8/05/2021

Συμφωνία στο Μόναχο για την Συρία

Παύση πυρός στη Συρία συμφώνησαν στη διεθνή συνάντηση στο Μόναχο

Οι συμμετέχοντες στη  διεθνή συνάντηση στο Μόναχο αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή σχέδιο παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία, και να επεκτείνουν αμέσως την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι μαραθώνιες συνομιλίες συμπεριελάμβαναν τη Ρωσία και πάνω από δέκα χώρες. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σημείωσε ότι όλες οι χώρες που συμμετείχαν στο Μόναχο συμφώνησαν πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία θα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά στη Γενεύη το συντομότερο.

Με τον Αμερικανό υπουργό, ήταν και Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Στάφαν ντε Μιστούρα.

Ο Κέρι διευκρίνισε ότι οι δεσμεύσεις που προέκυψαν από τη συνάντηση στο Μόναχο βρίσκονται μόνο «στα χαρτιά».

Άπαντες, και ο Λαβρόφ, συμφώνησαν πως η «αληθινή δοκιμή» θα φανεί στο έδαφος της Συρίας για το αν τελικά τηρηθούν αυτές οι δεσμεύσεις από όλες τις πλευρές.

ΗΠΑ και Ρωσία θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποιες είναι πλέον οι ζώνες που κρατούνται από τρομοκράτες. Υπό αυτή έννοια ο Λαβρόφ υποστήριξε πως οι τζιχαντιστές στο Χαλέπι υποστηρίζονται από την Τουρκία και ότι οι υπόγειες διαδρομές στην περιοχή είναι υπό τον έλεγχο της Αλ Νούσρα και της Τζαΐς Αλ Ισλάμ.

«Αυτές οι οργανώσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή έξω από το Χαλέπι στα δυτικά. Στα ανατολικά ο στρατός του Άσαντ καθάρισε την περιοχή με τη βοήθεια μας και ξεμπλόκαρε την πόλη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας αυτοί που φεύγουν από την περιοχή είναι τζιχαντιστές που θέλουν να σωθούν. Μην ξεχνάμε πως όλοι όσοι είναι έξω από το Χαλέπι, η Αλ Νούρσρα, η Τζαΐς Αλ Ισλάμ, η Αχράρ Αλ Σαμ και άλλοι, όλοι υποστηρίζονται από την ίδια οδό που έρχεται από τουρκικό έδαφος. Πρέπει να το έχουμε υπόψιν καθώς η ανάλυση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαγορεύει οποιαδήποτε υποστήριξη σε ομάδες τρομοκρατών» ξεκαθάρισε ο Λαβρόφ.

Αμφότεροι, Κέρι και Λαβρόφ, αναγνώρισαν πως η παύση πυρός είναι δύσκολη στην εφαρμογή, αλλά είναι ένα απαραίτητο βήμα για την ομαλοποίηση της κατάστασης στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ