Πρώτη σύγκρουση Μέρκελ – Σόιμπλε λόγω Ελλάδας; Διαψεύδει το Βερολίνο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

merkel_soimpleΜε το ερώτημα αν η Άγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκονται για πρώτη φορά σε σύγκρουση εξ’ αιτίας της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα, καταπιάνεται άρθρο της Frankfurter Allgemeine, αναφερόμενο σε δημοσίευμα της Bild. Σύμφωνα με την τελευταία, η Μέρκελ δεν ενημέρωσε εκ των προτέρων τον υπουργό της για την πενταμερή συνάντηση της Δευτέρας.

Μάλιστα, όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Σόιμπλε έμαθε τυχαία για τη συνάντηση όχι από την καγκελάριο αλλά από την Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ, που επρόκειτο να συμμετάσχει. Και στη συνέχεια παραθέτει τα λόγια ενός συμβούλου του Σόιμπλε: «Αυτό ήταν ένα σόλο-νούμερο της κυρίας». Ο σύμβουλος δεν παρέλειψε μάλιστα να πει: «Αυτή τη στιγμή η Μέρκελ αφήνεται να την εξαπατήσουν».

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο, σχολιάζει η FAZ, αν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε στο θέμα αυτό, κι αν ναι, ποιες είναι. Στο άρθρο της Bild υπάρχουν δύο τουλάχιστον παραδείγματα ταύτισης: α) Το ΔΝΤ πρέπει να μείνει οπωσδήποτε στο πρόγραμμα και β) ένα ακόμα κούρεμα χρέους της Ελλάδας είναι ζήτημα ταμπού.

Ωστόσο οι ανησυχίες για χάσμα μεταξύ της Μέρκελ και του Σόιμπλε μέσα στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών αναφέρεται πως είναι τόσο σοβαρές, που κάποιοι φοβούνται, ότι ο Σόιμπλε μπορεί και να παραιτηθεί: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αποδέχεται μισούς συμβιβασμούς και δε θα διακινδυνεύσει την αξιοπιστία του», ανέφερε ο πολιτικός του CSU, Hans Michelbach, στην Bild. Και πρόσθεσε ότι το κόμμα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια νέα συμφωνία χωρίς τον Σόιμπλε.

Τα σημεία διαφοροποίησης ίσως όμως να έχουν να κάνουν ακόμα και με την ηλικία. Η καγκελάριος μόλις πέρσι έκλεισε τα 60 και μπορεί σίγουρα να θέσει υποψηφιότητα για μια ακόμα θητεία, ενώ ο Σόιμπλε, στα 73, είναι όχι μόνο ο πιο παλιός υπουργός της Μέρκελ , αλλά ο μακροβιότερος βουλευτής στην ιστορία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας!

Εν τω μεταξύ, οι διαψεύσεις της αναφοράς της Bild  και από τις δύο πλευρές πληθαίνουν διαρκώς. «Οι αναφορές της Bild είναι ανοησίες», μετέδωσε το Reuters παραθέτοντας μία ανώνυμη διάψευση από κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο. Καμία ρήξη δε θα υπάρξει λόγω Ελλάδας, είπε ένας ακόμα εκπρόσωπος. Και ο Steffen Seibert, εκπρόσωπος της καγκελαρίου, δήλωσε επισήμως ότι η «καγκελάριος και ο υπουργός οικονομικών συνεργάζονται θαυμάσια, τόσο με εμπιστοσύνη όσο και με εμπιστευτικότητα».

Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Martin Jäger, απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο μια ρήξη μεταξύ του υπουργού οικονομικών και Α. Μέρκελ: «Οι δυο τους συνεργάζονται με απόλυτη εμπιστοσύνη και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα», είπε. Ίσως λοιπόν, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε έχουν μοιραστεί τους ρόλους του καλού και του κακού στη διαρκή διαπραγμάτευση με την Αθήνα.

Πηγή: euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ