ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ 1974-Ταυτοποιήθηκαν τα οστά 15 θυμάτων από τη συντριβή του «Νοράτλας» το 1974

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

notralas-735x440Ο Κύπριος Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι έχει επιβεβαιωθεί η ταυτοποίηση 15 προσώπων μετά την εκσκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για το μοιραίο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τύπου «Νοράτλας», που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά στη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής του 1974.

Αφού ενημερώθηκε από το Ινστιτούτο Γενετικής , ο κ. Φωτίου είπε ότι προχωρούν οι εργασίες για ολοκλήρωση της διαδικασίες «προκειμένου να γίνει ο επαναπατρισμός των οστών αυτών των ηρώων για να ταφούν με τις πρέπουσες τιμές και τις χριστιανικές μας παραδόσεις».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ταυτοποιηθούν και άλλα οστά πέρα των 15, αν και υπενθύμισε ότι η ανασκαφή ξεκίνησε με στόχο τον εντοπισμό των οστών 15 ατόμων.
«Όταν ολοκληρωθούν οι γενετικές εξετάσεις σε δύο εβδομάδες, θα ξέρουμε αν θα είναι περισσότεροι ή όχι. Όμως αυτό που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας είναι ότι έγινε ταυτοποίηση για 15 άτομα», ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα.
Εξάλλου, είπε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για να λυθούν προβλήματα που προέκυψαν από λανθασμένη ταυτοποίηση Ελλήνων πεσόντων κατά την εισβολή, ώστε τα οστά να δοθούν στις οικογένειες των πεσόντων.
Ωστόσο, παραμένει το πρόβλημα της ταυτοποίησης οστών που ψεκάστηκαν με καυστικό υγρό, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το γενετικό υλικό.
Η προσπάθεια, είπε, στρέφεται προς ειδικό εργαστήριο στης ΗΠΑ που ενδεχομένως να μπορεί να εξαγάγει γενετικό υλικό από τα οστά.
Ο κ. Φωτίου είπε επίσης ότι η προοπτική εντοπισμού λειψάνων Ελληνοκυπρίων στις κατεχόμενες περιοχές μειώνεται δραματικά από ημέρα σε ημέρα, επειδή μαζικοί τάφοι μετακινήθηκαν και ο κατοχικός στρατός αρνείται να συνεργασθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ