Μεγαλή Ελληνικη διπλωματία, με την πλάτη στο τοιχο ο Νταβούτογλου πριν καν αρχίσει η αποστολη του ΝΑΤΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

e32a734914573993381457435236Μεγάλη Ελληνική διπλωματία από τον Αλέξη Τσιπρα, παρά τα όσα φάνηκε επικοινωνιακα να “κερδίζει” η Τουρκία στην Σύνοδο, πρακτικά γύρισε με άδεια χέρια στην Αγκυρα.
Εκτός από τα 3δις, που δεν έχει πάρει ακόμη, πήρε μια υπόσχεση για κάτι παραπάνω σε κονδύλια, κάτι που είναι και λογικό, αλλά από την άλλη η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να τα αποδεσμεύσει αν δεν δει απτά αποτελέσματα.
Οσο για τα πολιτικά “κέρδη”, οπως η Βίζα, η επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ειναι απλές υποσχέσεις που έχουν δοθει πολλές φορές στο παρελθόν κι ανα πάσα στιγμή να αναιρεθούν σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Το καλό προσωπο των Ευρωπαίων ηγετών προς την Τουρκία, δεν συνάδει και με ένα άλλο γεγονός. Τα Ευρωπαϊκα ΜΜΕ ήταν απο σκεπτικιστικά έως αρνητικά,  για τα όσα λίγα δόθηκαν ως υποσχέσεις στην Τουρκία, σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι “καλου – κακου μπάτσου”, με “καλούς” τους Ηγέτες και “κακους” την Ευρωπαϊκη κοινή γνώμη. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και τις εκλογές σε τρία Γερμανικά κρατίδια σε λίγες μέρες που πιέζουν την Αγκελα Μέρκελ
Ολα αυτα συνεπικουρούμενα με στο στολο ΝΑΤΟ παρατεταγμένο απέναντι απο τα Τουρκικά παράλια αλλά και την Ελληνική αποφασιστικότητα που έχει ανατρέψει όλο του status quo που είχε διαμορφωθει από την πολιτική “γκρίζων ζωνών” του Σημίτη – Πάγκαλου, φανερώνουν ότι πίσω απο το χαμόγελο του Νταβουτογλου, η θέση της Τουρκίας απέχει πολύ απο το να είναι ισχυρη.
Χαρακτηριστικές της υποχωρητικότητας της Τουρκία, αλλα και της Ελληνικής πρωτοβουλίας κινήσεων ήταν οι δηλώσεις του ίδιου του Νταβούτογλου.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός μετα την γνωστή παράθεση των φαντασιακών αξιώσεων που πλέον είναι κενές περιεχομένου καθώς η Ελλάδα έχει επιβάλει de facto την Κυριαρχία στο Αιγαιο, ειπε και κάτι που δεν ήθελαν να προσέξουν καποια ΜΜΕ που νοσταγλούν τις εποχές Σημίτη και σχεδίων Αναν. Ο Αχμετ Νταβούτογλου ειπε σε κάποιο σημείο “Οσον αφορά για τις ενέργειες του NATO συμφωνήσαμε σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας. Για πρώτη φορά έγινε δυνατό να συμμετέχει το ΝΑΤΟ ώστε να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση και να μπορεί ο οργανισμός να δρα στα χωρικά ύδατα και των δυο χωρών.”
Ουσιαστικά αυτό που προσπάθησε η Τουρκια να κάνει στην Σμυρνη, μετά το φιάσκο που έπαθε απο την στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ και του Ελληνικού στόλου στο Αιγαιο, ήταν να υποβαθμίσει την δύσκολη θέση της, και να μεταφέρει στον Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν ήταν ανάγκη να φέρει τα συμμαχικά πλοια απέναντι του αλλά να λύσουν “διμερώς” το πρόβλημα Ελλάδα και Τουρκία.
Φυσικά αυτό είναι τεράστια Ελληνική διπλωματική επιτυχία, καθώς εδώ και 30 χρόνια η Τουρκία είχε καταφέρει να προβάλλει τις παράλογες απαιτήσεις της ως “διμερές” θέμα , σε όλους τους Οργανισμούς, με αποκορύφωμα την μεγάλη ήττα της Συμφωνίας της Μαδριτης που είχαν υπογράψει ο Σημίτης με τον Παγκαλο κι αναγνώριζαν συμφέροντα της Αγκυρας στο Αιγαίο.
Τώρα πλέον η Ελλάδα έχει καταφέρει να ταυτίσει τα Ελληνικά σύνορα με τα Ευρωπαϊκα και έχει και το στόλο του ΝΑΤΟ να το διεθνοποιήσει.
Αναμενόμενο ήταν λοιπόν απο τον κ.Νταβουτογλου να ζητάει απο Ελληνα Πρωθυπουργο να “τα βρουν” μεταξύ τους “φιλικα” οι δυο χώρες, χωρίς την παρουσία τρίτων, αλλά τα τουρκια παζάρια δεν τρομάζουν πια τουναντίον στρέφουν την παγκόσμια κοινότητα εις βάρος της Αγκυρας και μάλιστα με ανοιχτο πολεμικο μέτωπο με τους Κουρδους και ψυχροπολεμικες σχέσεις με Ρωσία, Συρία, Ισραηλ και Ιραν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ