#PANAMAPAPERS … ΜΠΛΕΓΜΕΝΗ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ! #PanamaLeaks

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

20160404114004.pngΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ: ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ – Η ώρα του εισαγγελέα.

Στη δύνη των αποκαλύψεων για τις δραστηριότητες της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, που στον Παναμά, βρίσκεται και η Κύπρος καθώς σύμφωνα με έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας υπήρξαν διαδρομές χρημάτων από υπεράκτιες εταιρείες και από το νησί.
Στα 11,5 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα, στα οποία αναγράφονται τα ονόματα εκατοντάδων ανθρώπων, με καταθέσεις σε offshore εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Αρχεία, υπάρχουν εταιρείες που συνδέονται με προέδρους και πρωθυπουργούς κρατών καθώς και με γνωστά ονόματα της πολιτικής, οικονομικής αλλά και αθλητικής ζωής.
Στοιχείο πρώτο της εμπλοκής της Κύπρου στο σκάνδαλο «Panama Papers» απότελεί το γεγονός ότι η δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca διατηρεί γραφεία και στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λεμεσό.
Επίσης, στα έγραφα φαίνεται πως offshore εταιρεία με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους φέρεται την περίοδο 2009-2012 να είχε δανειστεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τράπεζα με έδρα την Κύπρο.
Στη συνέχεια η ίδια offshore, την οποία φέρεται να έχει δημιουργήσει η ρωσική τράπεζα Bank Rossiya με έδρα την Αγία Πετρούπολη, προχώρησε σε δανεισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε μια εξίσου μυστηριώδη εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο. Μέτοχοί της, μία κυπριακή εταιρεία και ένας Κύπριος δικηγόρος.
Στη συνέχεια, την επόμενη κιόλας ημέρα, η εταιρεία από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους φέρεται να εκχώρησε τα δικαιώματα συλλογής των πληρωμών του δανείου -συμπεριλαμβανομένων και των τόκων- σε άλλη «σκιώδη» offshore στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Για να αποκτήσει αυτά τα δικαιώματα η δεύτερη εταιρεία από στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους πλήρωσε μόλις 1 δολάριο και την ίδια μέρα, επανεκχώρησε τα δικαιώματά της για τη συλλογή του δανείου σε μία παναμέζικη εταιρεία, η οποία και αυτή με τη σειρά της πλήρωσε 1 δολάριο για την απόκτηση των δικαιωμάτων.
Μέσα σε 24 ώρες το δάνειο είχε διασχίσει -στα χαρτιά- τρεις χώρες, δύο τράπεζες και τέσσερις εταιρείες, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο τον εντοπισμό της πορείας που ακολούθησαν τα χρήματα. –

ΔΗΜΟΦΙΛΗ