22/04/2021

Αρχαία και Μαθηματικά ρίχνουν τις βάσεις εισαγωγής

image

Σε πτωτική πορεία κινούνται οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μετά τα θέματα που “έπεσαν” τη Δευτέρα σε Μαθηματικά και Αρχαία Κατεύθυνσης – μαθήματα που είναι πρώτης βαρύτητας με συντελεστή 1,3 – τα οποία θεωρήθηκαν ιδιαίτερα δύσκολα.
Oι βαθμοί των Αρχαίων επηρεάζουν τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης που διεκδικούν μία θέση στις φιλολογίες, στις νομικές και στα τμήματα κοινωνικών επιστημών.

Οι δε βαθμοί στα Μαθηματικά τους υποψηφίους της τεχνολογικής κατεύθυνσης, που διεκδικούν την εισαγωγή τους στατμήματα θετικών (φυσικομαθηματικές κ.ά.) και τεχνολογικών επιστημών (πολυτεχνεία, πληροφορική).

Σημειώνεται πως οι επιδόσεις στα Μαθηματικά επηρεάζουν και την πορεία των βάσεων εισαγωγής στις περιζήτητες σχολές υγείας, καθώς στο μάθημα εξετάζονται (όχι ως πρώτης βαρύτητας) οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα θέματα των Μαθηματικών χαρακτηρίστηκαν ως “τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών” από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, προσθέτοντας ότι “το ποσοστό των ερωτημάτων αυξημένης δυσκολίας είναι μεταξύ των υψηλότερων συγκρινόμενο με τα θέματα των προηγουμένων ετών”.

Εκτός από τον υψηλό βαθμό δυσκολίας, τα θέματα ήταν και πολλά. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι σύμφωνα με την ΕΜΕ, ο διατιθέμενος χρόνος δεν επαρκούσε για την πλήρη και επιτυχή διαπραγμάτευση των θεμάτων.

Ως προς τα Αρχαία, στους υποψηφίους δόθηκε προς εξέταση διδαγμένο κείμενο του Πρωταγόρα σχετικά με την πολιτική αρετή, ενώ το αδίδακτο κείμενο ήταν από το έργο του Θουκυδίδη “Ιστορίαι”.

“Το κείμενο είναι απαιτητικό, χαρακτηριστικό, όμως, για τη θουκυδίδεια πυκνότητα λόγου και ύφους” σχολίασε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, προσθέτοντας πάντως ότι ήταν εύστοχη η επιλογή του διδαγμένου κειμένου από τον Πρωταγόρα σχετικά με την πολιτική αρετή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ