Ποιοί εξόντωσαν λοιπόν τον Γιάννη Αγγέλου;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 img 8561 1 Μανώλης Κοττάκης – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, ένας διάσημος υπουργός έκανε αιφνιδίως την εμφάνισή του στο «Ερρίκος Ντυνάν». Ηταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Το προσωπικό του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό ο Γιάννης Αγγέλου αιφνιδιάστηκε. Ηταν μεν εξοικειωμένο να βλέπει τακτικά τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να επισκέπτεται τον συνεργάτη και φίλο του, αλλά ο Παπαγγελόπουλος γιατί; Λίγοι γνώριζαν τη φιλική σχέση που συνέδεε τους δύο άνδρες.
«Γιάννη, αύριο θα μιλήσω στη Βουλή για την υπόθεση Τσατάνη. Θέλω να αναφερθώ στον πόλεμο που δέχθηκες και ήρθα για να ζητήσω τη συγκατάθεσή σου!» του είπε με φωνή που μετά βίας έκρυβε τη συγκίνησή του. Εκείνος συγκατάνευσε, ήξερε.
Τα χαράματα της 30ής προς 31η Μαρτίου σε μια άδεια Βουλή ο Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε στο πόσο ταλαιπωρήθηκε ο Αγγέλου το 2010 από την επιβολή εγγυοδοσίας-μαμούθ εις βάρος του για την υπόθεση του Βατοπαιδίου (400.000 ευρώ) και για την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Λίγες μέρες μετά την εγγυοδοσία (για την οποία αναγκάστηκε να βάλει υποθήκη το σπίτι του στην αριστερή Καισαριανή), ένας άλλος ανακριτής όρισε σε έναν μπράβο της νύχτας εγγύηση το ένα τέταρτο του ποσού του Αγγέλου! Αυτό πίκρανε απίστευτα τον στενό συνεργάτη του Καραμανλή, ο οποίος υπήρξε για μια μακρά περίοδο διαρκής στόχος του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, της διαπλοκής και εσωκομματικών κέντρων στη Ν.Δ. (κάποιοι υποκριτές που ίσως παραστούν στην κηδεία θα έπρεπε να ντρέπονται που η δικαστική εκκρεμότητα Αγγέλου έκλεισε το 2014, ξέρουν αυτοί). Η παράταση της δικαστικής περιπέτειας και η αδυναμία του να επισκέπτεται τον γιο του στο εξωτερικό επιβάρυναν την υγεία του.
Ο θάνατός του έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο με υποχρεώνει να καταθέσω ορισμένα περιστατικά στη μνήμη του. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά συνήθιζα να πηγαίνω στα κατά καιρούς ραντεβού μου στην Παναγή Κυριακού τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα από την ορισμένη. Είχα διαισθανθεί ότι ο Γιάννης ήθελε να περνώ προηγουμένως από το μικρό γραφειάκι του, που κοιτάζει’ στον γκαζόν της οικίας του Αμερικανού πρέσβη, να κουβεντιάζουμε και να μου διηγείται πώς άντεξαν ο ίδιος και ο Καραμανλής τις κατά κύματα επιθέσεις σπίλωσης που υπέστησαν τα βρόμικα χρόνια 2008-2010. Ηταν ο άνθρωπος που έγινε στόχος του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση των υποκλοπών λόγω Κορωνιά, κατέθεσε και αποστόμωσε την Επιτροπή Θεσμών. Ηταν ο άνθρωπος που στοχοποιήθηκε για την υπόθεση Ζαχόπουλου, κατέθεσε και αποστόμωσε την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ηταν ο άνθρωπος που στοχοποιήθηκε για την υπόθεση του Βατοπαιδίου – κάπου έχω στο αρχείο μου το «απολογητικό» υπόμνημα που μου εμπιστεύτηκε. Οσες φορές ήθελαν να χτυπήσουν Καραμανλή στόχευαν Αγγέλου. Τίποτε από όλα όσα του καταλογίστηκαν δεν αποδείχθηκε, οι σκευωρίες κατέπεσαν σαν χάρτινος πύργος.
Σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις μας, τις οποίες διέκοπτε ο άγρυπνος φρουρός σύζυγός του Αλεξάνδρα για να τον νουθετήσει επειδή άναβε τσιγάρο (!), του ζήτησα να θυμηθεί κάποια καλή στιγμή της πολιτικής. Μου διηγήθηκε δύο: Το πώς οργάνωσε στο Μαξίμου την τριμερή Καραμανλή – Πούτιν – Παρβάνοφ και τι του είπε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, όταν τον ευχαρίστησε για μια υποτροφία που δόθηκε αξιοκρατικά στον γιο του.

«Μα τη δικαιούνταν! Αλλωστε κάτι προσφέρατε κι εσείς στην πατρίδα, κύριε Αγγέλου!» Μόλις ολοκλήρωσε τη φράση, ένα πελώριο χαμόγελο ζωγραφίστηκε στο πρόσωπό του και επανέλαβε: «Κάτι προσφέρατε!» Θα κρατήσω για πάντα στη μνήμη μου αυτήν την τελευταία εικόνα του. Και δεν θα ξεχάσω ποτέ ποιοι τον «εξόντωσαν».
 (Η φωτό επιλογή του Ολυμπία)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ