Οι Γερμανοτσολιάδες Καναλάρχες διαβάζουν μονο Die Welt-Τα άλλα δημοσιεύματα δεν τα είδαν;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΟ ΧΩΝΙ

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, έχοντας στη φαρέτρα του τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και δε σταματάει να κερδίζει μάχες!

Θυμάστε την εποχή που η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο του παγκόσμιου Τύπου αλλά για… κακό;Ξεχάστε την! Τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ αποθεώνουν την ελληνική κυβέρνηση και τις προοπτικές της χώρας. Δείτε και μόνοι σας:

Reuters: «ΤΟ ΔΝΤ επαναλαμβάνει τη θέση του για “σημαντική” ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

Το ΔΝΤ, με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση της επικεφαλής του Christine Lagarde με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει έτοιμο να υποστηρίξει την Ελλάδα μόνον όμως εφόσον γίνει “σημαντική” ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

“Η γενική διευθύντρια επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην επίτευξη ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Ένα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος καθώς και σημαντική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα ακολουθήσει βιώσιμη και καθοδική πορεία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Guardian/ blog Davos

H Lagarde συναντήθηκε με τον Τσίπρα. Ήταν μια “καλή συνάντηση”, σύμφωνα με κάποια πηγή που έχει εσωτερική πληροφόρηση. Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε τις συνομιλίες “ειλικρινείς”. Παρατίθενται η ανακοίνωση του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης. [IMF: Greece needs significant debt relief and reforms]

Spiegel [David Böcking] : «Ο Τσίπρας και ο Schäuble κάνουν λόγο για ‘ντροπή’ στα σύνορα της Ευρώπης».

Ο Wolfgang Schäuble και η ελληνική κυβέρνηση σπανίως συμφωνούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Στη διάρκεια συζήτησης για το «Μέλλον της Ευρώπης» στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, στην οποία συμμετείχε και ο Π/Θ Α. Τσίπρας, υπήρξε συμφωνία τουλάχιστον σε ένα σημείο: ότι στα σύνορα της Ευρώπης μέχρι σήμερα πνίγονται πρόσφυγες, αποτελεί «ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», όπως δήλωσε ο Έλληνας πολιτικός.

Η προσφυγική κρίση δεν πρέπει να αφεθεί να αντιμετωπιστεί μόνον από κράτη στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, όπως η Ελλάδα ή χώρες υποδοχής, όπως η Γερμανία. Σε άλλα θέματα η αρμονία ήταν λιγότερο εμφανής. Ο Τσίπρας επέρριψε στο ΔΝΤ υπερβολική σκληρότητα και δεν θεωρεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα αναγκαία. Ο Schäuble παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος ήταν αρχικά εναντίον της συμμετοχής του Ταμείου στα προγράμματα διάσωσης, αλλά υποχώρησε λόγω της επιμονής της Καγκελαρίου Angela Merkel. Διαφωνία καταγράφηκε και σε σχέση με τον τρόπο υπέρβασης του οικονομικού χάσματος ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Ευρώπη.

SZ (Bastian Brinkmann) : Ευρωκρίση – «Ο Τσίπρας και ο Schäuble ανήγουν παλιές πληγές»

Το θέμα του ΔΝΤ εμφανίζεται συνέχεια, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, από τον Αλ. Τσίπρα στις βραδινές ειδήσεις, τώρα και στο Νταβός. Δεν θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να τακτοποιήσουν την ελληνική κρίση χωρίς το ΔΝΤ; Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν άφησε το συντονιστή της συζήτησης να αποτελειώσει τη φράση με ένα «όχι» και κουνώντας το κεφάλι. Έδειξε προς την Lagarde στο ακροατήριο. Αυτή ως ΥΠΟΙΚ της Γαλλίας και ο ίδιος δεν επιθυμούσαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όμως το αποφάσισε η Merkel και είχε δίκιο.

Ο Αλ. Τσίπρας, που καθόταν δίπλα στον Schäuble βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. «Δεν είμαστε σνοπμ», δήλωσε. Μετά από μακρά συζήτηση συμφωνήθηκε το ΔΝΤ να παραμείνει, η Αθήνα συμφώνησε. Ο Τσίπρας δήλωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των συμμετεχόντων θεσμών για τη συνέχεια. Το μήνυμα ήταν ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα όταν η ΕΚΤ, η Επιτροπή, οι ΥΠΟΙΚ και το ΔΝΤ συζητούν και πρέπει να συμφωνήσουν σε συμβιβασμούς. Την περίοδο αυτή υπάρχει διαμάχη της Αθήνας με τους δανειστές για το συνταξιοδοτικό

Μέσω της WSJ δόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ένα μήνυμα προς τους δανειστές, οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές και πλησιάζει καταιγίδα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο. Ο Schäuble τόνισε ότι για να πάρει η Αθήνα περαιτέρω πιστώσεις το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει, αλλιώς πρέπει να ξαναζητήσει ψηφοφορία από το γερμανικό Κοινοβούλιο και δεν θα το κάνει γιατί καθένας θα τον ρωτήσει αν τρελάθηκε. Θα είναι σα να γυρίζει με ένα αναμμένο κερί σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη. Ο Τσίπρας είπε ότι πρέπει να ξεφορτωθούν το δυναμίτη και μετά να ανάψουν το κερί.

Στο προσφυγικό πλησίασαν οι απόψεις τους. Ο Schäuble ζήτησε αλληλεγγύη με τις χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και οικονομική βοήθεια προς τις χώρες προέλευσης για να μειωθεί η πίεση προς τα εξωτερικά σύνορα, ένα σχέδιο Μάρσαλ. Πρέπει να γίνει γρήγορα από το συνασπισμό των πρόθυμων κρατών.

Σε προγενέστερο δ/μα επίσης στην ε/φ SZ με τίτλο «Schäuble : Η Η Ευρώπη ως φρούριο θα ήταν ντροπή» γίνεται αναφορά στην πρόταση του γερμανού ΥΠΟΙΚ για τη διάθεση περισσότερων χρημάτων για τους πρόσφυγες. Καταγράφονται επίσης δηλώσεις του έλληνα Π/θ, που σημειώνεται ότι εκπροσωπούσε στο πόντιουμ του Νταβός τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Παρότι στην ευρωκρίση υπήρξε το περασμένο καλοκαίρι σφοδρή σύγκρουση με τη Γερμανία, στο προσφυγικό η ρητορική πλησίασε. Ο Τσίπρας μίλησε και αυτός για αλληλεγγύη και χαρακτήρισε ντροπή το επικίνδυνο ταξίδι των προσφύγων από τη Μεσόγειο. Ζήτησε την εξεύρεση συστήματος κατανομής των προσφύγων και λιγότερο εγωισμό στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι à la carte και οι χώρες δεν πρέπει να νοιάζονται μόνο για τι συμβαίνει στην αυλή τους.

Handelsblatt (Nicole Bastian) : «Η μοναδική διέξοδος της Ευρώπης»

Ο έλληνας Π/θ και ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, όπως σπάνια συμβαίνει, συζήτησαν στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και δεν αντιπαρατέθηκαν καθώς στο προσφυγικό υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Στο προσφυγικό τους ενώνουν πολλά. Σημειώνεται ότι στο τέλος, όταν οι άλλοι έφυγαν, αυτοί παρέμειναν στη σκηνή και συζήτησαν εντατικά μεταξύ τους. Στη συνέχεια στο δ/μα καταγράφονται οι δηλώσεις ως ανωτέρω. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι τώρα χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη.

Αντίθετα στην οικονομική πολιτική οι διαφορές Τσίπρα και Schäuble προφανώς παραμένουν και ορισμένες αναφορές του έλληνα Π/θ προκάλεσαν μια μάλλον ειρωνική γκριμάτσα του γερμανού ΥΠΟΙΚ. Σχετικά με την ολοκληρωμένη ανάπτυξη στην Ευρώπη που θα εξαλείψει τις διαφορές στις οικονομίες των χωρών. Ωστόσο η κρίση φέρνει πιο κοντά: «Δεν είναι η σωστή στιγμή να μιλάμε για Brexit ή Grexit» δήλωσε ο Τσίπρας, «χρειαζόμαστε μια αλληλέγγυα Ευρώπη».

Le Monde (Par Isabelle Chaperon et Sylvie Kauffmann) : «Η Ευρώπη μπορεί να βγει από την ιστορία»

Ο ολλανδός Π/θ ζήτησε μια Ευρώπη ανταγωνιστική και φιλελεύθερη, ενώ Τσίπρας και Vallsζήτησαν περισσότερη αλληλεγγύη, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ο πρώτος, για την προσφυγικής ροή ο δεύτερος. Ακολούθως καταγράφονται οι δηλώσεις του γερμανού ΥΠΟΙΚ ότι το πρόβλημα είναι η αδυναμία των ευρωπαϊκών θεσμών να εφαρμόζουν τις συμφωνίες και η υπενθύμιση για την την ανάγκη συμμετοχής του ΔΝΤ στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης (όπως παραπάνω). Τέλος σημειώνεται ότι ο έλληνας π/θ έχει πολλές συναντήσεις στο Νταβός, ενώ επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το ΔΝΤ.

Le Figaro (Jean-Pierre Robin) : «Valls:»Θα ήταν ένα δράμα να βλέπαμε τη Μ. Βρετανία να εγκαταλείπει την Ευρώπη»

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο έλληνας Π/θ, μιλώντας στη γλώσσα του, αναφέρθηκε σε τρεις κρίσεις, την οικονομική, την προσφυγική και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, προσθέτοντας ότι η χώρα του βρίσκεται στο επίκεντρο δύο εξ’ αυτών. Η Ελλάδα και η Τουρκία δαπάνησαν εκατομ. για εξοπλισμούς και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα επιτήρησης για την αντιμετώπιση των ανελέητων λαθροδιακινητών που προκαλούν τόσους θανάτους.

Αντίστοιχου περιεχομένου δ/μα και στην La Tribune (Philippe Mabille) : «Ευρώπη : 2016, χρονιά όλων των κινδύνων», με καταγραφή, μεταξύ άλλων των δηλώσεων του Ελληνα Π/θ, που όπως σημειώνεται δεν έκρυψε το θυμό του, για το προσφυγικό.

Στον αντίποδα; Οι αμετανόητοι! Τα φερέφωνα του… Σοϊμπλισμού, οι εκπρόσωποι του σκοταδισμού στην Ευρώπη… Τα μέσα ενημέρωσης που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και – εμμονικά – συνεχίζουν να καταστροφολογούν και να μειώνουν την πατρίδα μας!

Γράφει, για παράδειγμα η BILD: «Ο Schäuble κατσαδιάζει τον Τσίπρα» – «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται». Σημειώνεται ότι στα αιτήματα του Τσίπρα για στήριξη από τις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ στις πιο αδύναμες, ο Schäuble έδωσε τη συμβουλή να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη πιο δυνατή. Προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει η πρόθεση να περιοριστεί η απόδοση των πιο αποδοτικών χωρών.

Αυτό σημαίνει ότι ότι ο Τσίπρας πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις συντάξεις και να μην τζογάρει και πάλι σε νέα δις. Και πάλι ο Schäuble απέρριψε κατηγορηματικά την επιζητούμενη από τον Τσίπρα ελάφρυνση του χρέους (αναφορά όπως παραπάνω). Και στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ο έλληνας Π/θ δέχτηκε κριτική.

Η… γνωστή για την εμπάθεια της Welt γράφει: Πώς ο Αλέξης Τσίπρας έγινε περίγελος στο Νταβός. O έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας “έγινε ρεζίλι” στο Νταβός. Με ελλιπή κατανόηση των οικονομικών και κατά μέτωπο επιθέσεις στον Schaeuble. Παρόλα αυτά εκείνος αντεπιτέθηκε επιδέξια. O Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε σε ένα υψηλής ποιότητας πάνελ για το μέλλον της Ευρώπης στο Νταβός. Και μάλιστα μαζί με τον αντίπαλό του, τον Schaeuble. Πριν λίγους μήνες ο χώρος αυτός θα ήταν σίγουρα καλός για μια δημόσια αντιπαράθεση με τον Τσίπρα στον κεντρικό ρόλο. Ωστόσο τώρα ο Έλληνας είναι μόνο ένας “δευτερεύων ερμηνευτής”, ένας ισχυρογνώμων πρωθυπουργός που δεν μπορεί να βγάλει από την κρίση μια υπερχρεωμένη χώρα. Η Ευρώπη έχει τώρα εντελώς άλλα προβλήματα. Και ο Τσίπρας δεν έκανε κάτι ενώπιον των συγκεντρωμένων στο Νταβός, ώστε να καταρρίψει αυτή την εντύπωση.

Ο Έλληνας παρουσιάστηκε στο Νταβός σαν πεισματάρης πρωθυπουργός, που ακόμα δεν έχει καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο σχετικός “λογαριασμός” ήρθε από τις αγορές, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έκλεισαν ισχυρά ανοδικά στο 10,4%, το υψηλότερο σημείο από τον περασμένο Αύγουστο. Ήδη την προηγουμένη ο Τσίπρας είχε γίνει περίγελος στην οικονομική ελίτ στο Νταβός, όταν δήλωσε σε συνέντευξη στο Bloomberg ότι “θα εκπλήξουμε την παγκόσμια οικονομία”. Εξέπληξε όντως τους συμμετέχοντες αλλά μάλλον αρνητικά.

Και για το τέλος ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ: Αφού είδατε πως αντιμετωπίζουν τα ΔΙΕΘΝΗ μέσα ενημέρωσης την Ελλάδα και την παρουσία Τσίπρα στο Νταβός. Αφού είδατε πως συνεχίζουν να στάζουν χολή συντηρητικά, “σοϊμπλικά” μέσα ενημέρωσης.

Και τώρα αναλογιστείτε: τι έγραψαν, τι είπαν, τι έδειξαν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ “συστημικά” ΜΜΕ; Πού στάθηκαν; Στο άνοιγμα της κουβέντας για το ΧΡΕΟΣ ή στην… χοντράδα του Σόιμπλε;

ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, ΑΝΟΗΤΕ!

toxwni.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ