18/05/2021

Το σημερινό Eurogroup θα σηματοδοτήσει την πορεία της αξιολόγησης

eurogroupΤο σημερινό Eurogroup θα σηματοδοτήσει την πορεία της αξιολόγησης

Διατηρώντας σταθερή θέση σχετικά με τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η κυβέρνηση αναμένει το σήμα που θα εκπέμψει το σημερινό Εurogroup αναφορικά με το θέμα της διαπραγμάτευσης.

Όσον αφορά στην πορεία της αξιολόγησης, η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να προχωρήσει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που αρχικά είχε τεθεί και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει το σήμα που θα εκπέμψει το  Eurogroup αναφορικά με τις προθέσεις των θεσμών.

Στο μεταξύ οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζονται με ανταλλαγή στοιχείων σε επιμέρους ζητήματα και χωρίς, μέχρι τούδε, να έχουν υποβληθεί παρατηρήσεις στην Αθήνα για τα μείζονα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Σε αυτό το κλίμα, κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν ότι δεν έχει ζητηθεί μείωση συντάξεων.

Αναφορικά με το αγροτικό, η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή για διάλογο προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις όπου χρειαστεί, αλλά όχι διάλογο από μηδενική βάση. Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται ούτε με τελεσίγραφα, ούτε από τηλεοράσεως, ούτε πάνω από τρακτέρ, παρατηρούσαν κυβερνητικές πηγές μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου. Οι συνομιλίες και η συνεννόηση με τους αγρότες μπορεί να υπάρξουν μόνο πάνω στο τραπέζι του διαλόγου, με τις ίδιες πηγές να υπενθυμίζουν, ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί και η Βουλή τους έχουν απευθύνει πρόσκληση για διάλογο.

Αναφορικά με το προσφυγικό, κοινή διαπίστωση στο υπουργικό συμβούλιο, ήταν πως βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή και η πορεία του εξαρτάται από την τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη μέχρι τη Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα και το ίδιο αναμένει και από τις άλλες πλευρές.

Αναφορικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αποδεκτή μπορεί να γίνει μόνο εφόσον περιορίζεται στα τουρκικά παράλια.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρωθυπουργός  στο υπουργικό συμβούλιο “έχουμε προετοιμάσει το έδαφος για την έγκαιρη αξιολόγηση” για να συμπληρώσει ότι τώρα πλέον η ελληνική κυβέρνηση περιμένει αυτό να αναγνωριστεί από τους θεσμούς σημειώνοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν εποικοδομητική διάθεση.

– See more at: http://left.gr/news/ayriano-eurogroup-tha-simatodotisei-tin-poreia-tis-axiologisis?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+leftgr+%28left.gr%29#sthash.kiw1Pm2c.dpuf

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ