Τα κέντρα υποδοχής και καταγραφής μεταναστών θα είναι έτοιμα έως τις 15 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, διευκρινίζοντας ότι το υπουργείο δεν ενεπλάκη στη διαδικασία επιλογής των περιοχών και πως είναι αρμοδιότητα των υπουργείων Μετανάστευσης και Επικρατείας.
http://webtv.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2016/tv/news-themata/20160208-kammenos-kw.mp4&bgimg=http://webtv.ert.gr/wp-content/uploads/2016/02/kammenos-kw.jpg
Όσον αφορά στο κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι το Υπουργείο είναι σε ανοιχτό διάλογο με τους δημάρχους «για μια κοινά αποδεκτή λύση καθώς δεν πρόκειται για μόνιμες εγκαταστάσεις αλλά μετεφερόμενες (σκηνές κ.λπ.)».
Όσον αφορά στο πρόβλημα που υπάρχει στην Κω, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωστοποίησε ότι την περιοχή -που ανήκει κατά 50% στην Εκκλησία και κατά 50% σε ιδιώτες- υπέδειξε ο δήμαρχος του νησιού, ωστόσο υπαναχώρησε από την πρότασή του. Ο κ. Καμμένος απέδωσε επίσης, τις διαμαρτυρίες σε «ακροδεξιά στοιχεία και σε 50-80 άτομα που έχουν συμφέρον να βρίσκουν τους πρόσφυγες να περιφέρονται στο νησί για να τους εκμεταλλεύονται. Δεν θα αφήσουμε να υπάρχει αυτή η τραγική εικόνα για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το μαύρο χρήμα πρέπει να σταματήσει. Αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις κάποιων αλλά η χώρα πρέπει να φανεί συνεπής προς τις υποχρεώσεις της προς όφελός της», τόνισε.
Όπως είπε ο υπουργός, στην Κω έχει επιλεγεί το ημιενεργό στρατόπεδο «Λάζαρη» όπου οι υποδομές έχουν ετοιμαστεί κατά 30%. Η αστυνομία θα προσδιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που θα καταγράφονται και θα φιλοξενούνται -όταν πρόκειται για περιπτώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση στα κέντρα καταγραφής θα φιλοξενούνται για 24 ώρες πλην των συγκεκριμένων περιπτώσεων -εγκύων, ασθενών παιδιών -και στα κέντρα μετεγκατάστασης για 72 ώρες, ξεκαθάρισε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο μπήκαν και έφυγαν από τη χώρα 960.000 πρόσφυγες-μετανάστες και διευκρίνισε ότι το κόστος για την Ελλάδα τα τελευταία 2,5 χρόνια ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ.
Επίσης, γνωστοποίησε ότι συνεργάζεται με αρμοδίους της ΕΕ προκειμένου να διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο που θα περάσει από τη Βουλή ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε οι ελληνικές διαχειριστικές αρχές να παράσχουν τα απαραίτητα στοιχεία προς την ΕΕ και να αρχίσουν να απελευθερώνονται τα 400 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συνδρομή της προς τη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού για 4 χρόνια. Όπως είπε ο υπουργός, στην Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται 32 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1-ΑΠΕ/ΜΠΕ