Ομιλία Νικόλα Παπαδόπουλου: Η… «πρόοδος» είναι οι δικές μας παραχωρήσεις!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

20160209094046

Συζητούν το περιουσιακό σαν να είναι θέμα απαλλοτρίωσης

Ο Ακκιντζί επιμένει σε λύση εθνικού ξεκαθαρίσματος

Σε ανοικτή συγκέντρωση προς την ομογένεια του Λονδίνου μίλησε το βράδυ της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου 2016 στο οίκημα της Αδελφότητας στο βόρειο Λονδίνο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Νικόλας Παπαδόπουλος με συντονιστή τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Αγγλίας κ. Μιχάλη ΄Ελληνα. Παρευρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.κ. Γρηγόριος, ο Θεοφιλέστατος Αθανάσιος της Παναγίας Wood Green, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας κ.Χρήστος Καραολής, ο Πρόεδρος τη ΠΟΜΑΚ και του Δημοκρατικού Συναγερμού ΗΒ, κ. Ανδρέας Παπαευρυπίδης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ΗΒ, κ. Μιχάλης Κασιής, ο Πρόεδρος των Ορθοδόξων Κοινοτήτων κ. Μάριος Μηναίδης, ο Συντονιστής του Λόμπυ για την Κύπρο κ. Θεόδωρος Θεοδώρου και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι οργανώσεων και ΜΜΕ και μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας.

Οικονομία

Ξεκινώντας ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην οικονομία για να τονίσει ότι σε δύο μήνες αν όλα πάνε καλά, θα πούμε στην Τρόικα να πάει στο καλό, θα τελειώσει το Μνημόνιο, όμως, δεν σημαίνει ότι θα βγούμε και από την κρίση, είπε, εξακολουθούμε να έχουμε φτώχεια, ανεργία, ανισότητα στην Κύπρο και φυσικά τα βάρη των χρεών και των δανείων που γονατίζουν αυτή τη στιγμή τις μικρο- μεσαίες επιχειρήσεις και τα κυπριακά νοικοκυριά και ελπίζω να έχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος. Υποστήριξε Φορέα για διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εθνικό

Στο εθνικό θέμα ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε φορτικά την διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί είναι η μοναδική ασπίδα προστασίας, αυτή μας έχει προστατεύσει μέχρι σήμερα παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να μας διαλύσει «Παρά την τουρκοανταρσία, το πραξικόπημα, την εισβολή και κατοχή, η Κύπρος είναι εδώ λόγω της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτή η Κ.Δ πρέπει να συνεχίσει και μετά την λύση του Κυπριακού». Στο Κυπριακό αυτή τη στιγμή είπε, υπάρχει μια πολιτική συσκότισης, δεν θέλουν να ενημερώνουν τον κόσμο τι συζητείται στις διαπραγματεύσεις.

Ψευδαισθήσεις –θέσεις Ακκιντζί

Αναφέρθηκε στο κλίμα αισιοδοξίας, προσδοκιών και ψευδαισθήσεων που είχαν δημιουργήσει κάποιοι με την εκλογή του κ. Ακκιντζί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων όλα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθημερινά όλα καταρρίπτονται, και ακούμε δυστυχώς τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του κ. Ακκιντζί, ο οποίος επανέρχεται υιοθετώντας όλες τις αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας. Ο Ακκιντζί τους εκθέτει καθημερινά. Επιμένει στις εγγυήσεις, στα επεμβατικά δικαιώματα, επιμένει ότι οι πρόσφυγες δεν πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, επιμένει στις μόνιμες παρακλήσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στις εγγυημένες πλειοψηφίες, γης, πληθυσμού, ψήφων, εκ περιτροπής προεδρία, επιμένει με άλλα λόγια σε μια λύση εθνικού ξεκαθαρίσματος, επιμένει να μας απειλεί με πόλεμο, αν το φυσικό αέριο δεν το διοχετεύσουμε στην Τουρκία, οι Τουρκοκύπριοι δεν δέχονται την μετεξέλιξη και την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλουν παρθενογένεση και ο Ακκιντζί διαψεύδει ότι υπάρχουν συγκλίσεις.

Ουτοπία η «πρόοδος»

Δεν έχουμε δει καμίαν υπαναχώρηση, παραχώρηση ή θετική πρόταση της Τουρκίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για οποιοδήποτε κεφάλαιο που ενδιαφέρει εμάς. Σε ένα και μοναδικό κεφάλαιο, που η Τουρκία δέχεται να συζητά μαζί μας, είναι στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, γιατί εκεί εμείς μονομερώς υποχωρούμε. Μετά από 7 χρόνια διαπραγματεύσεων. Και απευθυνόμενος προς τους πρόσφυγες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο Ακκιντζί δεν είπε ότι οι πρόσφυγες θα δικαιούνται να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους αλλά ότι θα δικαιούνται … να κάνουν έφεση!

Για απαλλοτρίωση η χρηματοδότηση

΄Οσον αφορά την χρηματοδότηση της λύσης, τούτο το άγχος για χρηματοδότηση κανονικά δεν έπρεπε να υπήρχε, είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Συζητούν το περιουσιακό σαν να είναι θέμα απαλλοτρίωσης. Αν εφαρμοστεί μια λύση που θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα είναι λειτουργική και βιώσιμη, δεν θα χρειαστούμε πακκίρα. Ο λόγος που χρειαζόμαστε χρηματοδότηση είναι για να αποζημιώσουν τους πρόσφυγες, που θα χάσουν τις περιουσίες τους, άρα κάποιος πρέπει να τους πληρώσει, και δεν εκαταλάβαμεν ακόμα ποιος θα τους πληρώσει, λεφτά από το εξωτερικό δεν υπάρχουν, δηλαδή αντί να διεκδικούμε για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες, αγωνιζόμαστε να βρούμε λεφτά για να μην επιστρέψουν οι πρόσφυγες. Μια λανθασμένη προσέγγιση. Εμείς ως ΔΗΚΟ είπε ο κ. Παπαδόπουλος ζητήσαμε να γίνει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μόνο για αυτό το θέμα. Το περιουσιακό όπως θέλει να το λύσει η Τουρκία έχει να κάμει με εθνικό ξεκαθάρισμα.

Δεν υπάρχουν υπογραφές αλλά…

Σε απάντηση αν οι συμφωνίες Μακαρίου/Ντενκτάς του 1977 και Κυπριανού/Ντενκτάς το 1979 φέρουν υπογραφές ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει καμία υπογραφή και οι συμφωνίες είναι κοινά ανακοινωθέντα, όλα είναι κοινά ανακοινωθέντα δίχως καμία υπογραφή, αλλά δεν σημαίνει επειδή δεν υπάρχουν υπογραφές δεν υπάρχουν συμφωνίες. Όπως και το κοινό ανακοινωθέν του κ. Αναστασιάδη με τον Ερογλου, το οποίο όμως δεν θεωρούμε ότι είναι θετική συμφωνία γιατί έχει μέσα πάρα πολλές αρνητικές αναφορές. Συμφώνησε, όμως, ο κ. Παπαδόπουλος στην υπόδειξη ότι πρέπει να ξεκινήσουμε να ξανασυζητούμε και να το βάλουμε μέσα στη λογική μας το θέμα της εισβολής και κατοχής, γιατί δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε θέμα επανένωσης του λαού μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα που δημιουργεί η κατοχή της Τουρκίας, θέλουμε την απελευθέρωση του τόπου μας.

Λανθασμένη πολιτική

Ακολουθείται μια λανθασμένη πολιτική εξευμενισμού, αποενοχοποίησης της Τουρκίας, μονομερών υποχωρήσεων, και υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την Τουρκία και τον Ερτογάν να συμπεριφέρεται σαν νέο-σουλτάνος η πολιτική αυτή των υποχωρήσεων δεν θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

Ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού δίχως συνομιλίες αλλά υπάρχουν είπε, διαφωνίες με τον τρόπο που διεξάγονται και που δεν διεκδικούμε. Έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η στρατηγική που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια είναι λανθασμένη, δεν ακολούθησαν π.χ. οι κ.κ. Χριστόφιας και Αναστασιάδης την ίδια στρατηγική που ακολούθησε ο Τ. Παπαδόπουλος, εκτός της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν, υπήρξαν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας από την ΕΕ. Εδώ και 7 χρόνια έχουμε μονομερείς υποχωρήσεις, καταστρεπτικά αποτελέσματα, Αντί να χρησιμοποιήσουμε τις συγκυρίες με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, τα πλεονεκτήματα που έχουμε ως κράτος μέλος της ΕΕ, ανοίξαμε κεφάλαια της Τουρκίας στην ΕΕ, ήταν υποχώρηση του Νίκου Αναστασιάδη. Βλέπουμε τι έγινε στο φιάσκο του Νταβός, αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος, βλέπουμε τι γίνεται όταν έρχονται ξένοι αξιωματούχοι στην Κύπρο, όταν ήλθε όμως ο Ρώσος Υπ. Εξωτερικών και αρνήθηκε να πάει στο ψευτοπροεδρικό του ο Ακκιντζί αρνήθηκε να τον συναντήσει σε ουδέτερο χώρο, γιατί ο Ακκιντζί δεν ενδιαφέρεται για την ουσία του Κυπριακού αλλά για αναβάθμιση και αναγνώριση. Γι΄αυτό εμείς διαφωνούμε είπε ο κ. Παπαδόπουλος όταν βλέπουμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να κατεβάζει τη σημαία της Κ.Δ από το αυτοκίνητό του για να πάει να δει θέατρο στα κατεχόμενα…

Πλήρης συσκότιση – φοβούνται να ενημερώσουν το κόσμο

Σήμερα, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, φοβούνται να ενημερώσουν τον κόσμο, «υπάρχει πλήρης συσκότισης». Το σχέδιο Ανάν ήλθε το 2002 και το συζητούσαμε για δύο χρόνια μέχρι το 2004, σήμερα γιατί υπάρχει πρόβλημα να ενημερώσουν τον κόσμο για το τι συζητείται; Δηλαδή δεν πρέπει να γνωρίζουν οι πρόσφυγες ποιες είναι οι εξαιρέσεις προκειμένου με τις οποίες θα χάσουν το δικαίωμα της περιουσίας, δηλαδή θα έλθουν μια καλή πρωία με την μέθοδο του αιφνιδιασμού να μας φέρουν ένα σχέδιο και μετά τον αιφνιδιασμό θα έλθει ο εκβιασμός είτε το ψηφίζετε είτε θα έλθει Μικρασιατική καταστροφή; Μα είναι δυνατό σε μια ευρωπαική χώρα τον 21ο αιώνα το 2016 να πιστεύουν ότι θα μας ετοιμάσουν ένα σύνταγμα πίσω από κλειστές πόρτες που θα καθορίζει τα δικαιώματα τα δικά μας, των παιδιών, των εγγονιών μας, και θα μας πουν εγκρίνετε ή χάνεστε; Εμείς θέλουμε διαφάνεια και δημοκρατία στις διαπραγματεύσεις και αυτή τη στιγμή υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα…Ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται δεν θεωρεί το λαό του ως πλεονέκτημα. Κάποιοι θεωρούν τους Ελληνοκύπριους ως πρόβλημα, γι΄αυτό υπάρχει συσκότιση. Είναι απαράδεκτο αυτό το πράγμα, είναι αθέμιτο, είναι οπισθοδρομικό και δεν πρέπει να λαμβάνει χώρα σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Είτε το θέλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε όχι, εμείς θα ενημερώνουμε τον κόσμο.

Τέλος στη συζήτηση τέθηκε ξανά το θέμα της ψήφου των αποδήμων προσφύγων σε νέο δημοψήφισμα το «οποίο με επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε», είπε ο κ. Θεόδωρος Θεοδώρου, συντονιστής του Λόμπυ για την Κύπρο. Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε να του δοθεί αντίγραφο της επιστολής γιατί δεν γνωρίζει πως απάντησε ο Πρόεδρος αλλά επεσήμανε πως παρόλο ότι συμφωνεί με το δικαίωμα των προσφύγων, όμως, υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στην αντιμετώπιση του αιτήματος, είπε, τις οποίες εξήγησε στον κ. Θεοδώρου σε προηγούμενη κλειστή συνάντηση που είχε μαζί του.

Φανούλα Αργυρού

Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

Λονδίνο 9.2.2016

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ