Όργιο θεωριών γύρω από αρχαιοελληνικό γλυπτό στο οποίο εμφανίζεται «laptop»
Οι θεωρίες περί «αρχαίων αστροναυτών», χαμένων, εξελιγμένων πολιτισμών και ξεχασμένων προηγμένων τεχνολογιών αποτελούν μια ιδιαίτερα δημοφιλή υποκατηγορία της συνωμοσιολογίας. Συγγραφείς/ ερευνητές όπως ο Έριχ φον Νταίνικεν, ο Πίτερ Κολοζίμο, ο Ρομπέρ Σαρρού και άλλοι έχουν συγγράψει πολλά έργα στα οποία παρουσιάζουν ευρήματα τα οποία, κατά την επιχειρηματολογία τους, στηρίζουν τις θεωρίες περί ύπαρξης άγνωστων, τεχνολογικά εξελιγμένων πολιτισμών στο μακρινό παρελθόν της ανθρωπότητας, αλλά και επισκέψεων εξωγήινων φυλών (που αντιμετωπίζονταν ως θεοί, λόγω της «μαγικής» τεχνολογίας τους) στον πλανήτη μας.
Κάποιοι αρχαίοι πολιτισμοί τείνουν να είναι ιδιαίτερα «δημοφιλείς» όσον αφορά σε τέτοιες θεωρίες (όπως π.χ. οι αρχαίοι πολιτισμοί της Νότιας Αμερικής, λόγω Νάζκα, Τιαουανάκο, κρυστάλλινων κρανίων κλπ, αρχαία ινδικά κείμενα όπως η Μαχαμπαράτα και η Ραμαγιάνα με «περίεργες» αναφορές που παραπέμπουν ακόμα και σε πυρηνικά όπλα, πολλές θεωρίες γύρω από τις Πυραμίδες κ.α).
Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός έχει και αυτός τα αντίστοιχα περιστατικά/ αναφορές, που μπορεί να ερμηνεύονται ως ενδείξεις προηγμένης, άγνωστης προέλευσης τεχνολογίας, όπως τα «UFO» (αναφορές περί θέασης ιπτάμενων λαμπερών «ασπίδων») κατά την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου, η αινιγματική παρουσία του μυστηριώδους πολεμιστή Εχετλαίου και του φωτεινού όπλου του στη μάχη του Μαραθώνα, το «ξύλο που μιλούσε» στην πλώρη της Αργούς, που είχε τοποθετήσει εκεί η ίδια η Αθηνά κ.α.
Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο εντάσσεται και ένα αρχαιοελληνικό γλυπτό που βρίσκεται στο J.Paul Getty Museum στο Λος Άντζελες στις ΗΠΑ. Η περιγραφή του είναι «Grave Naiskos of an Enthroned Woman with an Attendant» (ταφικός ναΐσκος γυναίκας σε θρόνο με βοηθό), θεωρείται ότι φτιάχτηκε κατά το 100 π.Χ και προέρχεται από τη Δήλο. Το παράδοξο είναι ότι ο βοηθός που απεικονίζεται στο γλυπτό φαίνεται να παρουσιάζει στην «πρωταγωνίστρια» κάτι το οποίο θυμίζει έντονα σύγχρονο…υπολογιστή laptop.
Το εν λόγω γλυπτό έγινε ιδιαίτερα γνωστό το 2014, όταν ανέβηκε σχετικό βίντεο στο κανάλι StillSpeakingOut στο YouTube. Οι υπέρμαχοι των «εξωτικών» θεωριών μιλούν για ένα «OOPArt» (out-of-place artifact), και κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για ενδείξεις ταξιδιού στον χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση, οι σκεπτικιστές θεωρούν ότι πρόκειται για ένα κουτί με κοσμήματα, μια πιθανή απεικόνιση του μυθικού Κουτιού της Πανδώρας ή μια πλακέτα με κερί για γράψιμο. Βεβαίως, υπάρχουν πολλοί αντίλογοι σε αυτές τις θεωρίες από τους ομοϊδεάτες του Νταίνικεν και του…Φοξ Μώλντερ, όπως το ότι η γυναίκα κοιτάει το καπάκι (οθόνη;) και όχι το κάτω μέρος, και μάλιστα να την ακουμπά κ.α.