Διευθυντής γραφείου του Γιούνκερ: το ΔΝΤ επί χρόνια κατέθετε λανθασμένους υπολογισμούς για την ανάπτυξη της Ελλάδας..

0,,18491210_403,00Διερυμένη συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ με Λαγκάρντ και Ντράγκι στο Βερολίνο. Αλλαγή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων ζήτησε το δεξί χέρι του Γιούνκερ. Προσχέδιο συμφωνίας στο τραπέζι;
Για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες καλλιεργείται κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ανάμεσα στους δανειστές. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι εντός της εβδομάδες θα υπάρξει πρόοδος», ανέφεραν κύκλοι των Βρυξελλών,
όπως αναφέρει η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου. Υπάρχει ακόμη διαφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών σε ότι αφορά στη διαμόρφωση των προϋπολογισμών για το 2015, το 2016 και των επόμενων ετών, όμως και σε αυτά τα σημεία κυριαρχεί η πεποίθηση ότι «τις επόμενες επτά ημέρες θα επιτευχθούν σημαντικές πρόοδοι».
«Μεγάλο τίμημα πλήρωσαν οι Έλληνες»
Πολυκοσμία στην καγκελαρία λόγω Ελλάδας…
Η συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ ξεκίνησε αργά το απόγευμα αρχικά με βασικό θέμα τη ψηφιοποίηση της οικονομίας, αλλά στο παρασκήνιο της συνάντησης ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης άφησε να εννοηθεί ότι θα συζητούνταν και το ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών παρόντες είναι επίσης οι επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με πηγή στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι ο προσδιορισμός κοινής θέσης, βάσει της οποίας θα γίνει η διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, ανέφερε η ίδια πηγή. Δεν υπάρχει πληροφορία εάν μετά τη συνάντηση θα εκδοθεί ανακοίνωση τύπου. Γεύση των θέσεων της Κομισιόν έδωσε το μεσημέρι ο διευθυντής του πολιτικού του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Ζελμάιερ. Σε εκδήλωση το μεσημέρι στο Βερολίνο, υπογράμμισε ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να τροποποιηθεί σημαντικά. «Βρισκόμαστε σε φάση διόρθωσης του προγράμματος, γιατί σε μερικά σημεία του αποδείχθηκε μη ρεαλιστικό και κοινωνικά μη ισορροπημένο» είπε.
Ως λόγο ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ΔΝΤ επί χρόνια κατέθετε λανθασμένους υπολογισμούς για την ανάπτυξη της Ελλάδας. «Αυτό κόστισε στους απλούς πολίτες μείωση του μισθού τους κατά 20%», τόνισε ο Ζελμάιερ. «Σε σχέση με το μέγεθος των προβλημάτων της η Ελλάδα έχει καταφέρει περισσότερα από τις περισσότερες χώρες του ευρώ. Μηδένισε το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 15%, οι μισθοί του δημοσίου μειώθηκαν κατά 40%. Δεν θα πρέπει να κλείσουμε τα μάτια στο ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει ήδη υψηλό τίμημα για τις μεταρρυθμίσεις από τότε που ξεκίνησε η χορήγηση οικονομικής βοήθειας».
Προσχέδιο συμφωνίας;
Το δεξί χέρι του Γιούνκερ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να προτείνει κι άλλες μεταρρυθμίσεις για να ορθοποδήσει, όπως στο θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά «και οι δανειστές από την πλευρά τους θα πρέπει να αλλάξουν τις προσλαμβάνουσες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, κι αυτό θα επηρεάσει τα κριτήρια για την Αθήνα». Ο Ζελμάιερ προειδοποίησε να μην γίνονται συζητήσεις για το μέλλον της Ελλάδας μόνο μέσα από οικονομική οπτική γωνία. «Σε περίπτωση Grexit θα πρέπει ίσως οι ευρωπαίοι εταίροι να καταβάλουν αναπτυξιακή βοήθεια στην Ελλάδα, δεν θα πρόκειται για δάνεια, αλλά για ποσά που δεν θα επιστραφούν ποτέ». Επίσης τόνισε ότι η υπόθεση ότι για το γερμανό φορολογούμενο θα κοστίσει φθηνά η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ή την ΕΕ είναι λανθασμένη. «Τα πακέτα βοήθειας δεν κόστισαν ούτε ένα ευρώ στο γερμανό φορολογούμενο», είπε χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα die Welt, ο έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να παρουσίασε στην καγκελάριο Μέρκελ και το γάλλο πρόεδρο Ολάντ, στη τηλεδιάσκεψη της περασμένης Κυριακής, ένα προσχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές. Το προσχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον αρθρογράφο της εφημερίδας, προέκυψε από τη μαραθώνια συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τη διαπραγματευτική ομάδα το περασμένο Σάββατο.
Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ