23/04/2021

Η ερώτηση του Δημήτρη Καμμένου που προκάλεσε την συζήτηση για τον σκανδαλώδη συμβιβασμό με την Siemens

Θα συζητήσουμε τώρα την με αριθμό 149/27-4-2015 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Β΄ Πειραιά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημητρίου Καμμένου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη στάση του δικηγόρου του Ελληνικού Δημοσίου στη συζήτηση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 24-3-2015 του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», που ζητούσε να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η «συμφωνία συμβιβασμού» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της «Siemens».

Θα απαντήσει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Κύριε Καμμένο, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, καλώς ήρθατε. Η κατάσταση και η υπόθεση είναι πάρα πολύ γνωστή. Ο συνήγορος και εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου κατά δηλώσεις -αλλά είναι εξακριβωμένες και διασταυρωμένες- όταν παρεστάθη στο Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε το μέρος του γερμανικού δημοσίου και δήλωσε στην επιχειρηματολογία του ότι η προσφυγή είναι αβάσιμη. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι αποτελεί συμφωνία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικής επιχείρησης και δεν αφορά τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Να θυμίσω εδώ ότι η «σύμβαση συμβιβασμού» έχει συγγραφεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έχει υπογραφεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Καλό θα είναι, επειδή εμείς έχουμε όλοι αυτό το κακό ελάττωμα να διαβάζουμε και είναι πάρα πολλές σελίδες, να κρατηθούν στα Πρακτικά δύο σημειώσεις.

Σημειώνουμε την σελίδα 2.499 του συγκεκριμένου νόμου -του ν. 4072 νομίζω- και ποια είναι η υπόθεση του συμβιβασμού της Siemens. Περιλαμβάνει όλες ανεξαιρέτως τις μέχρι σήμερα υποθέσεις, αξιώσεις ή ισχυρισμούς, γνωστές και μη γνωστές -τα πάντα, όλα- που σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με δραστηριότητες διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens, περιλαμβανομένων ενδεικτικά και των υποθέσεων που ανακαλύφθηκαν και αποκαλύφθηκαν στα αμερικάνικα δικαστήρια. Εμείς, δηλαδή, συμβιβαζόμαστε για ό,τι γνωρίζουμε, δεν γνωρίζουμε, ό,τι έρχεται από το παρελθόν και ό,τι βρούμε στο μέλλον που δεν το ξέρουμε.

Στη σελίδα 2.498: Μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens, όπως προκύπτει στην παράγραφο, συμφωνούν ότι στην παρούσα συμφωνία δεν επηρεάζει εκκρεμείς διαφορές που υφίστανται ή τυχόν προκύψουν εμπορικής, διοικητικής, αστικής και ποινικής ευθύνης.

Με λίγα λόγια εμείς -όχι εμείς, εμείς δεν είμαστε κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που την συνέγραψε και όχι το Ελληνικό Δημόσιο, ούτε το Ελεγκτικό Συμβούλιο, ούτε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους- δώσαμε λεφτά σε ξένη εταιρεία να συγγράψει τη σύμβαση αυτή και την υπέγραψε η κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά, η οποία δίνει πλήρη άφεση αμαρτιών αγνοώντας και την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία είχε αποθετική ζημία 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή στον Έλληνα φορολογούμενο.

Θα επανέρθω μετά την απάντησή σας, που την αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για να αποκαλύψω το ποιόν του κ. Μπάνου και να δούμε τελικά αυτήν τη χώρα ποιος την κυβερνάει -δεν εννοώ για εμάς, ποιος την κυβερνούσε τόσα χρόνια- και ποιο γρανάζι επιμένει να αποφασίζει και να λειτουργεί υπονομευτικά προς αυτήν την Κυβέρνηση και υπέρ των γερμανικών συμφερόντων και είμαι ξεκάθαρος σε αυτό που λέω.

Ερωτάται ο Υπουργός και ερωτάται και το Ελληνικό Δημόσιο εάν αληθεύει ότι η στάση του δικηγόρου του Υπουργείου Οικονομικών ήταν αυτή, ότι πήρε το μέρος των επιχειρημάτων του γερμανικού δημοσίου. Αν αληθεύει, πώς ευθυγραμμίζεται αυτή η στάση με τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτά εκφράζονται από την Κυβέρνησή μας και τον Πρωθυπουργό της χώρας; Και τρίτον, αν η στάση του δικηγόρου του Υπουργείου Οικονομικών δεν εκφράζει τη θέση του Υπουργείου και της Ελληνικής Κυβέρνησης, ποιοι ευθύνονται γι’ αυτήν τη στάση και πώς σκοπεύει να κινηθεί από εδώ σε πέρα σε παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις; Θα έρθουν πάρα πολλές παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις στις εξεταστικές για τα μνημόνια και πολλές άλλες και θα θέλαμε να ξέρουμε ποια είναι η θέση και η στάση του Ελληνικού Δημοσίου και του Υπουργείου Οικονομικών.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Ευχαριστούμε τον κ. Καμμένο.

Υπενθυμίζω σε όλους και Βουλευτές και Υπουργούς ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος χρόνος. Είναι κατανοητό να υπάρξει μια ανοχή, αλλά παρακαλώ πολύ να μην υπάρχει παραβίαση και να μην φέρνετε το Προεδρείο σε δύσκολη θέση.

Το λόγο έχει ο κ. Βαρουφάκης.

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Δεν θα σας φέρω σε δύσκολη θέση, θα είμαι σύντομος.

Κύριε συνάδελφε, γνωρίζετε πολύ καλά ποια είναι η απάντηση του Νομικού Συμβούλου για το θέμα που θίξατε.

Σχετικά με την πρώτη ερώτηση, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους υποστηρίζει ότι ο νομικός παραστάτης του Δημοσίου περιορίστηκε σε ζητήματα παραδεκτού της άσκησης της αίτησης ακύρωσης και όχι με το αν ο συμβιβασμός ήταν δίκαιος ή άδικος, επωφελής ή μη, ηθικός ή μη.

Σχετικά με τη δεύτερη και τρίτη ερώτηση, το Νομικό Συμβούλιο υπερασπίζεται τον εκπρόσωπο του Δημοσίου, λέγοντας πως ήταν υπηρεσιακό καθήκον του και υποχρέωσή του να αντικρούσει την αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας με τη Siemens και αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται ούτε παρέμβαση ούτε καθοδήγηση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας στον εκπρόσωπο του Δημοσίου.

Εδώ έχω την επιστολή από τον κ. Χαρλάφτη, ο οποίος λέει: «για την εκτέλεση της υπηρεσιακής υποχρεώσεώς τους αυτής ούτε αναζητείται ούτε επιτρέπεται παρέμβαση ή καθοδήγηση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας και του αρμόδιου Υπουργείου».

Κοιτάξτε. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια συμφωνία συμβιβασμού που αποτελεί ντροπή για την Ελλάδα. Το τίμημα είναι εξευτελιστικό, δεν συνάδει με τα ήθη και τα έθιμα μιας ευρωπαϊκής χώρας. Είναι μια συμφωνία που έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Στουρνάρα -αν δεν κάνω λάθος- να υπογράψει αυτή την άφεση αμαρτιών, δίνει την αίσθηση της υποταγής στο δίκαιο του ισχυρού, στην ασυδοσία και γενικότερα σε μια θέση της χώρας η οποία μόνο ως υποταγή μπορεί να χαρακτηριστεί.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά δεν έπρεπε να πει ο κ. Μπάνος;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Κύριε Νικολόπουλε, σας παρακαλώ!

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Σας είπα, κύριε Νικολόπουλε, ότι εγώ δεν έχω τη δυνατότητα -και σωστά δεν έχω τη δυνατότητα- να υπαγορεύω στο Νομικό Σύμβουλο του Κράτους τι θα πει.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: …(δεν ακούστηκε)

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Αυτό, όμως, που μπορώ να πω είναι ότι ο νομικός και ο πολιτικός χειρισμός της όλης ιστορίας δεν ήταν αυτός που θα έπρεπε να είναι εδώ και χρόνια.

Δυστυχέστατα, η εκταμίευση έχει ξεκινήσει, το οποίο δεσμεύει, ξέρετε, το Ελληνικό Δημόσιο σε περίπτωση που καταγγείλει αυτή τη συμφωνία να επιστρέψει τα χρήματα στη Siemens, το οποίο θα ήταν εν μέσω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας ιδιαίτερα περίεργο και προκλητικό.

Κοιτάξτε. Αυτό που έχει κάνει η Κυβέρνηση είναι ότι έχει δημιουργήσει μια Επιτροπή σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, στο Μαξίμου συγκεκριμένα, για να εξεταστεί η υπόθεση και η πραγματική αποζημίωση του Δημοσίου. Σε τελική ανάλυση, κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι δυνατόν το Ελληνικό Δημόσιο να εγκαλείται για διαφθορά από εκείνους που συνεισέφεραν στη συγκάλυψή της.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Ευχαριστούμε τον κ. Βαρουφάκη.

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Στα τρία λεπτά ακριβώς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Ήσασταν εξαιρετικός. Ελπίζω και ο κ. Καμμένος να είναι το ίδιο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα είμαι πολύ σύντομος. Βεβαίως, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία! Κάνω χιούμορ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Καμιά φορά πρέπει όμως να μην πεθαίνει.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ, για την απάντησή σας.

Θεωρώ υποχρέωσή μου προς τους ψηφοφόρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, τους ψηφοφόρους κάθε κόμματος και του ΠΑΣΟΚ που απουσιάζει να διαβάσω για ένα λεπτό ποιος είναι ο κ. Μπάνος, διότι πρέπει να ξέρουμε και να ξαναγνωριστούμε σ’ αυτήν την παρτίδα, ποιος είναι αυτός ο κύριος, ο οποίος πήρε αυτή τη στάση στο εν λόγω δικαστήριο.

Πρώτον, ο κ. Μπάνος ήταν πολύ γνωστός από τη γνωμοδότηση του υπέρ του κλεισίματος της ΕΡΤ. Δεύτερον, ο κ. Μπάνος ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του πρώην Υπουργού Οικονομικών, και υπερασπιστής στη δίκη του. Ο κ. Μπάνος πέρασε από τον κ. Παπακωνσταντίνου σύμβουλος στον κ. Βενιζέλο ως Υπουργός Οικονομικών -προσέξτε τη συνωμοσιολογία της ελληνικής πολιτικής σκηνής- και από τον κ. Βενιζέλο πέρασε στον κ. Στουρνάρα. Ο κοινός παράγων όλων των Υπουργών Οικονομικών ήταν ο κ. Μπάνος. Ο κ. Μπάνος, μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ήταν σύμβουλος για πάρα πολλά χρόνια της κ. Βάσως Παπανδρέου. Αυτά είναι εξακριβωμένα και διασταυρωμένα.

Είναι εκείνος που συνέγραψε, όπως αποκάλυψε ο «ΒΗΜΑτοδότης» -όχι ο κ. Καμμένος ούτε ο κ. Βαρουφάκης- που στηρίζει τα μνημόνια όλα τα νομοσχέδια από το 2009 έως σήμερα.

Να το επαναλάβω; Ο κ. Μπάνος έχει συγγράψει όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια από το 2009 έως σήμερα. Να ξαναγνωριστούμε σε αυτήν την χώρα. Το περίφημο χαράτσι της ΔΕΗ, η μετενέργεια, οι περικοπές μισθών και συντάξεων φέρουν όλα την υπογραφή του.

Μαζί με τον Γενικό Διευθυντή Φορολογίας κατήρτισε όλα τα φορολογικά νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους πρώτους δεκαέξι μήνες διακυβέρνησης του μνημονίου.

Συνεχίζω ως έκπληξη φαντάζομαι όλων, αλλά οι αποκαλύψεις πρέπει να γίνονται σε αυτήν τη Βουλή και να κρατούνται και Πρακτικά, γιατί μου αρέσει να ξαναγνωρίζομαι με πολλούς σε αυτήν την πατρίδα. Πληροφορούμαι και μένει προς διασταύρωση -δεν θέλω να απαντήσει ο κ. Βαρουφάκης, γιατί είναι πιθανόν και στα απόρρητα της διαπραγμάτευσης- ότι τον Φεβρουάριο, όταν δώσαμε τα χαρτιά για να πάρουμε την παράταση τη δύσκολη -όπως μας είχε παγιδεύσει ο κ. Σαμαράς, το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά από το Δεκέμβριο- πήγε ένα χαρτί ενός υπηρεσιακού παράγοντα στον κ. Τσίπρα, το οποίο μέσα στα υπόλοιπα χαρτιά ήταν και η υπογραφή μνημονίου.

Υπάρχει μία φήμη ότι το έβαλε ο συγκεκριμένος υπηρεσιακός παράγοντας. Θα διερευνηθεί και αυτό.

Κλείνω λέγοντας ότι αυτή η χώρα έχει καταντήσει, όπως λέει και ο διεθνής όρος, ένα fail state, δηλαδή μια αποτυχημένη χώρα. Μας κάνουν ό,τι γουστάρουν. Το γρανάζι λειτουργεί υπέρ των δανειστών και πρέπει αυτό το απόστημα να σπάσει. Υπάρχει σήψη σ’ αυτήν την πατρίδα, σ’ αυτήν τη χώρα. Πρέπει να σπάσει το απόστημα. Ή θα πάρουμε τις τύχες της πατρίδας στα χέρια μας ή θα συνεχίσουμε να κυλάμε μαζί με αυτό το κακολαδωμένο γρανάζι.

Κλείνω με αυτό. Να θυμίσω ότι αμερικάνικο δικαστήριο έχει αποκαλύψει ότι η Siemens, η Raimental και άλλες εταιρείες είχαν φοροαπαλλαγές από το γερμανικό δημόσιο για τις μίζες που έδιναν, κύριοι συνάδελφοι, σε όλο τον κόσμο. Να το ξαναπώ. Το γερμανικό δημόσιο του κ. Βάιντμαν, του κ. Σόιμπλε και της κ. Μέρκελ έδινε φοροαπαλλαγές σε όλες τις γερμανικές εταιρίες να «μιζάρουν» όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου. Είχαν και κίνητρο.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Ευχαριστούμε τον κ. Καμμένο.

Κύριε Βαρουφάκη, θέλετε το λόγο;

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Όχι, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Δέσποινα Χαραλαμπίδου): Ευχαριστώ πολύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ