο να μπορεί να συνεχίσει την παροχή ρευστότητας στα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας, καθώς θα πρέπει να είναι φερέγγυες.

Επίσης, το πρακτορείο αναφέρει πως το roll over εντόκων γραμματίων 11 δισ. ευρώ από τώρα μέχρι τις 20 Ιουλίου, είναι απίθανο να δημιουργήσει πρόβλημα, όσο παραμένει διαθέσιμη η ρευστότητα της ΕΚΤ. Το γραφείο διαχείρισης χρέους πιθανώς θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις διότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να είναι πιστοί αγοραστές αυτών των assets.

Μια πιο πιεστική ανησυχία είναι η πληρωμή στο ΔΝΤ, καθώς η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 774 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου. Και πάλι, μια αποτυχία καταβολής της πληρωμής θα ήταν απίθανο να προκαλέσει διακοπή της ρευστότητας της ΕΚΤ στις τράπεζες.

Από τη στιγμή που η ικανότητα πληρωμής εξαρτάται από την ικανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ζήτημα ρευστότητας παρά φερεγγυότητας, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να συνεχίσει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον, το ΔΝΤ δεν θα έπρεπε καν να προβεί σε δημόσια ανακοίνωση για το ότι η χώρα έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή, μέχρι να περνούσαν τρεις μήνες, αν και η χώρα «κόβεται» αμέσως από την χρηματοδότηση του Ταμείου. Το ΔΝΤ θα μπορούσε να υπογράψει μια «επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης» που θα έδινε και επισήμως τέλος στη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας, αν και η χώρα θα είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η τετράμηνη παράταση που χορηγήθηκε τον Φεβρουάριο ορίζει ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν από το τέλος Ιουνίου, αν και η προθεσμία αυτή είναι «χαλαρή». Η «επιτυχημένη ολοκλήρωση» θα απελευθερώσει την εκκρεμή δόση των 1,8 δισ. ευρώ από το EFSF και τα κέρδη από το SMP της ΕΚΤ (1,9 δισ. ευρώ).

Αυτά τα κεφάλαια θα ήταν αρκετά για να ανταποκριθούν στις ανάγκες αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ (3 δισ. ευρώ). Το ΔΝΤ θα μπορούσε τότε να εκταμιεύσει τα 3,5 δισ. ευρώ που συνδέονται με την έκτη αξιολόγηση του προγράμματος, ύστερα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος διάσωσης, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν χρωστάει στο Ταμείο. Αυτό θα κάλυπτε την πληρωμή του ομολόγου προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.
Επιπλέον, το Ταμείο θα μπορούσε επίσης να επισπεύσει την πληρωμή που συνδέεται με την έβδομη και όγδοη αναθεώρηση, οι οποίες έπρεπε αρχικά να έχουν ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2014 και 28 Φεβρουαρίου 2015. Αυτό θα πρόσθετε άλλα 5,3 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Ελλάδα για την αποπληρωμή του ομολόγου 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, που λήγει στις 20 Ιουλίου.

Πηγή:http://www.capital.gr/News.asp?id=2284651

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ