Der Spiegel : «Υποχρεωτική» συνεργασία με τη BND είχαν οι αιτούντες άσυλο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

migrants-germany1“Υποχρεωτική” συνεργασία με τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND είχαν επί 13 χρόνια όσοι πρόσφυγες ζητούσαν άσυλο στη Γερμανία, στην οποία παρείχαν πληροφορίες, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, από το 2000 έως και το 2013 αυτή η “συνεργασία” ήταν κυρίως υποχρεωτικής μορφής, καθώς οι πρόσφυγες ενδεχομένως να έβλεπαν τις αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου να απορρίπτονται, στην περίπτωση που δεν δέχονταν να συλλέξουν και να κοινοποιούν πληροφορίες στην γερμανική υπηρεσία.
Το περιοδικό, που επικαλείται έκθεση που παρουσιάστηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο, έπειτα από επίσημο αίτημα του κόμματος Die Linke.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο αναμεταδίδει σε τηλεγράφημά του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη διάρκεια αυτής της 13χρονης περιόδου, η BND πήρε καταθέσεις από συνολικά 850 αιτούντες άσυλο προς αναζήτηση πληροφοριών. Η συγκεκριμένη υπηρεσία τμήμα σταμάτησε να λειτουργεί το 2014, αλλά η πρακτική συνεχίστηκε, μόνο όμως σε εθελοντική βάση.
“Όταν οι υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών συνεχίζουν να ασκούν πίεση στους πρόσφυγες δεν είναι μόνο ηθικά εσφαλμένο… Η αξιοπιστία των πληροφοριών που συνελέγησαν με αυτή την μέθοδο θα πρέπει να τεθούν σε αμφισβήτηση”, δήλωσε η Μαρτίνα Ρένερ, μέλος του Die Linke.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ