Τι θα λέγατε πως επηρεάζει την ψυχική μας υγεία; Το άγχος, ναι σωστά. Άλλο; Οι σχέσεις με τους γύρω μας; Η αυτοπεποίθησή μας; Σωστά όλα αυτά, όμως υπάρχουν και μερικές ακόμα συνήθειες, ανύποπτες θα έλεγε κανείς, που επηρεάζουν πρωτίστως την διάθεση και δευτερευόντως την ψυχική σας υγεία, και μάλιστα χωρίς να το καταλαβαίνετε. Ας δούμε ποιες είναι αυτές, και πώς μπορείτε να τις διορθώσετε και αν είναι δυνατόν και να τις κόψετε.
Καμπουριάζετε όταν περπατάτε
Η διάθεσή μας επηρεάζει τον τρόπο που περπατάμε, αυτό είναι γνωστό. Ξέρατε, όμως, ότι συμβαίνει και το αντίθετο; Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Συμπεριφορικής Θεραπευτικής και Πειραματικής Ψυχιατρικής διαπίστωσε πως όταν περπατάμε με τους ώμους σκυφτούς και χωρίς να κουνάμε παρά ελάχιστα τα χέρια, έχουμε την τάση να κάνουμε περισσότερες αρνητικές σκέψεις.
Φωτογραφίζετε τα πάντα
«Και πού είναι το κακό;» θα ρωτήσετε. Στο ότι στερείτε από τον εαυτό σας αναμνήσεις, είναι η απάντηση. «Ο φωτογραφικός φακός είναι ένα πέπλο μπροστά στα μάτια μας, το οποίο δεν βλέπουμε» όπως λέει χαρακτηριστικά η δρ. Diedra L. Clay του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον. Στην έρευνά της, ζητήθηκε από εθελοντές που επισκέπτονταν ένα μουσείο να φωτογραφήσουν κάποια από τα εκθέματα –όποια ήθελαν εκείνοι. Στο τέλος της βόλτας, όταν τους ζητήθηκε να περιγράψουν μερικά εκθέματα, όλοι ανεξαιρέτως θυμούνταν καλύτερα τα αντικείμενα που δεν είχαν φωτογραφήσει.
Δεν ασκείστε καθόλου
Κάποια μορφή άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 19%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του University College του Λονδίνου. Δεν είναι ανάγκη να γραφτείτε γυμναστήριο αν δεν το θέλετε. Αρκεί να περπατάτε ένα μισάωρο μερικές φορές την εβδομάδα, να βγαίνετε για χορό ένα-δυο βράδια, να προτιμάτε τις σκάλες έναντι του ασανσέρ, να πηγαίνετε καμιά μέρα με τα πόδια στη δουλειά αν δεν μένετε εξωφρενικά μακριά –τέτοια μικρά και καθημερινά.
Αναβάλλετε διαρκώς πράγματα
Σκεφτείτε κάτι που αναβάλλετε καιρό. Αν ο λόγος είναι πως είναι κάτι βαρετό, ή ότι δεν έχετε καμία όρεξη να το κάνετε, τότε δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε. Αν όμως είναι επειδή σας αγχώνει, ή επειδή φοβάστε ότι θα αποτύχετε, τότε μπορούμε με βεβαιότητα να σας πούμε πως το να το αναβάλλετε απλά θα το κάνει να μοιάζει όλο και δυσκολότερο –και θα καταστρέφει τη διάθεσή σας για περισσότερες μέρες. Πάρτε βαθιά ανάσα, και «τάξτε» στον εαυτό σας πως μόλις τελειώσετε θα κάνετε κάτι που σας αρέσει πολύ –θα φάτε ένα οικογενειακό παγωτό, θα βγείτε με φίλους, θα κλείσετε εισιτήρια για το επόμενο ταξίδι σας.
Η σχέση σας είναι αυτό που λέμε «τοξική»
Είναι απορίας άξιον, πώς αυτό που κανονικά είναι η μεγαλύτερη πηγή χαράς στη ζωή των περισσότερων ανθρώπων γίνεται, για κάποιους, πηγή απόλυτης δυστυχίας. Κι όμως, οι ψυχολόγοι λένε πως πρόκειται για μια συχνότατη αιτία κατάθλιψης για πάρα πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι μάλιστα χρειάζονται χρόνια για να συνειδητοποιήσουν ότι ο/η σύντροφός τους τσακίζει την αυτοπεποίθησή τους, ή τους κάνει να πιστεύουν πως είναι άχρηστοι, ή εγωιστές ή και τα δύο.
Παίρνετε τη ζωή πολύ στα σοβαρά
Σκοντάφτετε σε μια σπασμένη πλάκα στο πεζοδρόμιο, και αντί να συνεχίσετε τον δρόμο σας, κοιτάτε τριγύρω αν σας είδε κανείς και κοκκινίζετε από ντροπή. Αν κουνήσατε καταφατικά το κεφάλι, χρειάζεστε περισσότερο χιούμορ στη ζωή σας. Δοκιμάστε μερικούς μαραθώνιους αστείων σειρών, βάλτε βίντεο με πιγκουίνους στο YouTube, βγείτε με φίλους που σας κάνουν να γελάτε, ή αναλάβετε εθελοντική εργασία με παιδιά ένα-δυο απογεύματα την εβδομάδα. Θα σας βοηθήσουν να δείτε την αστεία πλευρά της ζωής.
Δεν κοιμάστε αρκετά
Το έχουμε πει και δεν θα κουραστούμε ποτέ να το λέμε: Ο ύπνος επηρεάζει τα πάντα, από το πόσο θαμπό είναι το δέρμα μας την επόμενη μέρα, μέχρι το πόσο καλά δουλεύει ο μεταβολισμός μας, και πόσο καλή ή κακή είναι η διάθεσή μας. Η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. Και οτιδήποτε λιγότερο από οκτώ ώρες ύπνου για διάστημα εβδομάδων ή και μηνών, θεωρείται μακροχρόνια έλλειψη ύπνου.
Δεν είστε ποτέ μόνοι…
…Επειδή έχετε συγκατοίκους/ γονείς/ φίλους/ γάμο/ παιδιά/ συναδέλφους 24 ώρες το 24ωρο, στο σπίτι και στη δουλειά. Μπορεί να θεωρείτε τον εαυτό σας σούπερ κοινωνικό τύπο, όμως όλοι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο μόνοι μέσα στην ημέρα –και όχι, το να κλειδώνεστε στο μπάνιο όταν δεν αντέχετε άλλο δε μετράει. Φροντίστε να βρίσκετε χρόνο (10 λεπτά, μια ώρα ή μια μέρα, όσο πιστεύετε ότι χρειάζεστε) ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να κάνετε κάτι μόνοι σας: να πάτε μια βόλτα με τα πόδια, να διαβάσετε ένα βιβλίο στην απόλυτη ησυχία, να κάνετε ένα δίωρο αφρόλουτρο με μπουρμπουλήθρες, να ψάξετε καινούριες μουσικές στο YouTube, να κάνετε ό,τι είναι αυτό που σας ευχαριστεί.
Κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα
Τρώτε μεσημεριανό ενώ ταυτόχρονα δουλεύετε ή διαβάζετε, «σκρολάρετε» στο Facebook ενώ βλέπετε τηλεόραση, στέλνετε μηνύματα όλη την ώρα. Νομίζετε ότι είστε παραγωγικοί και ότι κερδίζετε χρόνο, ενώ αυτό που καταφέρνετε στην πραγματικότητα είναι να κάνετε τον ρυθμό της ζωής σας όλο και πιο γρήγορο, να αγχώνεστε και τελικά να χάνετε τα μισά απ’ όσα συμβαίνουν γύρω σας. Αφήστε το τηλέφωνο κάτω, κλείστε την τηλεόραση και επικεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε ή σε ό,τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον χώρο που βρίσκεστε. Ο εγκέφαλός σας θα σας ευγνωμονεί για την δυνατότητα που του δώσατε να επεξεργαστεί τα ερεθίσματα που λαμβάνει –κι αυτό είναι το πρώτο βήμα για καλύτερη ψυχική υγεία.