Ας δούμε τι γράφει και σήμερα ο γερμανικός Τύπος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tsipras junker

Το ενδιαφέρον  του γερμανικού Τύπου στρέφεται στην επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

«Ο Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με συμβιβαστική πρόταση», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Zeit. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γιούνκερ το απόγευμα της Τετάρτης για να συζητήσουν μια λύση στην κρίση χρέους της Ελλάδας.

Η εφημερίδα παραθέτει και τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει υπερβολική αισιοδοξία.

Όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ, δεν είναι πιθανή η επίτευξη μιας συμφωνίας αυτή την εβδομάδα. «Έχουν σημειωθεί πρόοδοι, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο Τσίπρας εκπλήσσει τους πιστωτές με ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων», σημειώνει από την πλευρά της η Handelsblatt, η οποία προσθέτει ότι πρόκειται «για την τελευταία αναμέτρηση για τη διάσωση της Ελλάδας».

«Την ώρα που οι πιστωτές συναντώνται στο Βερολίνο η Αθήνα στέλνει την πολυαναμενόμενη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει λόγο για «ρεαλιστικές προτάσεις». Θα είναι αρκετές;», διερωτάται η εφημερίδα.

Παράλληλα, σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα υπέβαλε το σχέδιο» η Welt σημειώνει ότι έχει αρχίσει να υπάρχει κίνηση στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη σημερινή συνάντηση του Τσίπρα με τον Γιούνκερ θα συζητηθεί το συμβιβαστικό έγγραφο στο οποίο κατέληξαν προχθές το βράδυ ο τελευταίος, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως αναφέρει Welt, με αυτό το έγγραφο οι πιστωτές της Ελλάδας ελπίζουν να σημειωθούν αποφασιστικές πρόοδοι στις συζητήσεις. «Κάποιοι κύκλοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις έκαναν μάλιστα λόγο για την ‘ύστατη προσφορά’ προς την Αθήνα. Όμως παραμένει ανοικτό αν όλοι οι πιστωτές συμφωνούν με αυτή την άποψη», σημειώνει η εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί να θέσει στην Ελλάδα τελεσίγραφα.

«Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στον Γιούνκερ την πρόταση της Ελλάδας. Λεπτομέρειες για την πρόταση αυτή δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως πηγές αναφέρουν ότι φαίνεται να αρκεί για να υπάρξει συμφωνία», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Πάντως, το ερώτημα, σύμφωνα με τη Welt παραμένει αν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν να ολοκληρωθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας G7 το Σαββατοκύριακο (6-7/6).

«Ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει στον Γιούνκερ το δικό του σχέδιο», επισημαίνει τέλος το περιοδικό Spiegel.

«Οι πιστωτές της Ελλάδας αναμένουν μια απάντηση από την Ελλάδα: Πώς θα αντιδράσει ο Αλέξης Τσίπρας στις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις των πιστωτών;» διερωτάται το περιοδικό στο άρθρο του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ