Το μεγάλο στοίχημα: Πώς η «πύρρειος νίκη» του Ερντογάν στην ΕΕ θα μπορούσε να πλήξει την Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

1028504061Πολιτική [1]
Πιέζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει παραχωρήσεις στην Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη την προσχώρησή του στο  μπλοκ,  ο Πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να πέτυχε  μία πύρρεια νίκη, γράφει ο Αμερικανός ιστορικός Daniel Pipes. Εν μέσω της μείζονος κρίσης των μεταναστών, οι Ευρωπαίοι δεν αρέσκονται στην  ιδέα της  αυξημένης εισροής Τούρκων πολιτών στην ήπειρο.

Εκβιάζοντας τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρόεδρος κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα του σε μια  μεγάλη καταστροφή  που θα μπορούσε να στοιχίσει  στην κατάρρευση του κράτους, έγραψε [2] ο Pipes, ο οποίος είναι  πρόεδρος του Φόρουμ της Μέσης Ανατολής,  σε μια στήλη γνώμης για την Ουάσιγκτον Times.
Σύμφωνα με τον ιστορικό, ο Ερντογάν έχει επωφεληθεί από τα εκατομμύρια των προσφύγων από τη Συρία [3] που αναζητούν μια ευκαιρία για να πάνε  στη βόρεια Ευρώπη, χρησιμοποιώντας  τους αυτή τη στιγμή ως ένα εργαλείο για να προωθήσει τη δική του ατζέντα.
Σύμφωνα με το σχέδιο του αρχηγού κράτους, η Ευρώπη πρέπει να πληρώσει γενναιόδωρα την Άγκυρα για τη βοήθειά της στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης , επιτρέποντας περίπου σε  80 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες να περάσουν στην ΕΕ χωρίς βίζα. Σε αντίθετη περίπτωση απειλεί να καθαρίσει τα εμπόδια για τους μετανάστες με προορισμό την Ευρώπη που προέρχονται από τη Συρία, καθώς και από ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Όμως, δεδομένου ότι  το σχέδιο του Ερντογάν έχει αποδειχθεί ως αποτελεσματική νίκη
αυτή την ώρα, καθώς η Άγκελα Μέρκελ έπεισε την ηγεσία του Μπλοκ να προβούν σε παραχωρήσεις προς την Τουρκία,  αυτό δεν σημαίνει ότι η στάση τους δεν   θα αντιστραφεί κάποια  ημέρα, ισχυρίζεται ο Pipes.
“Αλλά αυτή η  πύρρεια νίκη, μπορεί να  πληγώνει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του κυρίου Ερντογάν,” τόνισε. “Κατ ‘αρχάς, αναγκάζοντας τους Ευρωπαίους να προσποιούνται ότι δεν εκβιάζονται και να καλωσορίσουν  την Τουρκία με σφιγμένα δόντια, δημιουργεί μια αποκρουστική διάθεση, για την περαιτέρω μείωση, αν όχι τη θανάτωση , των τουρκικών  πιθανοτήτων  για την ένταξη».
Επιπλέον, τα τυχερά παιχνίδια του Ερντογάν θα οδηγήσουν σε μια μετατόπιση της  ευρωπαϊκής αντίληψης για την  μεταναστευτική  κρίση. Οι Ευρωπαίοι  έχουν ήδη αρχίσει διαμαρτύρονται από την αυξανόμενη εισροή μεταναστών στην ΕΕ από χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Η απώλεια της  Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης  της Μέρκελ στις περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία αποδεικνύει αυτή την σκέψη, ισχυρίζεται ο Pipes.
Πάνω από όλα, η Άγκυρα με  την πολιτική στήριξη  των ισλαμιστών σουνιτών στη Συρία θα πλήξει τελικά την Τουρκία που θα αντιμετωπίσει τον  αυξημένο αριθμό των μεταναστών που φθάνουν στη χώρα. Ο Pipes πρόσθεσε ότι οι  Τούρκοι  κάτοικοι δεν θα εγκρίνουν  πιθανώς την εισροή μεταναστών. Αυτό  θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κοινωνική έκρηξη εντός του κράτους, είπε.
“Αυτή είναι μόνο η αρχή. Σε συνδυασμό, με τα σφάλματα του Ερντογάν,  γίνεται αφετηρία για περισσότερες κρίσεις στο μέλλον”, έγραψε ο Pipes.
 

References

  1.  Politics
       ( http://sputniknews.com/politics/ )
  2.  wrote
       ( http://www.washingtontimes.com/news/2016/mar/31/daniel-popes-recep-tayyip-erdogan-gambles-on-refug/ )
  3.  Syrian refugees
       ( http://sputniknews.com/trend/europe_migrant_crisis_2015/ )

 
http://sputniknews.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ