Ο Πάνος Καμμένος μίλησε ευθέως για ορθόδοξο τόξο απέναντι στην ισλαμική τρομοκρατία
«Θέλω να καλωσορίσω τον Εξοχότατο Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, τον φίλο Nikolay Nankov Nenchev, για τη σημερινή επίσημη επίσκεψή του στο ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε συζητήσεις και να πάρουμε αποφάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη διαμορφούμενη νέα γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.
Η Ελλάδα και η Βουλγαρία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, αποτελούν έναν κορμό σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Είμαστε χώρες πρώτης υποδοχής για αυτό το τεράστιο κύμα μεταναστών, το οποίο έρχεται από την Ανατολή προς τη Δύση. Αυτό το θέμα, βέβαια, δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας ή της Βουλγαρίας, είναι θέμα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο θέμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Αποφασίσαμε οι δύο χώρες να έχουμε στενές σχέσεις και κοινές θέσεις τόσο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο επίπεδο του ΝΑΤΟ. Θα προετοιμάσουμε λοιπόν από κοινού τις συναντήσεις του Λουξεμβούργου και της Βαρσοβίας, θα ανταλλάξουμε απόψεις και θα έχουμε στενή συνεργασία και για το θέμα της μετανάστευσης, γιατί είναι πολύ φυσικό ότι το μεταναστευτικό κύμα αλλάζει πολλές φορές μέρος εισόδου. Σήμερα είναι από την Ελλάδα, αύριο μπορεί να είναι από τη Βουλγαρία, μεθαύριο από την Ιταλία. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία να υπάρχει μία κοινή πολιτική και να ληφθούν κοινές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όμως και στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, από τη στιγμή που αναπτύχθηκαν οι δυνάμεις της SNMG 2 στο Αιγαίο, θα πρέπει αυτές οι πολιτικού επιπέδου αποφάσεις να εφαρμόζονται και να αντιμετωπίσουμε άμεσα ιδίως το θέμα των μεταναστών που δεν είναι το ίδιο με το θέμα των προσφύγων. Οι χώρες μας αλλά και η Ευρώπη, δεν αντέχουν αυτή τη στιγμή άλλους οικονομικούς μετανάστες.
Έτσι πήραμε κοινές αποφάσεις αλλά οι αποφάσεις αυτές έχουν να κάνουν και με την περαιτέρω συζήτηση σε στρατιωτικό και αμυντικό επίπεδο. Ο κ. Υπουργός και εγώ θα δώσουμε τις πολιτικές κατευθύνσεις και οι Αρχηγοί των Επιτελείων, που ήδη έχουν ξεκινήσει μια στενή συνεργασία, θα υλοποιήσουν τον κοινό προγραμματισμό με τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, την ανταλλαγή εκπαίδευσης και παράλληλα με κοινούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς που θα βοηθήσουν στη διαμόρφωση μιας βαλκανικής πολιτικής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Θεωρώ ιστορική στιγμή, την απόφαση που λάβαμε να κάνουμε πρόταση προς τη Ρουμανία για μια τριμερή συνάντηση και τη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας. Ο νοητός άξονας Ρουμανίας – Βουλγαρίας – Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου θα αποτελέσει μία πολύ σημαντική συμμαχία χωρών, που βρίσκονται στην ίδια πλευρά, απέναντι στην τρομοκρατία, για να σταματήσει το φαινόμενο της τρομοκρατίας, αλλά και του φονταμενταλισμού το οποίο εξάγεται αυτή τη στιγμή προς την Ευρώπη.
Έχουμε και άλλα θέματα, τα οποία έχουν να κάνουν με την προστασία των συνόρων μας σε σχέση με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα Υπουργεία Άμυνας, από υφιστάμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από προγράμματα που θα καταθέσουμε μαζί. Προγράμματα που έχουν να κάνουν με τη λήψη πληροφοριών, τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων για την προστασία των συνόρων, όπως επίσης και την ανάπτυξη σε νέες τεχνολογίες όπως είναι ο κυβερνοπόλεμος, οι δορυφορικές τεχνολογίες, οι τεχνολογίες οπτικής παρατήρησης με θερμικές κάμερες ή με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Αυτά θα είναι πλέον αντικείμενο εργασίας των Επιτροπών που θα δημιουργήσουν τα Γενικά μας Επιτελεία και παράλληλα, η κοινή στάση των χωρών μας ως μία βαλκανική ομάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διαμορφώσει πλέον μια νέα περίοδο στις δύο συμμαχίες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Η σημερινή συνάντηση είναι μόνο η αρχή. Συμφωνήσαμε με τον κ. Υπουργό ότι θα γίνουν συναντήσεις και στη Σόφια, πριν από τη Σύνοδο της Βαρσοβίας. Θα επιδιώξουμε να γίνει και η τριμερής συνάντηση, ώστε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, τα οποία θα είναι προς όφελος των λαών μας και προς όφελος μιας κοινής πολιτικής για θέματα που στη Βαλκανική, η Βουλγαρία και η Ελλάδα γνωρίζουν πολύ καλύτερα από άλλους».