Γιατί τα παραθυρατων αεροπλάνων εχουν μια μικρή τρυπα

original (15).jpgΊσως να έχετε προσέξει πως μέσα στα παράθυρα των αεροπλάνων- τα οποία είναι αυξημένου πάχους – υπάρχει μια τρύπα. Φυσικά δεν πρόκειται για κάποια αστοχία αλλά για ένα σημαντικό χαρακτηριστικό, αυτών των παραθύρων, που αποτελεί εγγύηση ασφάλειας για τους επιβάτες και στόχο έχουν να σταματήσουν την αποσυμπίεση της καμπίνας.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) η τρύπα αυτή υπάρχει για να ρυθμίζει την πίεση του αέρα.
Καθώς το αεροσκάφος «παίρνει» ύψος η πίεση έξω από αυτό, μειώνεται συγκριτικά με την ρυθμιζόμενη πίεση αέρα μέσα στην καμπίνα.
 
Η διαφορά στην πίεση το αέρα προκαλεί πίεση στα παράθυρα του αεροπλάνου που αποτελούνται από τρεις «στρώσεις» υαλοπίνακα. Ένα μικρό χάσμα αέρα υπάρχει ανάμεσα στον εξωτερικό υαλοπίνακα και στον μεσαίο.
Η τρύπα στον μεσαίο υαλοπίνακα «breather» ή «bleed» hole και ουσιαστικά εξισορροπεί την πίεση και του διάκενου. Έτσι ο εξωτερικός υαλοπίνακας δέχεται ουσιαστικά όλη την πίεση ενώ ο μεσαίος λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο ως εφεδρικός σε περίπτωση αστοχίας του πρώτου. Η δε τρύπα έχει και την αποστολή της έκκρισης υγρασίας από το διάκενο ώστε να μην θολώνουν τα παράθυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ