Πρωτοφανείς ενέργειες των Βρετανών υπέρ των Τούρκων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρωτοφανείς ενέργειες των Βρετανών υπέρ των ΤούρκωνΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΪΝ ΟΦΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

 

Πρωτοφανείς ενέργειες των Βρετανών υπέρ των Τούρκων

 

Σημερινή 21 Ιανουάριος ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ

 

 

Το παρασκήνιο γύρω από την παρέμβαση του Φόρεϊν Όφις στη Δικαιοσύνη υπέρ της Τουρκίας αποκαλύπτουμε σήμερα, σε συνέχεια του δημοσιεύματός μας της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου.

 

Η πρώτη παρέμβαση έγινε στις 7 Ιανουαρίου 2016, διά επιστολής του Νομικού Τμήματος της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο ενήργησε για λογαριασμό του «πελάτη» του, όπως το ίδιο γράφει, δηλαδή του Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, γνωστό ως Foreign and Commonwealth Office, επικεφαλής του οποίου είναι ο Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας κ. Φίλιπ Χάμοντ, γεγονός που εξηγεί και τη δήλωσή του στην Τουρκία στις 15 Ιανουαρίου 2016, ότι «κάνουν τα απαραίτητα».

 

Description: http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/280x210/1πολιτ1.jpg

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ της 7ης Ιανουαρίου 2016.

 

 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, λοιπόν, όταν βγήκε να γνωστοποιήσει πρώτο το θέμα των προσφυγών των οκτώ Ελληνοκυπρίων (και όχι επτά), μέσω της τουρκικής «Χουριέτ», το έκανε 24 ώρες μετά την αποστολή της επιστολής προς τη Δικαιοσύνη ημερ. 7 Ιανουαρίου 2016. Στις 12 Ιανουαρίου 2016, το Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας έκανε αίτηση στο Δικαστήριο να παρευρεθεί στην ακρόαση της 26ης Ιανουαρίου 2016 ως «proposed intervener».

 

Το υπόμνημα Sarooshi

 

Στις 17 Ιανουαρίου 2016, ο Professor Dan Sarooshi έστειλε 15σέλιδο υπόμνημα στο Ανώτερο Δικαστήριο (The High Court of Justice Queen’s Bench Division) με τίτλο «SKELETON ARGUMENT OF THE SECRETARY OF STATE FOR FOREIGN AND COMMONWEALTH AFFAIRS (Secretary of State for Foreign and Commonwealth Affairs Intervening)», ολοκληρώνοντας με τα συμπεράσματα ότι: α) Το δικαστήριο πρέπει να μελετήσει κατά πόσο έχει δικαιοδοσία να αναγνωρίσει και να επιβάλει τις αποφάσεις του Κυπριακού Δικαστηρίου εναντίον της Τουρκίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, και β) ότι το Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία να διατάξει προσωρινά διατάγματα εναντίον των τραπεζικών λογαριασμών της τουρκικής πρεσβείας, βάσει της ασυλίας που χαίρει η Τουρκία. Σημειώνεται ότι ο Professor Dan Sarooshi είναι καθηγητής της Οξφόρδης και ο ίδιος που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση για το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

 

Ανήμερα την επίσκεψη

 

Στις 18 Ιανουαρίου 2016, ημέρα που έφθασε στο Λονδίνο ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του στην Ντάουνιγκ Στριτ αρ. 10, το Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση ακυρώνοντας τα προσωρινά διατάγματα παγώματος των κεφαλαίων στα παραρτήματα δύο τουρκικών τραπεζών στο Λονδίνο (μάθαμε τώρα ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά παραρτήματα, το παράρτημα της Halk Bank και το παράρτημα της Ziraat Bank), η αίτηση του Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας για παρέμβαση εγκρίθηκε, το αίτημα των Ελληνοκυπρίων για επίδοση διαταγμάτων εναντίον της Τουρκίας απορρίφθηκε και ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πληρώσουν τα έξοδα της Τράπεζας Ζίρατ, αν συμφωνηθεί. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που περιήλθαν στη γνώση μας, η ακρόαση της 26ης Ιανουαρίου 2016 ακυρώθηκε. Αν έχουμε νεότερα θα ενημερώσουμε.

 

Ο λόγος της βρετανικής παρέμβασης

 

Η πρωτοφανής αυτή παρέμβαση στη βρετανική δικαιοσύνη ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι το Φόρεϊν Όφις και ο επικεφαλής του έπεσαν τόσο χαμηλά για να βγάλουν από τις δυσκολίες την Τουρκία. Γιατί, αν η τελευταία απευθυνόταν η ίδια σε ένα θέμα που την αφορά άμεσα, θα σήμαινε αναγνώριση εκ μέρους της τής Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν με έγγραφο στην ΕΕ έχει διακηρύξει ότι τη θεωρεί «εκλιπούσα» και δεν την αναγνωρίζει εν πάση περιπτώσει. Η παρέμβαση του Φόρεϊν Όφις με τέτοιο προκλητικό τρόπο έχει προσβάλει και υποβαθμίσει την ανεξαρτησία και αμεροληψία της βρετανικής δικαιοσύνης που, κατά τα άλλα, τη διέπουν για δεκαετίες.

 

Απολογία προς Νταβούτογλου!

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χουριέτ», 19 Ιανουαρίου 2016, η βρετανική κυβέρνηση απολογήθηκε στον Τούρκο Πρωθυπουργό για τη… διαδήλωση που διοργάνωσαν Κούρδοι στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Η απολογία έγινε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τον Υπουργό για Επιχειρήσεις κ. Sajid Javid, ο οποίος πήγε στο ξενοδοχείο του Νταβούτογλου.

 

Να πούμε ότι είναι η πρώτη φορά που ακούμε και τούτο, να λογοκρίνεται διαδήλωση και να προσφέρονται απολογίες από τη βρετανική κυβέρνηση προς μια χώρα που σφάζει ανελέητα πολίτες της, λογοκρίνει τους δημοσιογράφους και διανοούμενους, τους βάζει φυλακή κατά εκατοντάδες, βοηθά τους Τζιχαντιστές, και διατηρεί τη μισή Κύπρο υπό εισβολή και κατοχή. Και η «απολογία» από μια χώρα όπου η διαδήλωση είναι δημοκρατικότατο δικαίωμα των πολιτών και γίνεται εξάλλου κατόπιν εξασφάλισης άδειας από τις δημαρχιακές Αρχές και όχι αυθαίρετα.

 

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ Ερευνήτρια/δημοσιογράφος, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ