Τα παραμύθια της Χαλιμάς – "Χίλιες και μια νύχτες"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Ηλία Μαλεβίτη*
Υπάρχει μια πολύ γνωστή, σ’ όλο τον κόσμο, συλλογή ανατολίτικων παραμυθιών με το όνομα «Τα παραμύθια της Χαλιμας»! Ενα από τα πλέον γνωστά παραμύθια αυτής της συλλογής είναι κι εκείνο που κάνει λόγο για κάποιον Χαλίφη ο οποίος σκότωσε τη γυναίκα του επειδή τον απάτησε!
Κατά τον μύθο, ο απατηθείς Χαλίφης, αποφάσισε, μετά τη θανάτωση της γυναίκας του, κάθε βράδυ, να παντρεύεται μια καινούργια γυναίκα την οποία σκότωνε το πρωί! Οταν αυτό το έμαθε η κόρη του Βεζίρη, ονόματι Σεχραζατ, ζήτησε εκείνη να γίνει γυναίκα του Χαλίφη. Πράγματι πήγε το βράδυ στο παλάτι και άρχισε, όπως έκαναν και οι προηγούμενες, να του διηγείται μια γοητευτική ιστορία που άρεσε πολύ στον Χαλίφη. Όμως, όταν ξημέρωσε και ο Χαλίφης έπρεπε να φύγει, να παει στο προσκύνημα, όπως έκανε κάθε μέρα, το παραμύθι σκόπιμα η Σεχραζατ δεν το είχε τελειώσει. Στην επιθυμία του να ακούσει το τέλος του παραμυθιού, ανέβαλε τη θανάτωση της Σεχραζατ για το άλλο πρωι! Την επόμενη νύχτα η Σεχραζατ συνέχισε να διηγείται κατά τον ίδιο τροπο ένα άλλο ενδιαφέρον παραμύθι το οποίο και πάλι δεν τελείωνε το πρωί κι έτσι και πάλι η Σεχραζατ γλίτωνε το θάνατο! Αυτό το κόλπο κράτησε πολύ καιρό: χίλιες και μια νύχτες, μέχρι που στο τέλος ο Χαλίφης κατάλαβε τι γινόταν και σκότωσε τη Σεχραζατ!
Διαρωτηθήκατε, τι “δηλοί ο μύθος; Ότι όλα τα παραμύθια κάποτε τελειώνουν και μαζί τους τελειώνουν και οι παραμυθάδες της πολιτικής, σε οποιοδήποτε ιδεολογικό χώρο και αν ανήκουν! ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
 *Δικηγόρος, πρώην Βουλευτής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ