Έρευνα: Το τρέξιμο βελτιώνει τη μνήμη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

f3b7af46dedfd610afca80d8bde31b3f_XL

Μία νέα έρευνα αποδεικνύει πως η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, βελτιώνει τη μνήμη και γενικότερα τις λειτουργίες του εγκεφάλου, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph».

Η έρευνα του πανεπιστημίου Jyväskylä στη Φινλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Χέικι Καϊνουλάινεν, επισημαίνει ότι η αεροβική άσκηση, όπως το τρέξιμο, έχει θετικές επιδράσεις στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου -και πιο συγκεκριμένα, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στους νευρώνες του ιππόκαμπου (σ.σ. ιππόκαμπος είναι μια δομή στον εγκέφαλο, που έχει ζωτικό ρόλο σε μερικές μορφές μνήμης).

Το μέγεθος του ιππόκαμπου επηρεάζει τις λειτουργικές του δυνατότητες. Πολλές έρευνες, μέχρι σήμερα, έδειξαν πως, όταν το μέγεθος του ιππόκαμπου είναι μεγαλύτερο, η μνήμη είναι συνήθως καλύτερη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, στους ηλικιωμένους που έχουν καλή φυσική κατάσταση λόγω αεροβικής άσκησης, ο ιππόκαμπος έχει συνήθως μεγαλύτερο μέγεθος απ” ό,τι σε όσους δεν ασκούνται.

Η αεροβική άσκηση είναι καταλυτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη, αλλά και την βραχυπρόθεσμη μνήμη, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, προσθέτοντας πως η αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο βοηθά επίσης σημαντικά στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης άνοιας σε μεγαλύτερες ηλικίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ