22/04/2021

Πανος Καμμένος : “Θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη, ένα λαό όρθιο και υπερήφανο. Εμείς δεν θα υποστείλουμε ποτέ τις σημαίες, ούτε τα λάβαρα, τα δοξασμένα με αίμα. Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους ήρωες μας και τις θυσίες τους.”

Με ολες τις Τιμές παρελήφθησαν τα λείψανα των Ηρώων της Κύπρου στο ΥΠΕΘΑ.... (2)

Με ολες τις Τιμές παρελήφθησαν τα λείψανα των Ηρώων της Κύπρου στο ΥΠΕΘΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος απηύθυνε την εξής ομιλία:

«Εξοχότατε Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

Κύριε Αναπληρωτά Υπουργέ Εθνικής Άμυνας

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας,

Κύριοι Αρχηγοί,

Εκπρόσωπε του Πρωθυπουργού,

Κύριε Υπουργέ,

Εκπρόσωπε του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως,

Κύριοι Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων,

Κύριοι Βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Αγαπητοί συγγενείς των πεσόντων ηρώων,

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα με σεβασμό, τιμή και συγκίνηση, με τις Σημαίες μεσίστιες, υποδεχόμαστε τους ήρωες μας που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας του Έθνους μας.

Οι ήρωες:

Συνταγματάρχης Σταύρου Σωτήριος,

Ανθυπασπιστής Λουκάκης Θεοφάνης,

Ανθυπασπιστής Καβροχωριανός Νικόλαος,

Ανθυπασπιστής Τσιγγαρόπουλος Νικόλαος,

Δεκανέας Τσούκας Δημήτριος,

Στρατιώτης Καρδάρας Ζαχαρίας,

αναγράφονται νοερά στις τιμημένες Πολεμικές Σημαίες που αντιπροσωπεύουν όλους τους νεκρούς των αγώνων της Πατρίδας.

Με την ευκαιρία, λοιπόν, της σημερινής τελετής παραλαβής λειψάνων των ηρώων της ΕΛΔΥΚ, πρέπει να ομολογήσω ότι τα συναισθήματα εναλλάσσονται με μεγάλη ένταση, διότι οι θυσίες των πολεμιστών εκείνης της περιόδου προκαλούν βεβαίως πόνο και θλίψη, αλλά, συνάμα, ο υπέρτατος αγώνας τους τις μετατρέπει σε φάρο πατριωτισμού, που δείχνει στο Γένος το δρόμο του χρέους. Τον ίδιο δρόμο του χρέους που όρισαν οι αγώνες και οι γενιές ηρώων που πάλεψαν και έδωσαν την ίδια τους τη ζωή, για την απελευθέρωση και την ίδρυση του Κυπριακού Κράτους.

Στο Ιερό χώμα της Κύπρου βρίσκονται θαμμένα πολλά παλικάρια της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου, που πιστά στο κάλεσμα της πατρίδας έπεσαν ηρωικά στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού. Έπεσαν, αναλαμβάνοντας ο καθένας τους το βάρος της Ιστορίας. Μιας Ιστορίας, η οποία από τις ημέρες των Θερμοπυλών, του 1821, του 1912-1913, του 1940, μας γαλουχεί και μας κάνει γνώστες του τρόπου με τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικούμε, έως θανάτου, το αγαθό της Ελευθερίας και να υπερασπιζόμαστε βωμούς, εστίες και τις παρακαταθήκες των προγόνων.

Η αυτοθυσία τους, είναι η μαγιά με την οποία πλάθουμε μια νέα γενιά Ελλήνων, που πιστεύουν ακριβώς στην απόλυτη αξία της πατρίδας. Που πιστεύουν ότι υπάρχουν αρχές για τις οποίες αξίζει να δώσουμε την ύστατη ρανίδα του αίματος μας και την τελευταία μας πνοή.

Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίσαμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ενιαία τα θέματα άμυνας και ασφάλειας. Η Ελλάδα θα στέκεται αταλάντευτη πάντα στο πλευρό της Κύπρου ως σταθερός συμπαραστάτης. Η ασφάλεια της Κύπρου είναι και δική μας ασφάλεια. Ο πόνος του ακρωτηριασμού του νησιού, είναι και δικός μας πόνος. Οι χαρές των Κυπρίων Ελλήνων για την πρόοδο και τις επιτυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλους τους τομείς είναι και δικές μας χαρές.

Μην ξεχνάμε ότι το Έθνος είναι ένα, η Ιστορία και η συνείδηση κοινή. Θέλουμε μια Κύπρο ελεύθερη, ένα λαό όρθιο και υπερήφανο. Εμείς δεν θα υποστείλουμε ποτέ τις σημαίες, ούτε τα λάβαρα, τα δοξασμένα με αίμα. Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους ήρωες μας και τις θυσίες τους.

Με όλα αυτά που σαν πυξίδα, μας προσανατολίζουν σε έννοιες όπως το καθήκον, τον πρέπον, το εθνικό συμφέρον, πρέπει να κινηθούμε και να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.

Σταθερός κοινός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης, συνολικής και μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Η λύση αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με την ιδιότητα της Κύπρου ως πλήρους και ισότιμου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Φωκαΐδη και μέσω αυτού την Κυπριακή Κυβέρνηση, εκφράζοντας τη βαθειά μου εκτίμηση για το έργο της στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Έθνους.

Επίσης, θέλω να εκφράσω το σεβασμό μου στους συγγενείς των πεσόντων ηρώων, που μας κάνουν την τιμή να είναι σήμερα μαζί μας, τους οποίους θα ήθελα να διαβεβαιώσω, γνωρίζοντας την αγωνία και το πόνο που βίωσαν όλα αυτά τα χρόνια, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα να βρεθούν τα λείψανα όλων των πεσόντων ηρώων.

Να τους ζητήσω συγγνώμη, γιατί αργήσαμε πάρα πολύ και να τους διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος με εντολές του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, αλλά και τη συμπαράσταση όλων των κομμάτων της Βουλής, το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό τις εντολές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, θα ανοίξουμε όλους τους ξεχασμένους φακέλους και θα αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Σήμερα υποδεχόμαστε τους ήρωες και παράλληλα αποκαθιστούμε τις αδικίες του παρελθόντος. Πριν από ένα μήνα είχα την τιμή να παρασημοφορήσω, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των Επιτελείων, τον Αρχιπλοίαρχο Ελευθέριο Χανδρινό, του Α/Γ ΛΕΣΒΟΣ, το οποίο παρότι έλαβε εντολές μετά την εισβολή να μην γυρίσει στην Κύπρο, κατόπιν αποφάσεως του πληρώματος και των Καταδρομέων επέστρεψε, πολέμησαν και κατάφεραν να προστατεύσουν και να κρατήσουν ελεύθερη την Πάφο.

Ήδη, όλα τα Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων ανοίγουν τους φακέλους του 1974 και θα αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές σε αυτούς που πολέμησαν και έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, αλλά και σε εκείνους που γύρισαν, χωρίς ποτέ να τιμηθούν από την Πατρίδα. Ήδη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας έχει προχωρήσει – με απόφαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου – και θα παρασημοφορηθούν οι συμμετέχοντες στην Επιχείρηση «Νίκη».

Σήμερα το βράδυ, με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, θα έχουμε την τιμή να παρασημοφορήσουμε τον Κυβερνήτη της Ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ Δημήτριο Μητσάτσο, ο οποίος, το 1964, έχοντας εντολές από το Πολεμικό Ναυτικό να αποκρύψει την ιδιότητά του, μετέβη στην Κύπρο. Βομβαρδίστηκε από την τουρκική αεροπορία, έχασε το χέρι του και σχεδόν όλο το πλήρωμά του, αλλά παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα έμεινε σιωπηλός. Ο φάκελός του στο Πολεμικό Ναυτικό έχει μόνο την ημερομηνία της κατάταξής του και την ημερομηνία της αποστρατείας του.

Ως οφείλουμε, λοιπόν, σε όλους εκείνους που πολέμησαν, θα αποδώσουμε ως ελληνική πολιτεία και ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τις πρέπουσες τιμές. Θα κάνουμε τα πάντα, σε συνεργασία με τα σωματεία των αγνοουμένων – και εδώ ζητώ και εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας της Κύπρου, τη βοήθεια όλων των συγγενών – ώστε να μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε με τις νέες μεθόδους DNA όλους εκείνους τους οποίους δεν υποδέχτηκαν με τις πρέπουσες τιμές οι οικογένειές τους, αλλά και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ