Ο Άθαν Τσιμπίδης και πολλαπλές ευθύνες…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κύριο άρθρο Ελευθερίας Λονδίνου 21.1.2016

Είναι γνωστά στους αναγνώστες μας ότι, κατά διαστήματα, εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, είχαμε ασχοληθεί επικριτικά με τη λεγόμενη «μαζική αγωγή» (class action), που άσκησε σε δικαστήριο των ΗΠΑ οι Ελληνο-αμερικανός δικηγόρος Άθαν Τσιμπίδης, εκ μέρους Ελληνοκυπρίων προσφύγων – ιδιοκτητών γης στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου.

Είχαμε εντόνως προειδοποιήσει ότι αυτή η αγωγή έχει λανθασμένη βάση, αφού εγείρετο εναντίον μιας ανύπαρκτης νομικά οντότητας, της λεγόμενης «τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου». Συμφωνήσαμε με την έκθεση του τότε πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, ότι αυτή η αγωγή θα αναβάθμιζε ένα παράνομο καθεστώς και θα του έδινε, έστω και έμμεσα, νομική υπόσταση. Από νομικής πλευράς εκφράσαμε αμφιβολίες κατά πόσον θα μπορούσε να ήταν επιτυχής μια τέτοια αγωγή.

Ο κ. Τσιμπίδης, προφανώς λαμβάνοντας και άλλα επικριτικά μηνύματα, είπε ότι δεν είναι το ψευδοκράτος που θα εναγάγει, αλλά την Τουρκία (ή ότι αφαίρεσε την «ΤRNC» από την αγωγή ή ότι την ενήγαγε ως… εμπορική ονομασία και κάτι τέτοια).
Τελικά αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν ενήγαγε την Τουρκία, αλλά πουθενά δεν εμφανίζεται η χώρα αυτή ως διάδικο μέρος. Έχουμε στα χέρια μας την οριστική και αμετάκλητη απόφαση του δικαστηρίου στις ΗΠΑ, ημερομηνίας 15 Ιανουαρίου 2016, με την οποία ο Δικαστής απορρίπτει την εγερθείσα αγωγή, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι η «TRNC» από μόνη της ή σε συνωμοσία με την HSBC προσπάθησαν να πουλήσουν στις ΗΠΑ περιουσία που ανήκει σε Ελληνοκύπριους. Αναφέρει, μάλιστα, η δικαστική απόφαση, «ισχυριζόμενο εκτοπισμό του ενάγοντος κατά τη διάρκεια γεγονότων που οδήγησαν στη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου». Αόριστα, δηλαδή, γεγονότα, όχι εισβολή-κατοχή. Και «δημιουργία» της «ΤΔΒΚ», γένεσή της εξ αυτών των γεγονότων, όχι ότι επεβλήθη παράνομα, με τη δύναμη των όπλων και του στρατού της Τουρκίας.

Είναι ολοφάνερη η ζημιά που προκύπτει στο εθνικό μας θέμα απ΄αυτή την απερίσκεπτη ενέργεια ενός δικηγόρου, που και καλές προθέσεις να είχε, ελέγχεται διότι δεν έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις και τους ορατούς κινδύνους που ελλόχευαν. Επέδειξε ασύγγνωστη αφέλεια και έλλειψη πολιτικής αντίληψης. Και με τα εθνικά θέματα δεν μπορεί κανείς να παίζει.

Ο κ. Τσιμπίδης, στην προσπάθειά του να εγείρει «μαζική αγωγή», εκστράτευσε στην κυπριακή παροικία της Αγγλίας και στην Κύπρο, κάνοντας ομιλίες και εξηγώντας το μεγαλεπήβολο σχέδιό του. Μάζεψε αρκετά χρήματα από εκατοντάδες πρόσφυγες, προκειμένου να ενεργήσει εξ΄ονόματός του. Βρήκε συνεργάτες και στην Κύπρο και στο Λονδίνο (άτομα, οργανώσεις και κινήσεις), που προθυμοποιήθηκαν να του… αλιεύουν πελάτες. Αρκετοί Κύπριοι πρόσφυγες, άλλοι από πατριωτισμό και άλλοι από αφέλεια, έτρεξαν να γίνουν πελάτες του κ. Τσιμπίδη, καταβάλλοντας το αντίτιμο. Κάποιοι δεν τον γνώριζαν, μπορεί να μη του είχαν εμπιστοσύνη, αλλά πίστεψαν τους συνεργάτες του στο Λονδίνο και στην Κύπρο, που ενεργούσαν ως οιονεί «πλασιέ» του.
Είχαμε αρκετές φορές υποβάλει το ερώτημα, τι θα γίνει με το τεράστιο ποσό χρημάτων που μάζεψε ο Τσιμπίδης (πολλές δεκάδες χιλιάδες δολάρια) αν η αγωγή απορριφθεί, και δεν πήραμε απάντηση.

Με την εφημερίδα μας επικοινώνησαν κάποιοι από τους «παρασυρθέντες» και ζητούν να μάθουν αν θα τους επιστραφούν τα χρήματα που έδωσαν στον Τσιμπίδη, ο οποίος πιθανόν να έδινε και προμήθεια σε μερικούς… αλιείς.

Δεν γνωρίζουμε τις συμφωνίες, αν υπήρξαν, και κατά πόσο προβλεπόταν επιστροφή των χρημάτων ή μέρος τους στους… ενάγοντες. Δεν ξέρουμε αν κάποιος πήρε προμήθεια ή όχι και κατά πόσον θα δώσουν πίσω όσα πήραν, αν πήραν.

Γι’ αυτό, ως εφημερίδα, ζητάμε να μάθουμε τι πρόκειται να γίνει, για να ενημερώσουμε με τη σειρά μας τους αναγνώστες μας.

Και η ενημέρωση πρέπει να είναι δημόσια, όπως δημόσιες ήσαν και οι συγκεντρώσεις για να διαφωτιστούν οι πρόσφυγες προκειμένου να δεχτούν να πληρώσουν και να γίνει αγωγή εξ ονόματος τους στις ΗΠΑ.

Θα αναμένουμε και θα επανέλθουμε.

«Ε»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ