"ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ"!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο κωνσταντοπουλου

Συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα LA TRIBUNE, παραχώρησε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Παρίσι για συμμετοχή στο Forum des Alternatives.

Στην συνέντευξη της η Πρόεδρος της Βουλής, τόνισε ότι «Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα είναι η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους δηλώνοντας πως «δεν είναι καθόλου σίγουρο πως το δημόσιο χρέος πρέπει να αποπληρωθεί. Έχουμε ισχυρές ενδείξεις πως ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρέους είναι μη νόμιμο, παράνομο, ακόμα και απεχθές και αποδεικνύεται μη βιώσιμο στο πλαίσιο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί».

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές της, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία, ενώ τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών.

Η συνέντευξη στη La Tribune της Ζωής Κωνσταντοπούλου:

-Πιστεύετε πως είναι εφικτή σήμερα μια συμφωνία με τους πιστωτές, με βάση τους όρους του ΣΥΡΙΖΑ;

-Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Η ελληνική κυβέρνηση εκλέχθηκε πρόσφατα με μια ξεκάθαρη εντολή: να προστατέψει την κοινωνία από την ανθρωπιστική κρίση, που έχουν προξενήσει οι πολιτικές λιτότητας των μνημονίων. Όπως και να ενδυναμώσει το Κράτος Δικαίου και το Κοινωνικό Κράτος και να αποκαταστήσει τις δημοκρατικές διαδικασίες που καταπατήθηκαν πολλές φορές, προκειμένου να επιβληθούν αυτά τα μέτρα και, τέλος, να δημιουργήσει τις βάσεις ώστε να επιτευχθεί ένας από τους κύριους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η ευημερία των λαών και των κοινωνιών.

Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις εκτυλίσσονται ενώ η κυβέρνηση ξεκίνησε να εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Κατά συνέπεια, όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι και όλα τα θεσμικά όργανα, που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις οφείλουν να σεβαστούν αυτή τη διαδικασία. Το να δεχτούμε πως αυτοί οι στόχοι δεν είναι εφικτοί, είναι σαν να δεχόμαστε πως δεν υπάρχει πια δημοκρατία.

-Ποια είναι η αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε αυτή την μακρόχρονη και κουραστική διαπραγμάτευση;

-Η κυβέρνηση μπορεί να βασίζεται σε μια πολύ ισχυρή υποστήριξη σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της προστασίας των πιο ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής ειρήνης, εντός της χώρας και της Ευρώπης, καθώς και της εφαρμογής της φορολογικής δικαιοσύνης. Υπάρχει ένα δικαιολογημένο αίτημα να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού και των πολιτών και μάλιστα εντός διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και ενώσεων, στις οποίες η Ελλάδα μετέχει εδώ και χρόνια ή και δεκαετίες.

-Και εάν αυτό δεν είναι εφικτό;

-Θα πρόκειται για μια συνολική αποτυχία των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως περιγράφονται στις συνθήκες. Κατά το άρθρο 3 των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρώπη έχει ως κύριο στόχο την «ευημερία των λαών και των κοινωνιών της» και το ευρώ είναι ένα μέσο για τον σκοπό αυτόν. Το να χρησιμοποιείται το ευρώ ως απειλή για τους λαούς είναι μια σοβαρή παραβίαση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, όπως περιγράφονται από τις συνθήκες.

-Πιστεύετε πως θα είναι αναγκαίο να οργανωθούν νέες εκλογές που θα νομιμοποιούν την συμφωνία ή την έλλειψη συμφωνίας;

-Προσωπικά θεωρώ πως η υπόθεση αυτή δεν ευσταθεί. Κατά τη γνώμη μου, η εντολή της κυβέρνησης είναι σαφής και αρκετά πρόσφατη.

-Πώς κρίνετε την στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης; Ορισμένοι, ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν πως έχουν γίνει πολλές παραχωρήσεις στους πιστωτές…

-Δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία. Πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορούμε να μιλάμε για παραχωρήσεις. Θα υπάρξει μια διαδικασία δημοκρατικής επικύρωσης της συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης όπως και στο κοινοβούλιο. Πιστεύω πως αυτή η δημοκρατική διαδικασία θα προστατεύσει τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό λαό, σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα τα κοινωνικά και πολιτικά του δικαιώματα.

Να σας θυμίσω πως, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές Συνθήκες, αλλά και κατά το ελληνικό Σύνταγμα, αυτά τα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Αυτοί που επιχειρούν να θέσουν υπό διαπραγμάτευση τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, είναι αυτοί που δε σέβονται τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους πυλώνες βάσει των οποίων λειτουργεί.

-Ειπώθηκε πως αρνηθήκατε να καταθέσετε τα αποθεματικά της Βουλής στην Κεντρική Τράπεζα. Πιστεύετε πως αυτή η απόφαση της κυβέρνησης είναι δικαιολογημένη;

-Υπάρχει νόμος επί του θέματος και δεν αφορά την Βουλή. Η Βουλή χαίρει μιας αυτονομίας σε σχέση με την κυβέρνηση και μιας ανεξαρτησίας συνδεδεμένης με το γεγονός πως αντιπροσωπεύει μια από τις τρεις διακριτές λειτουργίες της δημοκρατίας. Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι από τον περασμένο Αύγουστο, η Ελλάδα έχει πληρώσει 17,5 δις ευρώ στους πιστωτές της, εκ των οποίων περίπου τα 7 δις δόθηκαν από την παρούσα κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ στη χώρα. Είναι σαφές πως αυτή η κατάσταση δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και οικονομικού εκβιασμού, όπως είναι σαφές και το ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή έχουν καθήκον να προστατεύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού και το δικαίωμα αυτού στην επιβίωση πριν από κάθε άλλη υποχρέωση.

Να υπενθυμίσω επίσης πως δεν είναι καθόλου σίγουρο πως το δημόσιο χρέος πρέπει να αποπληρωθεί. Έχουμε ισχυρές ενδείξεις πως ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρέους είναι μη νόμιμο, παράνομο, ακόμα και απεχθές και αποδεικνύεται μη βιώσιμο στο πλαίσιο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

-Αυτός θα είναι ο ρόλος της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους! Πώς αντιλαμβάνεστε τον ρόλο αυτόν; Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις αποφάσεις της;

-Η Επιτροπή δουλεύει για να υπηρετήσει το δικαίωμα του λαού να μάθει την αλήθεια για το χρέος, για τις συνθήκες δημιουργίας του και για διόγκωσή του. Ασφαλώς ο ελληνικός λαός έχει το δικαίωμα να διεκδικεί μια βιώσιμη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Στις 18 Ιουνίου η Επιτροπή θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά συμπεράσματά της, αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται για ένα χρόνο περίπου, ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η γιγάντια αποστολή. Είναι σαφές, πως κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως οι μελλοντικές γενιές θα πληρώσουν για τη διαφθορά των παλαιότερων. Κάθε παιδί που γεννιέται σήμερα στην Ελλάδα, χρωστάει 32.500 ευρώ, ενώ εδώ και πέντε χρόνια έκλεισαν σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δικαστήρια και η ανεργία έφτασε στο 27% του πληθυσμού (60% στους νέους και 72% στις νέες γυναίκες). Πρέπει να δημιουργήσουμε βιώσιμες συνθήκες για τις μελλοντικές και τις νέες γενιές. Το να επιμένουμε να πληρώσουν ένα χρέος που δεν είναι δικό τους είναι σαν να τους αρνούμαστε κάθε μέλλον.

-Είσασταν στο Παρίσι στο πλαίσιο του ««Φόρουμ των Εναλλακτικών-Συμμαχία κατά της Λιτότητας». Κατά τη γνώμη σας, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει μια εναλλακτική για την Ευρώπη;

-Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη εξουσία δείχνει πως τα αδύνατα γίνονται δυνατά, όταν οι λαοί αποφασίζουν να πάρουν το μέλλον τους στα χέρια τους. Το αποτέλεσμα των εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου, αποδεικνύει πως δεν υπάρχει μονόδρομος στην Ευρώπη και πως αυτοί που επιμένουν στην επιβολή της λογικής του μονόδρομου απομακρύνονται από τις κοινωνίες τους.

-Κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων μηνών συγκεκριμένα, πώς κρίνετε τη στάση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης στις διαπραγματεύσεις;

-Κάθε κυβέρνηση έχει μια θεμελιώδη ευθύνη: να ενεργήσει προστατεύοντας τις ευρωπαϊκές αξίες και όχι ιδιαίτερα χρηματοοικονομικά, οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα. Το να αντιμετωπίζεται η Ελλάδα σαν ένας μαθητής, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί, είναι μια συμπεριφορά που δεν συνάδει με τον σεβασμό μεταξύ των λαών και των κρατών ούτε με την ευρωπαϊκή συνοχή. Το να τιμωρείται ο λαός για τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων και των πιστωτών είναι μια απάνθρωπη συμπεριφορά και το να τιμωρείται η νέα ελληνική κυβέρνηση για τους ίδιους λόγους είναι μια αντιδημοκρατική συμπεριφορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ