Οι δηλωσεις μετά την συνάντηση του ΠτΔ με τον Σλοβάκο ΥΠΕΞ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε στην Αθήνα, ιδίως σε μία περίοδο κατά την οποία ξέρουμε ότι προετοιμάζετε την Ευρωπαϊκή Προεδρία της Χώρας σας. Θα μείνω μόνο σ’ αυτό: Εύχομαι –επειδή το κρισιμότερο θέμα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το Προσφυγικό- κατά την διάρκεια της Προεδρίας, η Χώρα σας και εσείς προσωπικώς να συμβάλλετε ώστε η όλη Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτό το μείζον θέμα που είναι κεντρικό θέμα, θέμα Ανθρωπισμού, να συμπεριφερθεί με όρους αλληλεγγύης.
Κύριε Υπουργέ, βασική αρχή πάνω στην οποία θεμελιώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η Αλληλεγγύη, σε όλα τα θέματα. Και αυτή η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι περιστασιακή, ούτε μερική. Επειδή ξέρω πολύ καλά ποιος είναι ο συνομιλητής μου στα θέματα αυτά για αυτό ακριβώς το τονίζω: Μπορείτε και πρέπει και σε άλλες Χώρες ακόμα και στην ίδια την Χώρα σας, όταν έρθει εκείνη η κρίσιμη ώρα να εισηγηθείτε και να επηρεάσετε ώστε σε αυτό το θέμα να είμαστε όλοι αλληλέγγυοι. Και μετά το τέλος του πολέμου να μπορέσουν οι πρόσφυγες να γυρίσουν στην πατρίδα τους, γιατί ξέρετε την ιδιομορφία αυτού του Προσφυγικού ζητήματος.
Με αυτές τις σκέψεις σας υποδεχόμαστε με χαρά, όπως σας είπα, στην Αθήνα κι εύχομαι κάθε επιτυχία στην Ευρωπαϊκή Προεδρία της Σλοβακίας.
MIROSLAV LAJCAK (από ανεπίσημη μετάφραση): Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια, σας ευχαριστώ που με δέχεστε. Η επίσκεψή μου στη χώρα σας είναι η πρώτη επίσκεψη μετά την εγκατάσταση της νέας κυβέρνησης και τον εκ νέο διορισμό μου στο Υπουργείο Εξωτερικών. Θέλω να σας διαβιβάσω τις θερμές ευχές του Προέδρου μου προς εσάς κύριε Πρόεδρε. Είχατε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο η οποία έγινε πολύ θετικά δεκτή στη Σλοβακία και αυτή η επίσκεψή μου είναι ένα είδος συνέχειας αυτής της ομιλίας. Συμβολικά θα μπορούσα να πω ότι έρχομαι εδώ υπό δύο ιδιότητες. Την ιδιότητά μου του Σλοβάκου αλλά και την ιδιότητά μου της επερχόμενης Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως Σλοβάκος θα πρέπει να πω ότι οι χώρες μας έχουν εξαιρετικές σχέσεις , έχουν μακρά ιστορία καλών σχέσεων, υπάρχουν μία σειρά από ζητήματα τα οποία οι χώρες μας έχουν την ίδια προσέγγιση, σε μία σειρά από διεθνή και Ευρωπαϊκά ζητήματα Ελλάδα και Σλοβακία στέκονται δίπλα δίπλα και αντιμετωπίζουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Εκτιμάμε πολύ την φιλία αυτή και παρότι μπορεί να υπάρχουν στιγμές που δεν συμφωνούμε σε όλα εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είμαστε δύο χώρες φιλικές. Σε σχέση με την επερχόμενη Προεδρία μας κύριε Πρόεδρε αναφερθήκατε στον όρο αλληλεγγύη. Είναι ένας όρος που τον αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά εμείς στην Σλοβακία. Είμαστε πολύ υπέρ κοινών λύσεων που εφαρμόζονται με βάση την αλληλεγγύη και αυτό είναι κάτι που θα το διαπιστώσετε και στη διάρκεια της Προεδρίας μας. Και υπολογίζουμε στην εμπειρία σας από τις διάφορες Ελληνικές Προεδρίες του παρελθόντος αλλά και στην υποστήριξή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ