7/05/2021

Τα τρόφιμα που προκαλούν τις περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις

pontiaka_fagita_367534360Μη παστεριωμένο γάλα και συσκευασμένοι χυμοί                                                                                                                                                                                                                           Το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να έχει μολυνθεί από βακτήρια, ιούς και παράσιτα.

Ωμά λαχανάκια Βρυξελλών
Τα ωμά ή ελαφρώς ψημένα λαχανάκια συνδέονται με περισσότερες από 30 εστίες βακτηρίων (κυρίως σαλμονέλα και E.coli).

Μισοψημένο κρέας
Οσο αφορά τις μπριζόλες και τα φιλέτα εξαρτάται από το εστιατόριο, το… ποσοστό κινδύνου. Συγκεκριμένα  αν το εστιατόριο χρησιμοποιεί βελόνες και μαχαίρια για να κάνει το κρέας πιο τρυφερό ρισκάροντας να μεταφερθούν βακτήρια από την επιφάνεια του κρέατος στο εσωτερικό, τότε φιλέτα και μπριζόλες θα πρέπει να τρώγονται καλοψημένα. Αλλά όσο αφορά τα μπιφτέκια, λέγοντας ότι όταν αλέθεται ο κιμάς τα βακτήρια, που τυχόν υπάρχουν στην επιφάνεια του κρέατος πηγαίνουν παντού με συνέπεια αν δεν ψηθεί καλά το μπιφτέκι ως το εσωτερικό του η δηλητηρίαση από E.coli, σαλμονέλα και άλλα βακτήρια να παραμονεύει.

Προ-πλυμένα και κομμένα φρούτα και λαχανικά
Οι ειδικοι είναι κάθετα αντίθετοι με τα εξαιρετικά βολικά σακουλάκια με τα πλυμένα και κομμένα λαχανικά που κυκλοφορούν. Οσο πιο μεγαλύτερη επεξεργασία έχει υποστεί ένα τρόφιμο τόσο πιο πιθανό είναι να μολυνθεί, δηλώνει. Επίσης, συστήνουν φρούτα και λαχανικά να καταναλώνονται εντός 3-4 ημερών, ώστε να μειώνεται και ο κίνδυνος να προσβληθεί κανείς τους από λιστέρια, ένα βακτηρίδιο που αναπτύσσεται στο ψυγείο.

Ωμά ή μελάτα αβγά
Τη δεκαετία του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 υπήρξε επιδημία σαλμονέλας, που συνδεόταν κυρίως με τα αβγά. Η δηλητηρίαση από το εν λόγω τρόφιμο δεν είναι κάτι άγνωστο.

Ωμά στρείδια και λοιπά οστρακοειδή
Οι δηλητηριάσεις από τα ωμά οστρακοειδή και ειδικά τα στρείδια έχουν αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω των θερμών νερών στα οποία ευνοείται η ανάπτυξη μικροβίων. Τα στρείδια απορροφούν οτιδήποτε βρίσκεται στο νερό, έτσι αν υπάρχουν βακτήρια θα περάσουν και στα στρείδια και θα καταλήξουν σε όποιον τα καταναλώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ