Αναβάθμιση – έκπληξη για την Ελλάδα από S&P

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμφωνία της Αθήνας με τους πιστωτές στο ασφαλιστικό, που θα οδηγήσει σε ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου αναμένει ο οίκος. Πιο ανθεκτική η ελληνική οικονομία από τις προβλέψεις.

H S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε “B-” από “CCC+” θέτοντας σταθερό outlook στην αξιολόγηση.

Οπως υπογραμμίζει ο οίκος, παρά τα πολλαπλά σοκ η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ότι ανέμενε.

Σημειώνει δε ότι έως τα τέλη Μαρτίου, παρά τις διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, αναμένεται να υλοποιηθούν οι όροι της αξιολόγησης, ανοίγοντας το δρόμο για ελάφρυνση χρέους.

Αναμένεται συμβιβασμός στο ασφαλιστικό.

Αναλυτικά, όπως επισημαίνει η S&P, η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμησή της ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τους όρους του προγράμματος στήριξης.

Ο οίκος εκτιμά ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα υπάρξει ένας συμβιβασμός στο ασφαλιστικό που θα ισορροπήσει μεταξύ της προτίμησης της κυβέρνησης για αύξηση των εισφορών και ενοποίησης των ταμείων, με την έμφαση που δίνουν οι πιστωτές στην μείωση των δαπανών ώστε να περιοριστεί το μη βιώσιμο συνταξιοδοτικό έλλειμμα, που εκτιμάται στο 9% του ΑΕΠ.

Μια συμφωνία στο ασφαλιστικό που θα οδηγήσει σε επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα αυξήσει τις πιθανότητες πρόσθετης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ