Κ. Μπρζέσκι (ING): Βέβαιο το 3ο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας – Όχι στο Grexit

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

690_c27ef768d0a1b5c2ac081dc24076390cΗ Ελλάδα ξεμένει από χρόνο, προειδοποιεί, με συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΙΝG, Κάρστεν Μπρζέσκι.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο οικονομολόγος δηλώνει πως δεν μπορεί να κάνει καμία πρόβλεψη αναφορικά με τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα τις επόμενες ημέρες.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν τολμώ να κάνω μια πρόβλεψη. Και στο παρελθόν πιστεύαμε πολλές φορές ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει, αλλά στο τέλος τα κατάφερνε.

Νομίζω ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν θα συνεχίσει να στηρίζει τους Έλληνες η ΕΚΤ, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε ότι με την έκδοση εντόκων γραμματίων οι Έλληνες κατάφερναν κάθε φορά να κλείσουν τις χρηματοδοτικές τρύπες.

Δεν αποκλείω να συμβεί και πάλι το ίδιο.

Εντούτοις αυτό θα γίνει μόνον στην περίπτωση που οι Έλληνες κινηθούν αποφασιστικά και αποδείξουν ότι είναι πρόθυμοι να επιτύχουν μια συμφωνία με την Ευρώπη».

Ο κίνδυνος του Grexit

Σε διαφορετική περίπτωση, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, σύμφωνα με τον οικονομολόγο:

«Σε διαφορετική περίπτωση θα έρθει το Grexit το οποίο δεν θέλει κανείς, καθώς θα είναι το μεγαλύτερο ατύχημα της Ευρωζώνης.

Διότι πιστεύω ότι και η υπομονή των Ευρωπαίων εταίρων αρχίζει και εξαντλείται.

Ο ίδιος ωστόσο δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών αλλά και πολιτικών ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν διαχειρίσιμη.

«Θα ήταν ένα γεγονός άνευ προηγουμένου το οποίο θα άφηνε σημάδια στις αγορές αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες,καθώς η έξοδος θα έμπαινε με τον τρόπο αυτό ως σενάριο στο τραπέζι των Βρυξελλών και για άλλες χώρες στο μέλλον».

Τα σενάρια για τρίτο πακέτο διάσωσης το καλοκαίρι

Ο οικονομολόγος εκτιμά πάντως ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις είναι απλώς μια μικρή πρόγευση για αυτό που θα ακολουθήσει το καλοκαίρι:

«Προς το παρόν το ζητούμενο είναι η χρηματοδότηση της Ελλάδας προκειμένου να αποτραπεί η χρεοκοπία.

Αμέσως μετά, τον Ιούλιο, Αύγουστο, θα πρέπει να ασχοληθούμε με το τρίτο πακέτο.

Το πακέτο αυτό θα είναι πολύ μεγαλύτερο και θα επαναφέρει φυσικά όλα αυτά τα ερωτήματα για τα οποία υπάρχουν ήδη σήμερα διαφωνίες.

Θα έρθει κάποια στιγμή το κούρεμα;

Με ποιο τρόπο θα φροντίσει η Ευρώπη ώστε να ελέγχεται η υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων;

Εκεί μπαίνει πάλι στο παιχνίδι η τρόικα.

Θα δεχθεί η Γερμανία και η γερμανική κυβέρνηση να μην υπάρχει έλεγχος;

Ή θα υπάρξει ένας ευρωπαϊκός έλεγχος, τον οποίο δεν θέλουν οι Έλληνες;

Όλη αυτή η συζήτηση λοιπόν, που έχει σήμερα μικρές διαστάσεις και η οποία αφορά την εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ από το τελευταίο πακέτο, θα γίνει μεγάλη όταν αρχίσει να συζητείται το τρίτο πακέτο».

http://www.enikonomia.gr/international/23757,K-Mprzeski-ING-Bevaio-to-3o-paketodiaswshs-ths-Elladas–Oxi-sto-Grexit.html?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ