Ο Τσίπρας θέλει να δει Ολάντ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

tsipras_hollande_pigadaki_553_355Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ταξιδέψει στη Γαλλία μέσα στον Φεβρουάριο, με πιθανότερη ημερομηνία της συνάντησης με τον Γάλλο πρόεδρο τη 17η Φεβρουαρίου. Την επόμενη Τετάρτη δηλαδή, αφού στη… βράση κολλάει το σίδερο και ο κ. Τσίπρας θέλει να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του μήνα.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Φρανσουά Ολάντ εντάσσεται στον… μαραθώνιο που ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να μειωθεί η πίεση που ασκείται από το κουαρτέτο στην Αθήνα κυρίως όσον αφορά στην απαίτηση για μείωση των κύριων συντάξεων ώστε να δεχτούν τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Ήδη άλλωστε, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης στην Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης των Δωρητών για τη Συρία. Όμως τα… ώτα της Γερμανίδας καγκελαρίου ήταν κλειστά και η απάντησή της ίδια με τις προηγούμενες φορές: «βρείτε τα με το κουαρτέτο».

Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι στο Ελιζέ και τον Φρανσουά Ολάντ θα έχει καλύτερη τύχη και ο Γάλλος πρόεδρος θα παρέμβει όχι μόνο για να μειωθεί η πίεση από πλευράς των εκπροσώπων των δανειστών αλλά και προς το ΔΝΤ, που κρατά την πιο σκληρή στάση στο ασφαλιστικό και αυτό φάνηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συνέδεσε άμεσα στο ασφαλιστικό με τη βιωσιμότητα του χρέους και την απομείωσή του.

Σημειώνεται πως αν τελικά το ραντεβού Τσίπρα – Ολάντ “κλειστεί” για τις 17 Φεβρουαρίου, θα γίνει μια μέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και η έκθεση της Κομισιόν για την κατάσταση στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ με αφορμή το μεταναστευτικό.

Η Κομισιόν έχει θέσει τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά να ελέγξει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και αν σε τρεις μήνες δεν το έχει κάνει, απειλεί να την βγάλει από τη Συνθήκη Σέγκεν και να την απομονώσει, «φέρνοντας» βορειότερα τα σύνορα της Ε.Ε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ