17/05/2021

Εκτιμήσεις για ύφεση 0,2% το 2016

ypoikΎφεση της τάξης του 0,2% αναμένει για το 2016 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, προσδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ευεργετικές επιπτώσεις της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Σε ειδική της ανάλυση, η Εθνική επισημαίνει ότι το ΑΕΠ αναμένεται να εμφανίσει σταθεροποιητικές τάσεις το 2016 με αυξημένη δυναμική κατά την πορεία του έτους – οριακή μέση μείωση 0,2% ετησίως για το σύνολο τους έτους – ενώ η περαιτέρω συρρίκνωση της παραοικονομίας μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε επίπεδα παραπλήσια του ευρωπαϊκού νότου, θα προσθέσει 0,5% στο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της περιόδου 2016 – 2020 και περίπου 1,5 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της τράπεζας, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, μετά από μία πολύμηνη δοκιμασία σε ένα περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, περιορισμένης ρευστότητας και εφαρμογής νέων δημοσιονομικών μέτρων. Σε ετήσια βάση άλλωστε, η ύφεση αναμένεται να είναι πολύ ηπιότερη των αρχικών προβλέψεων για ύφεση -2,3% το 2015.

Όπως αναλύεται, η ανθεκτικότητα της οικονομικής δραστηριότητας και κυρίως της ιδιωτικής κατανάλωσης δεν μπορεί να ερμηνευτεί βάσει των συνήθων ερμηνευτικών παραγόντων προσδιορισμού της καταναλωτικής συμπεριφοράς, συνηγορώντας στην ύπαρξη και άλλων υποστηρικτικών παραγόντων που επενέργησαν στην οικονομία κατά το Β’ εξάμηνο του 2015.

Άλμα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Το άλμα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές – οι οποίες σχεδόν διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση το Β’ εξάμηνο του 2015, κυρίως μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, αλλά και μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής – συνετέλεσε στη συρρίκνωση της παραοικονομίας και στήριξε τις ανταγωνιστικότερες (κυρίως μεγαλύτερες σε μέγεθος) επιχειρήσεις και το ΑΕΠ, αναφέρει η ΕτΕ.

Συγκεκριμένα, η μείωση της εξάρτησης από το ρευστό εκτιμάται ότι συνεισέφερε άμεσα 1,4% στο ΑΕΠ του Β’ εξαμήνου του 2015, ενώ μεταφράστηκε σε συνολική ώθηση +0,8% στο ετήσιο ΑΕΠ για το 2015. Ως εκ τούτου, αποτέλεσε βασικό ερμηνευτικό παράγοντα της πολύ πιο ήπιας, από το αναμενόμενο, ύφεσης σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου.

Αύξηση των φορολογικών εσόδων

Επιπλέον, τόσο τα στοιχεία της πορείας των φορολογικών εσόδων (ανάκαμψη των εσόδων από το ΦΠΑ που υπερέβη σημαντικά την αναμενόμενη απόδοση από την αύξηση των συντελεστών στο 1/5 περίπου των αγαθών και υπηρεσιών, η οποία εφαρμόστηκε το καλοκαίρι) όσο και αναγωγές βασισμένες στην εκτιμώμενη αύξηση των συναλλαγών χωρίς μετρητά κατά την ίδια περίοδο (κατά  90% περίπου, ετησίως το β’ εξάμηνο του 2015 ή σχεδόν +50% περίπου κατά μ.ο. στο σύνολο του 2015) συνηγορούν στην εκτίμηση αυτή.

Η διατήρηση της ευνοϊκής δυναμικής και η επίτευξη των δυνητικών ωφελειών από την συρρίκνωση της παραοικονομίας ανάγεται σε βασική πρόκληση για την οικονομική πολιτική σε μια περίοδο που γίνονται εμφανείς οι αρνητικές επιπτώσεις από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, καταλήγει η Εθνική και απευθύνει έκκληση για την έγκαιρη παροχή σταθερών κινήτρων για την παγίωση και επαύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ