Horten Ho 229. Το υπερόπλο που ευτυχως δεν προλαβαν οι ΝΑΖΙ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


του Παντελη Καρύκα
Το Horten Ho 229 θα αποτελούσε το απόλυτο αεροπορικό όπλο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αν προλάβαινε να παραχθεί. Ήταν ένα αεροσκάφος πρωτοποριακής σχεδίασης,τύπου ιπτάμενης πτέρυγας, το οποίο διέθετε δύο κινητήρες jet τύπου Junkers Jumo 004, ώσης περίπου 1.000 κιλών. Το αεροσκάφος επιτύγχανε μέγιστη ταχύτητα 977 χλμ. την ώρα, ενώ μπορούσε να πετάξει σε ύψος μέχρι 16.000 μ. Ήταν οπλισμένο με δύο πυροβόλα των 30χλστ. ενώ μπορούσε να μεταφέρει και μη κατευθυνόμενες ρουκέτες R4M και μπορούσε να μεταφέρει και δύο βόμβες των 500 κιλών.
<a href=”http://www.hellasforce.com/wp-content/uploads/2014/12/HORTEN2.jpg”><img src=”http://www.hellasforce.com/wp-content/uploads/2014/12/HORTEN2.jpg” alt=”HORTEN2″ width=”1000″ height=”667″ class=”alignleft size-full wp-image-256095″ /></a>
Το αεροσκάφος άρχισε να σχεδιάζει, το 1942, ο Ράιμαρ Χόερτεν, με την συνεργασία του πιλότου αδερφού του Βάλτερ. Το πρώτο υπόδειγμα που κατασκευάστηκε δε έφερε κινητήρες και δοκιμάστηκε ρυμουλκούμενο από ένα άλλα αεροσκάφος, για να μελετηθούν τα πτητικά του χαρακτηριστικά. Το δεύτερο υπόδειγμα, το Ho 229 V2, διέθετε κινητήρες και πέταξε με τον δοκιμαστή πιλότο Έρβιν Τσίλερ, στο κόκπιτ, τον Φεβρουάριο του 1945. Στην τρίτη του πτήση, όμως, ο Τσίλερ σκοτώθηκε, όταν το αεροσκάφος καρφώθηκε στο έδαφος. Μέχρι τότε όμως είχαν κατασκευαστεί άλλα πέντε πρωτότυπα αεροσκάφη, με διάφορες διαφοροποιήσεις.
<a href=”http://www.hellasforce.com/wp-content/uploads/2014/12/HORTEN1.jpg”><img src=”http://www.hellasforce.com/wp-content/uploads/2014/12/HORTEN1.jpg” alt=”HORTEN1″ width=”1000″ height=”667″ class=”alignleft size-full wp-image-256094″ /></a>
Τον Απρίλιο του 1945 οι Αμερικάνοι ανακάλυψαν στο εργοστάσιο της εταιρείας Gotha Waggonfabrik την άτρακτο του τρίτου πρωτοτύπου, του Ho 229 V3. Άλλα τεμάχια του αεροσκάφους βρέθηκαν σε άλλα σημεία. Οι Αμερικανοί μετάφεραν το αεροσκάφος στο Χερβούργο της Γαλλίας και από εκεί στις ΗΠΑ.
Ο Ράιμαρ Χόρτεν, ο οποίος επέζησε του πολέμου, μιλώντας σχετικά με το δημιούργημά του, υποστήριξε ότι το Ho 229 V3 είχε ικανότητες Stealth, καθώς υπήρχε πρόβλεψη το αεροσκάφος να επικαλυφθεί με ανθρακική βαφή, ώστε να καθίσταται αθέατο στα αντίπαλα ραντάρ. Η δήλωση του Χόρτεν είχε δει το φως της δημοσιότητας το 1983, σε μια εποχή δηλαδή που τα σχέδια κατασκευής ενός αεροσκάφους Stelth άρχισαν να απασχολούν τους Αμερικανούς.
Το αεροσκάφος βρίσκεται σήμερα στο Smithsonian Institution στο Μαίρυλαντ και μια ομάδα επιστημόνων επιχειρεί να το αξιολογήσει και να το επαναφέρει στην αρχική του μορφή. Το αεροσκάφος, όταν τελειώσουν οι εργασίες, θα εκτεθεί στο κοινό. Έτσι το αεροσκάφος που θα μπορούσε να έχει αλλάξει τη ροή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αν εμφανιζόταν έναν χρόνο νωρίτερα, θα παρουσιαστεί στους πάλαι ποτέ εχθρούς του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ