Τους γονάτισε ο Πούτιν στην Συρία, 27 ή 28 Ιανουαρίου ξεκινούν οι ειρηνευτικές συζητήσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2015: Η χρονιά που η Ρωσία είπε στην Αμερική «αρκετά»Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας λύσης στη συριακή κρίση θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις 27-28 Ιανουαρίου, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.

Η αναβολή της ημερομηνίας των συνομιλιών, που είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου, οφείλεται στην συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τη σύνθεση της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης, εξήγησε ο Γκατίλοφ.

Η συριακή αντιπολίτευση, που στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ακόμη και σε εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, εάν δεν ικανοποιηθούν προηγουμένως ορισμένα αιτήματά της, όπως το σταμάτημα των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών.
Η κυβέρνηση του Άσαντ ωστόσο δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις στις 25 του μηνός ενώ από το γραφείο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα έγινε γνωστό ότι εντός του Σαββατοκύριακου “θα εκτιμηθεί η πρόοδος” που έχει γίνει ώστε να καθίσουν όλες οι πλευρές στο τραπέζι των συνομιλιών, στη Γενεύη.

Ο Ζορζ Σάμπρα, υψηλόβαθμο στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης, επέμεινε σήμερα ότι τα εμπόδια για την έναρξη των διαπραγματεύσεων παραμένουν, επαναλαμβάνοντας τα αιτήματα που είχαν διατυπωθεί και στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 18 Δεκεμβρίου: να αρθεί ο αποκλεισμός των κατοικημένων περιοχών και να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι. “Πρέπει να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί πολιτών από τα ρωσικά αεροσκάφη και να αρθούν οι πολιορκίες των περιοχών. Η μορφή των συνομιλιών δεν μας απασχολεί, όμως θα πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να ξεκινήσουν”, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Σάμπρα.
Στην Ανώτατη Διαπραγματευτική Επιτροπή (HNC) της αντιπολίτευσης μετέχουν πολλές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων και ανταρτικών ομάδων που πολεμούν το καθεστώς του Άσαντ στη δυτική Συρία. Μία από αυτές είναι η Τζαΐς αλ Ισλάμ (“Στρατός του Ισλαμ”) και ο βασικός διαπραγματευτής της HNC προέρχεται από αυτήν την οργάνωση, γεγονός που ενδέχεται να περιπλέξει την κατάσταση αφού η Ρωσία την θεωρεί “τρομοκρατική”.

Την άποψη ότι η Τζαΐς αλ Ισλάμ δεν διαφέρει σε τίποτα από τις τζιχαντιστικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία εξέφρασε σήμερα και ο Σάλεχ Μουσλίμ, ο συμπρόεδρος του Κόμματος Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (PYD). “Η νοοτροπία τους είναι ίδια με του Μετώπου Νόσρα και του Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους). Θέλουν σαφέστατα να ιδρύσουν ένα ισλαμικό κράτος” στη Συρία, είπε ο Μουσλίμ, επισημαίνοντας επίσης ότι οι Κούρδοι της Συρίας θα πρέπει να μετάσχουν επίσης στις ειρηνευτικές συνομιλίες γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρξει λύση αλλά “θα γίνει το ίδιο που συνέβη και στη Γενεύη 2”, δηλαδή στις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις του 2014.

Ο πρόεδρος της HNC, ο Ριάντ Χιτζάμπ, πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον Τζον Κέρι, αύριο Σάββατο και “όλα τα θέματα θα τεθούν με σαφήνεια”, είπε ο Σάμπρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ