Ντράγκι: Θα επανεξετάσουμε την νομισματική πολιτική μας τον Μάρτιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

draghiΣτην περίπτωση της ΕΚΤ μπορεί να σημάνει μόνο περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και σε καμία περίπτωση αύξησή τους, με δεδομένο τον πεισματικά χαμηλό πληθωρισμό

«Παράθυρο» για πιθανή αλλαγή νομισματικής πολιτικής άφησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να επανεξετάσει τη νομισματική της πολιτική τον Μάρτιο.

Φυσικά επανεξέταση στην περίπτωση της ΕΚΤ μπορεί να σημάνει μόνο περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και σε καμία περίπτωση αύξησή τους, με δεδομένο τον πεισματικά χαμηλό πληθωρισμό.

Η επανεξέταση της νομισματικής πολιτικής θα καταστεί δυνατή αφού πρώτα υπάρξει δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων των οικονομολόγων της ΕΚΤ για την πορεία πληθωρισμού, ανεργίας και φυσικά ανάπτυξης της Ευρωζώνης.

Άλλωστε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στο ξεκίνημα της σημερινής συνέντευξης ξεκαθάρισε ότι «τα επιτόκια θα παραμείνουν στο τρέχον επίπεδο ή και σε χαμηλότερο για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η πτώση στις τιμές πετρελαίου και εμπορευμάτων, αλλά και ορισμένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να διατηρούν τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα, κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων δεν προσφέρει μεγάλα περιθώρια κινήσεων στην ΕΚΤ, τουλάχιστον αναφορικά με την επιτοκιακή της πολιτική.

Αναφορικά με την οικονομία της Ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι έχει «δυναμώσει» αρκετά ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει με καλύτερο τρόπο τα έξωθεν σοκ, αλλά οι γενικότερες συνθήκες δεν είναι η καλύτερες, με την όποια ανάκαμψη να είναι εξαιρετικά σταδιακή.

Επανέλαβε ότι η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λειτουργεί υποστηρικτικά στην Ευρωζώνη και κυρίως στις πιστωτικές αγορές, καθώς οι συνθήκες σε αυτές έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της ΕΚΤ έσπευσε να τονίσει ότι δεν αρκούν οι πολιτικές που ασκεί η τράπεζα ούτως ώστε να ενδυναμωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης και να βελτιωθούν οι συνθήκες στις αγορές των κρατών-μελών. Αυτό που χρειάζεται είναι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα, πάντως, «οι δημοσιονομικές πολιτικές που ασκούνται θα πρέπει και να στηρίζουν την ανάπτυξη αλλά και να είναι ευθυγραμμισμένες με τους δημοσιονομικούς κανόνες που ισχύουν» στην Ευρωζώνη.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο προσφυγικό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι οι ροές των προσφύγων θα αλλάξουν «το πρόσωπο της ευρωπαϊκής κοινωνίας».

Απατώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πρόσφατη αναστάτωση στις χρηματιστηριακές αγορές και στις ισχυρές πιέσεις που δέχονται οι μετοχές τραπεζικών ομίλων, κάτι το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει και την κερδοφορία τους, ο κ. Ντράγκι δεν άφησε περιθώρια για παρανοήσεις: «έχουμε εντολή να επιτύχουμε σταθεροποίηση των τιμών, η εντολή που έχουμε λάβει, το καθήκον μας δεν είναι να προστατεύσουμε την κερδοφορία τραπεζών ή ασφαλιστικών ομίλων»…

Πηγή: www.newmoney.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ